ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Δόγμα Τρούμαν - Σχέδιο Μάρσαλ - «Στρατηγικός Διάλογος» με ΗΠΑ

Τότε και σήμερα

Συμπληρώνονται φέτος 72 χρόνια από το 1947, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξήγγειλε το Δόγμα Τρούμαν και δεκαπέντε βδομάδες αργότερα ακολούθησε η εξαγγελία του Σχεδίου Μάρσαλ. Σε όλη τη δεκαετία του 1950, καθώς και αργότερα, οι ιμπεριαλιστές συγκρότησαν μηχανισμούς και προώθησαν εναλλακτικές μορφές στην άσκηση της αστικής εξουσίας, που εξυπηρετούσαν την πάλη τους κατά των σοσιαλιστικών κρατών και των ΚΚ των καπιταλιστικών χωρών.

Στην ομιλία του, ο Τρούμαν ανήγγειλε την εξαγωγή της αντεπανάστασης και την εγκαθίδρυση της παγκόσμιας κυριαρχίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν μια επείγουσα έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης για χρηματική και οικονομική υποστήριξη (...) Η ύπαρξη του ελληνικού κράτους απειλείται σήμερα από την τρομοκρατική δράση μερικών χιλιάδων οπλισμένων ανθρώπων, που καθοδηγούνται από τους κομμουνιστές και που θέτουν σε αμφισβήτηση την εξουσία της κυβέρνησης σε μερικά σημεία της χώρας, ιδιαίτερα κατά μήκος των βορείων συνόρων».

Η άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και η ανάγκη σταθεροποίησης του καπιταλιστικού συστήματος στην Ελλάδα οδήγησαν στην ένταξη της Ελλάδας στα προγράμματα της «αμερικανικής βοήθειας», όπως το Δόγμα Τρούμαν, το Σχέδιο Μάρσαλ, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης. Αυτό επιβεβαίωσε και πρόσφατα ο Πάιατ σε ομιλία του στις 14/5 στη Σχολή Ικάρων, λέγοντας: «Το 1947, όταν οι ΗΠΑ επένδυσαν στην επιτυχία της Ελλάδας μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ και παραμένει αλήθεια και σήμερα, όπου η Ελλάδα εξέρχεται από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει πολλαπλές στρατηγικές προκλήσεις σε αυτήν την περιοχή».

Η ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949, με το οποίο συγκροτήθηκε η κύρια πολεμική μηχανή κατά των σοσιαλιστικών κρατών, αποτελεί σταθμό στη διαμόρφωση της στρατηγικής του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, αποφασιστική ενίσχυση της ενιαίας δράσης των καπιταλιστικών κρατών εναντίον όλων των λαών, υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ σε αυτό. Μετά από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πυροδότησαν νέες εστίες πολέμου στην Κορέα το 1950 και στο Βιετνάμ από τη Γαλλία και στη συνέχεια από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με ιδιαίτερη ένταση την πολιτική όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών. Βαθαίνει παραπέρα την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Προωθεί την επικαιροποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» για την ακόμη μεγαλύτερη χρήση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, ως βάση εφόρμησης και υποστήριξης των πολεμικών επιχειρήσεων των ιμπεριαλιστών σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός, στο τελευταίο του ταξίδι στις ΗΠΑ, στη συνάντηση με τον Τραμπ, δήλωσε: «Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ» και πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει θέση - κλειδί στη στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή των Βαλκανίων.

Για το σκοπό αυτόν ο υπουργός Αμυνας τον Ιούνη θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ, για να υπάρξει επικαιροποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής. Στο ίδιο πλαίσιο και ο Πάιατ είπε ότι θα γίνουν ακόμα πιο συχνές οι επισκέψεις αμερικανικών μονάδων στη χώρας μας, αφού όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν έξοχο τόπο εκπαίδευσης για όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να γίνονται ακόμα περισσότερες, πιο ποιοτικές και πιο πολύπλοκες κοινές ασκήσεις μεταξύ των δύο στρατευμάτων. «Αυτές οι κοινές ασκήσεις δείχνουν σε όλους τη δύναμη του δεσμού μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο λαός μας πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα του για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα, για την αποδέσμευση της χώρας μας από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο πλαίσιο της πάλης για ριζικές αλλαγές στην πολιτική εξουσία και στην οικονομία.

Η χώρα μας ΝΑΤΟικός «αστυνομικός» του εναέριου χώρου στα Βαλκάνια

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σχετικά με τα νέα ΝΑΤΟικά μέτρα για τον έλεγχο του εναέριου χώρου των Βαλκανίων. Σύμφωνα με αυτά, οι ΝΑΤΟικοί έχουν επιλέξει τρεις χώρες του ΝΑΤΟ να αναλάβουν την «αστυνόμευση» του εναέριου χώρου των Βαλκανίων.

Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προώθησαν τη συμφωνία των Πρεσπών, για να καλύψουν και να εξαγνίσουν τον βρώμικο ρόλο και τους σχεδιασμούς, του «διαίρει και βασίλευε» του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια. Ηταν το «τυράκι» στη φάκα του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η παρουσία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με απόφαση του ΝΑΤΟ, η Πολεμική Αεροπορία περιπολεί στους εναέριους χώρους της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας και μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών περιπολεί στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης, οι ΗΠΑ για το σκοπό αυτόν έδωσαν ήδη την έγκρισή τους για την πώληση «F-16» στη Σλοβενία και τη Βουλγαρία.

Ποια συμφέροντα υπερασπίζονται τα πολεμικά αεροσκάφη με την «αστυνόμευση» του εναέριου χώρου των Βαλκανίων; Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στο επικίνδυνο κουβάρι των ανταγωνισμών με σκοπό τον έλεγχο των Βαλκανίων. Ολοένα και περισσότερες ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δρουν μακριά από τα σύνορα, όπως η παρουσία φρεγάτας στην περιοχή του Λιβάνου, αεροσκάφη και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων πήραν μέρος στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ της τελευταίας εικοσαετίας στη Νορβηγία και τώρα η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας για την «αστυνόμευση» του ΝΑΤΟικού εναέριου χώρου στα Βαλκάνια.

Η εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών τίποτα καλό δεν μπορεί να προμηνύει για τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, βαθαίνει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτές οι επικίνδυνες επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που τις αποδέχονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να προβληματίσουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η παραπέρα αναβάθμιση εμπλοκής της χώρας μας στις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών, και μάλιστα μακριά από τα σύνορα, δεν έχει σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Είναι απαραίτητο τώρα να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Ο λαός μας να οργανώσει την πάλη του για να κλείσουν οι βάσεις που χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Για αποδέσμευση τώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αλεξανδρούπολη, ιμπεριαλιστικός πολεμικός κρίκος

Στρατιωτική απόβαση πραγματοποίησαν πρόσφατα οι ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με 700 περίπου στρατιωτικά οχήματα.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το ιμπεριαλιστικό προγεφύρωμά τους, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με σκοπό να διοργανώσουν ασκήσεις. Πρόθεσή τους η προώθηση του συντονισμού και της συμμετοχής στρατευμάτων από τις χώρες των Βαλκανίων στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τη σελίδα «viadiplomacy.gr», «πρόκειται για την πρώτη "αποστολή" του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Αν και η σημασία της πόλης έχει συνδυαστεί με τον σταθμό FSRU και την ενεργειακή διαφοροποίηση, ένας δεύτερος πολύ σημαντικός ρόλος του λιμανιού είναι η σύνδεσή του με δύο πολύ κομβικούς δρόμους, της Εγνατίας Οδού και της Via Carpathia. Τον Σεπτέμβρη του 2017, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρζέι Ντούντα, κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Via Carpathia. Το έργο είναι ζωτικής σημασίας για την Πολωνία, αφού της εξασφαλίζει τη μεταφορά αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου και την άμεση μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Πολωνοί εξαρτώνται άμεσα από τα ελληνικά λιμάνια, αυτό της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης».

Η συμφωνία των Πρεσπών έβαλε στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών νέες στρατιωτικές δυνάμεις για τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Η διοργάνωση των ασκήσεων «Saber Guardian» και «Decisive Strike» σκοπό έχει να προωθήσει τον συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών των Βαλκανίων. Στην άσκηση «Saber Guardian 2019» που πραγματοποιείται 3 - 24/6 παίρνουν μέρος Ενοπλες Δυνάμεις από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία. Η «Decisive Strike» είναι η ετήσια άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, από 5/6 έως 10/7, στο γιγαντιαίο πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ, το οποίο οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θέλουν να αξιοποιήσουν παραπέρα, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της Β. Μακεδονίας στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ. Στην άσκηση παίρνουν μέρος δυνάμεις από Αλβανία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Μαυροβούνιο.

Επίσης, οι δυνάμεις των ιμπεριαλιστών που αποβιβάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη θα πάρουν μέρος και σε άλλες ασκήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως στην «Strike Back 2019», άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, στο διάστημα 6 - 20/6, με συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι φανερό ότι αυξάνει ακόμα περισσότερο τον βαθμό εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Χρειάζεται ο λαός μας να οργανώσει την πάλη του για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών. Δεν έχουν καμιά σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Να μη γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να βγάλουν συμπεράσματα. Να αναρωτηθούν: Ποιους σκοπούς και τι συμφέροντα υπηρετούν η παρουσία και η συμμετοχή στρατευμάτων στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια και τους πολεμικούς σχεδιασμούς;


Τριαντάφυλλος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α

Για το ΝΑΤΟ λεφτά υπάρχουν, για τους πυροτεχνουργούς;

Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόσφατα Ερώτηση προς την κυβέρνηση σχετικά με την επικινδυνότητα της εργασίας των πυροτεχνουργών καθώς και για την αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης για την καταστροφή πυρομαχικών.

Η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στο δίκαιο αίτημα των πυροτεχνουργών. Κατά την πάγια τακτική της, επικαλέστηκε τις δημοσιονομικές συνθήκες, για να δικαιολογήσει για μια ακόμη φορά την αντιλαϊκή πολιτική της.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για ΝΑΤΟικές δαπάνες η κυβέρνηση δεν επικαλείται τις δημοσιονομικές δυσκολίες. Αντίθετα, οι δαπάνες ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ.

Η χώρα μας διατηρεί για πολλά χρόνια μια από τις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ στις πολεμικές δαπάνες.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κινούνταν στις ίδιες ΝΑΤΟικές «ράγες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ