ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Οπλο του και η «πολιτική προστασία»

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την «ενίσχυση της πολιτικής διάστασής του» συγκροτεί ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός

NATO

Το ΝΑΤΟ επιταχύνει την ενεργοποίηση των μηχανισμών «πολιτικής προστασίας» που διαθέτει, στην απόπειρα αναχαίτισης της παρέμβασης άλλων κέντρων στην ευρωπαϊκή ήπειρο με εργαλείο την πανδημία και τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, επιβεβαιώνοντας ότι και αυτά τα ζητήματα αξιοποιούνται ως επικίνδυνα για τους λαούς όπλα στη φαρέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά την έμμεση προειδοποίηση του ΝΑΤΟ πως εκείνο αναλαμβάνει «να εγγυηθεί την υγειονομική ασφάλεια» στην Ευρώπη, και τις εξαγγελίες ότι δρομολογεί μεταγωγικά του αεροσκάφη για τη μεταφορά τέτοιας βοήθειας σε ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του, ή και την ενεργοποίηση αερογέφυρας για τη μεταφορά από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις Ιταλών ασθενών σε νοσοκομεία της Γερμανίας, νέες ανακοινώσεις έκανε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ενόψει και της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αύριο Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι στήνει «ομάδα εμπειρογνωμόνων» που θα «υποστηρίξει το έργο του σε μια διαδικασία προβληματισμού για την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής διάστασης του ΝΑΤΟ».

Αυτή η εξέλιξη, θυμίζουν από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, έρχεται ως συνέχεια των αποφάσεων που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη στο Λονδίνο, όπου όντως μιλούσαν για μια τέτοια διαδικασία «προβληματισμού» και κατάθεσης προτάσεων για την παραπέρα ανάπτυξη του λεγόμενου πολιτικού πυλώνα του ΝΑΤΟ, δείχνοντας ότι είχαν έτοιμα σχέδια στο συρτάρι αναμένοντας την ευκαιρία για να επιταχύνουν την εφαρμογή τους.

Στήνουν έτσι μια δεκαμελή ομάδα ειδικών που θα υποβάλει έκθεση στον γγ, «συστάσεις για την ενίσχυση της ενότητας της Συμμαχίας, την αύξηση των πολιτικών διαβουλεύσεων και του συντονισμού μεταξύ των συμμάχων και την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου του ΝΑΤΟ». Η ομάδα «θα συνεργαστεί με τις πρωτεύουσες των συμμαχικών δυνάμεων και το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το όργανο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς».

Δεν περνά απαρατήρητο και το ποιες χώρες εκπροσωπούνται στην ομάδα, αφού εκτός από ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία, θέση πιάνει στο εν λόγω τραπέζι και η «απομονωμένη», κατά την ελληνική κυβέρνηση, Τουρκία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πρότεινε να συμμετάσχει στην εν λόγω ομάδα και εκπρόσωπος της Ελλάδας, και συγκεκριμένα ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις Θρ. Σταματόπουλος, αλλά το ΝΑΤΟ επέλεξε τον Τούρκο διπλωμάτη Τ. Ιλντέμ, που θήτευσε ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, αλλά και ως βασικός διπλωμάτης της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα επί Ιμίων.

Να σημειωθεί πως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην ομάδα χρίστηκε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γουές Μίτσελ, γεγονός το οποίο χαιρέτισε ως «εξαιρετικό νέο» ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ.

Χτες είχαν επικοινωνία ο Στόλτενμπεργκ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος γνωστοποίησε κατόπιν ότι είχαν μια «καλή συζήτηση πάνω στην ευρωατλαντική συνεργασία» και την επικείμενη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε «ευγνώμων για τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στο συντονισμό της συμμαχικής αντίδρασης στον κορονοϊό και της απώθησης της ρωσικής και κινεζικής παραπληροφόρησης».

Σήμερα η κηδεία του Μανώλη Γλέζου

Eurokinissi

Σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό κηδεύεται σήμερα ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, που «έφυγε» απ' τη ζωή τη Δευτέρα, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης θα κυματίζει μεσίστια. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη στο Α' Νεκροταφείο, όπου παραχωρήθηκε τάφος «τιμής ένεκεν» από τον δήμο Αθηναίων.

Ο Μ. Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941, κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια - σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού.

Την περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Μετά την Απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον «Ριζοσπάστη». Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Οπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.

Τον Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της «Αυγής», που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του Κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στου Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό.

Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968. Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατό του εξέδωσαν η Προεδρία της Δημοκρατίας, η προεδρία της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα. Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε χτες στην οικογένεια του Μ. Γλέζου και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ήταν τιμή και χαρά που τον γνωρίσαμε στα μετερίζια του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατία», υπενθυμίζοντας ότι έφερε τιμητικά και τον τίτλο του Παλαιστίνιου Πολίτη, με απόφαση του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.

Αντι-ΚΚΕ εμπάθειες και εμμονές

Από ορισμένες ιστοσελίδες, δημοσιογράφους και γνωστά «τρολς» του διαδικτύου, διαδίδονταν χτες διάφοροι σχολιασμοί για τον τρόπο που ο «Ριζοσπάστης» πρόβαλε το θάνατο του Μ. Γλέζου. Η εμπάθεια είναι τέτοια που έφτασαν να λέγονται απίστευτα πράγματα. Από το αν ήταν η θέση της αναγγελίας του θανάτου στο σωστό μέρος, γιατί λέει έγραφε πλήρης ημερών και άλλες τέτοιες φαιδρότητες, που μόνο σε κουτσομπολίστικα έντυπα και εκπομπές μπορείς να βρεις. Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης», με μεγάλο σεβασμό, ανήγγειλε από την πρώτη σελίδα το θάνατο του Μ. Γλέζου, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει. Επίσης, δημοσίευσε εκτενές θέμα, με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τα συλλυπητήρια των άλλων κομμάτων, φορέων κ.λπ. Κι όμως, η εμπάθεια βγάζει και από τη μύγα ξίγκι... Τι ήταν αυτό που τους πείραξε πραγματικά; Οτι στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα βιογραφικά στοιχεία του Γλέζου, αναφέρονταν η αποχώρησή του από το Κόμμα το 1968 και η μετέπειτα πορεία του, ότι δηλαδή από το 1981 και έπειτα εξελέγη βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το θεωρούν «ασέβεια» του ΚΚΕ προς τον Γλέζο! Μέχρι εκεί φτάνει η εμμονή τους ενάντια στο ΚΚΕ. Επισημαίνουμε λοιπόν σε όλους αυτούς ότι ο Γλέζος παρέμενε πολιτικά ενεργός μέχρι το θάνατό του. Επομένως, το μόνο ανέντιμο, η μόνη ασέβεια απέναντι στον ίδιο θα ήταν να προσποιείται το ΚΚΕ ότι δεν είχαν πολιτικές διαφορές. Ας αφήσουν λοιπόν τις βρωμιές και τα υπονοούμενα. Το πρόβλημα το έχουν αυτοί (οι ΣΥΡΙΖΑίοι) που προσπαθούν να αξιοποιήσουν για άλλη μια φορά τον Γλέζο για να καπηλευτούν αγωνιστικές παραδόσεις με τις οποίες έχουν πάρει διαζύγιο προ πολλού. Γι' αυτό άλλωστε κρύβουν την τελευταία πολιτική του πράξη, τη συγγνώμη δηλαδή που ζήτησε ο Γλέζος από το λαό επειδή τους εμπιστεύτηκε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ