ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
Επαγρύπνηση

Ανεξάρτητα από την πορεία του περιβόητου ιρανικού τάνκερ και αν υπάρχει σχεδιασμός να περάσει αυτό από κάποιο λιμάνι της Ελλάδας ή όχι, αυτό που αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά είναι πόσο βαθιά μπλεγμένη στο κουβάρι θανάσιμων ανταγωνισμών είναι η χώρα μας. Οι προειδοποιητικές παρεμβάσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, η επιφυλακή της ελληνικής κυβέρνησης και ο διπλωματικός «πυρετός» γύρω από το πλοίο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα - «καμπανάκια» για το λαό, ώστε να επαγρυπνεί. Πόσο μάλλον που η χώρα μας δεν είναι απλός «παρατηρητής» των εξελίξεων, αλλά αναλαμβάνει αναβαθμισμένους ρόλους που την καθιστούν «μαγνήτη» επιθέσεων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την «καταρχήν συμφωνία» με τις ΗΠΑ για συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας σε επιχειρήσεις στον Περσικό. Ολοι αυτοί οι κίνδυνοι είναι η άλλη όψη του τίτλου του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ που απέσπασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πασχίζει να κρατήσει επάξια η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Κάθε παρότρυνση εφησυχασμού, που συνοδεύει τη συσσώρευση εύφλεκτης ύλης στην περιοχή μας, είναι και ένας ακόμα λόγος για το λαό να διεκδικεί την απεμπλοκή της χώρας από αυτούς τους σχεδιασμούς.

Μονά χάνεις...

Για να μην πτωχεύσει η ΔΕΗ και «παρασύρει στον γκρεμό την εθνική οικονομία», η κυβέρνηση προσφέρει στα λαϊκά νοικοκυριά τις εξής επιλογές: Πρώτον, να αποδεχτούν αυξήσεις στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια, 10% σε πρώτη φάση, που θα ισοσκελίσουν τις όποιες μειώσεις θα προέκυπταν από την επικείμενη μείωση του ΦΠΑ. Δεύτερον, να αποδεχτούν την κατάργηση της έκπτωσης του 10% (μέχρι πρόσφατα ήταν στο 15%) για όσους εξοφλούν έγκαιρα το λογαριασμό, που σημαίνει μάνι μάνι επιπλέον αύξηση των τιμολογίων γι' αυτήν την κατηγορία καταναλωτών. Τρίτον, να πουν και «ευχαριστώ» που η ΔΕΗ εντείνει το κυνήγι σε όσους χρωστάνε, «κλειδώνοντας» στο στόχαστρο των εισπρακτικών της μηχανισμών όσους δεν μπορούν αντικειμενικά να πληρώσουν, αφού με τους μεγαλοοφειλέτες (βλέπε ενεργοβόρες βιομηχανίες) διαπραγματεύεται για νέες εκπτώσεις. Και τέλος, να στηρίξει αδιαμαρτύρητα ο λαός την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, στο όνομα της «απελευθέρωσης», η οποία ευθύνεται σήμερα για την άθλια κατάσταση της ΔΕΗ και την ενεργειακή φτώχεια για τους χιλιάδες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος του ρεύματος.

... ζυγά κερδίζω

Με άλλα λόγια, όποια «επιλογή» κι αν κάνει ο λαός, από αυτές που του προσφέρει η κυβέρνηση, η «σωτηρία» της ΔΕΗ φορτώνεται κυριολεκτικά στην πλάτη του, με τον ίδιο τρόπο που πλήρωσε ο λαός την κερδοφορία των μετόχων της όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει όμως κι άλλη επιλογή: Να παλέψει ενάντια στις νέες αυξήσεις, διεκδικώντας ουσιαστικές μειώσεις στα τιμολόγια και ρεύμα φτηνό για όλο το λαό, κόντρα στην πολιτική της «απελευθέρωσης». Να φέρει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και την πολιτική των κομμάτων τους τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου η ΔΕΗ και όλες οι πηγές Ενέργειας θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Κι αυτή η επιλογή είναι η μόνη διέξοδος απέναντι στο «μονά χάνεις, ζυγά κερδίζω» της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

Αγοραπωλησίες

Εδώ και μέρες, κυκλοφορεί περίπου ως ανέκδοτο η είδηση ότι ο Ντ. Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία για λογαριασμό των ΗΠΑ. Διακωμωδώντας αυτά τα σχέδια, μερίδα του Τύπου χαρακτήρισε τον Ντ. Τραμπ «μάγο του αρκτικού "real estate"» και άλλοι αποθέωσαν το «επιχειρηματικό του δαιμόνιο». Το πράγμα αρχίζει να σοβαρεύει όμως, αν δει κανείς ότι η Γροιλανδία, πέρα από τη στρατηγική της θέση στο αρκτικό σταυροδρόμι, που αναβαθμίζεται όσο λιώνουν οι πάγοι, διαθέτει και υπέδαφος πλούσιο σε σπάνιες γαίες, πολύτιμα υλικά για τη βιομηχανία που ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής. Σήμερα, τα μονοπώλια των ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για τις σπάνιες γαίες, πράγμα επίφοβο, όσο μεγαλώνει ο μεταξύ τους ανταγωνισμός. Δεν είναι επομένως και τόσο «αθώο» το ενδιαφέρον για το οικόπεδο της Γροιλανδίας, όπου έτσι κι αλλιώς οι ΗΠΑ διατηρούν μια μεγάλη αεροπορική βάση με εκατοντάδες στρατιώτες προσωπικό. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Αμερικανοί έχουν βάλει στο μάτι τη Γροιλανδία από το 1946, όταν επί Χάρι Τρούμαν προσέφεραν 100 εκατ. δολάρια για να την αγοράσουν, προτείνοντας μάλιστα να δώσουν στη Δανία ως επιπλέον αντάλλαγμα ένα κομμάτι της Αλάσκας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1862 Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Κλοντ Ντεμπισί.

1864 Υπογράφεται από 12 κράτη η Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία συγκροτούνταν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

1882 Γεννιέται στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας.

1910 Υπογράφεται η ιαπωνοκορεατική συνθήκη με την οποία ο ιαπωνικός ιμπεριαλισμός προσαρτά την Κορέα.

1921 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Συνδέθηκε από τα νεανικά της χρόνια με το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Μετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, καθώς και στον Δεκέμβρη του 1944, όπου τραυματίστηκε. Σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις στον «Ριζοσπάστη» (27/2/94) θυμόταν: «Και "Ριζοσπάστη" διακινούσα... Ημουν, είμαι και θα είμαι αριστερή. Το λέω και το φωνάζω... Πέρασα πολλά. Και ξύλο και φυλακές».

1922 Δολοφονείται ο ηγέτης του ιρλανδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μάικλ Κόλινς, πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Ιρλανδίας.

1925 Ξεκινά τις εργασίες του το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Εργατικής Διεθνούς στη Μασσαλία (22/8-27/8/1925). Μεταξύ άλλων, το συνέδριο διακήρυξε πως η συμμετοχή των σοσιαλιστών σε αστικές κυβερνήσεις και σε συνασπισμούς με αστικά κόμματα δεν αποτελούσε παρά τον «φυσικό» δρόμο προς το σοσιαλισμό. Ταυτόχρονα καλούσε τους εργάτες να στηρίξουν τα διάφορα μέτρα, πολιτικά και οικονομικά, σταθεροποίησης του καπιταλισμού που λαμβάνονταν (συχνά με την ενεργό - και πολλές φορές ηγετική - συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών) για τη σταθεροποίηση του καπιταλισμού.

Το συνέδριο πρόβαλε επίσης το ζήτημα της «ορθολογικής» ρύθμισης και διαχείρισης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, των διεθνών συναλλαγών κ.λπ., καθώς και της δίκαιης κατανομής των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών. Οι σοσιαλδημοκράτες ισχυρίζονταν πως ο καπιταλισμός ήταν δυνατό να απορροφηθεί σταδιακά και με ειρηνικό τρόπο από το «σοσιαλισμό» (αξιοποιώντας συν τοις άλλοις και διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως π.χ. η Κοινωνία των Εθνών).

1926 Στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον Γ. Κονδύλη ανατρέπει τη δικτατορία του Πάγκαλου. Απολύονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και εξόριστοι. Επανέρχεται στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο ναύαρχος Κουντουριώτης.

1927 Τα μεσάνυχτα της 22ης προς 23η Αυγούστου 1927 οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, δολοφονούνται στην ηλεκτρική καρέκλα. Η κατηγορία που τους οδήγησε στον θάνατο ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

1936 Πεθαίνει ο ναύαρχος και πολιτικός Παύλος Κουντουριώτης, δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1941 Η κατοχική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας ψηφίζει νόμο για την απαγόρευση της δράσης των κομμουνιστών.

1943 Τριήμερη απεργία των τροχιοδρομικών πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά, με αίτημα να μη σταλούν εργάτες στη Γερμανία, να καταργηθούν οι μαύροι πίνακες και να αποφυλακιστούν οι φυλακισθέντες συνάδελφοί τους, να παρθούν μέτρα κατά των μαυραγοριτών κ.ά. Κανένα τραμ δεν κινείται.

1964 Ξεκινά τις εργασίες της η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της συνδικαλιστικής κίνησης «115 ΣΕΟ».

1971 Πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο της Βολιβίας Χουάν Χοσέ Τόρες και επιβάλλει στρατιωτική χούντα.

1978 Πεθαίνει σε ηλικία 86 χρόνων ο Γιόμο Κενιάτα, ηγέτης της Κένυας από την απελευθέρωσή της το 1963 και από τους πρωτεργάτες των κινημάτων που οδήγησαν στην κατάλυση του αποικιοκρατικού συστήματος στην Αφρική. Η πολιτική του δράση άρχισε από το 1920, ενώ από το 1931 έως το 1946 σπούδασε και εργάστηκε στη Βρετανία. Με την επιστροφή του στην Κένυα τίθεται επικεφαλής της «Ενωσης των Αφρικανών». Συνελήφθη και εξορίστηκε δυο φορές από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

1985 Αεροσκάφος που εκτελεί πτήση τσάρτερ αναφλέγεται κατά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν 82.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ