ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
70 χρόνια ΝΑΤΟ: Επεμβάσεις - πόλεμοι

Πέρασαν τόσα χρόνια από την ίδρυσή του και ακόμη υπάρχει, αν και δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι της ύπαρξής του. Δημιουργήθηκε από Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και από την αρχή φανέρωσε το αιμοβόρο, επιθετικό και αποτρόπαιο πρόσωπό του. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η ΕΣΣΔ, οι σοσιαλιστικές χώρες και τα λαϊκά κινήματα των χωρών - μελών του για την υποταγή τους στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Η χώρα μας γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ το 1952 και ως «σύμμαχος» συμβάλλει υλικά, ηθικά, γεωστρατηγικά, στρατιωτικά, αφού προσθέτει στην «εγκληματική» πολεμική του μηχανή στρατιωτικό δυναμικό, ειδικά εκπαιδευμένο με πείρα και υψηλή μαχητική ισχύ. Παρέχει επιπλέον τον μεγάλης στρατηγικής αξίας χώρο της για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, Ασίας, Μ. Ανατολής, Αφρικής, Αιγαίου και Ανατ. Μεσογείου.

Οι προμήθειες οπλικών συστημάτων από ΗΠΑ - ΕΕ είναι υποχρεωτικές, αν και γίνονται με βάση τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και όχι για τις εθνικές μας ανάγκες. Συμμετέχουμε οικονομικά σε όλες τις «φονικές» επεμβάσεις για τη συντήρηση των τμημάτων κατοχής, του οπλισμού, των πυρομαχικών και μέσων που απαιτούνται. Φυσικά τα παραπάνω χρήματα βγαίνουν από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων, σε μια χώρα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, με δυσβάστακτα για το λαό μας βάρη, χρέη και μνημόνια διαρκείας. Ο λαός μας, αντί για αναγνώριση των θυσιών και ενώ δεν ευθύνεται για τη συμμετοχή του στο ΝΑΤΟ, έχει ζήσει ένεκα αυτού, το παρακράτος, τη βία, τη νοθεία, τον αυταρχισμό, τις εθνοκαθάρσεις, τις δολοφονίες αγωνιστών, τις διώξεις, τις δίκες, τις καταδίκες, τις εκτελέσεις, τη δικτατορία, τις εξορίες, τα βασανιστήρια για έναν ανύπαρκτο κομμουνιστικό κίνδυνο.

Από την Κορέα μάς επέστρεψαν 186 φέρετρα και 610 τραυματίες, ζήσαμε χούντες, τη διχοτόμηση της Κύπρου και την κατοχή των μισών εδαφών της. Ζούμε την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, με τις ευλογίες των «συμμάχων» και τη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων με προάγγελο τη συμφωνία των Πρεσπών, που είναι σε βάρος των λαών και ανοίγει το δρόμο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Οι φονιάδες των λαών έχουν πρωτοστατήσει σε καταστροφικούς πολέμους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης, της Ουκρανίας κ.ά., όπου τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών το απαιτούν και γεννούν το οξύ προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Μόνο το 2018 είχαμε 2.000 νεκρούς στη Μεσόγειο.

Οι αστικές κυβερνήσεις, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα δεκανίκια του και με μεγαλύτερη θέρμη, μας εμπλέκει ακόμη πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της «Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας», της γνωστής ως «Παγκόσμιας Στρατηγικής».

Στην πολιτική αυτή των μονοπωλίων του ιμπεριαλισμού υπάρχει ηχηρή απάντηση από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων και αυτή είναι η προοπτική της κοινωνικής συμμαχίας με στόχο την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να πάρουν επιτέλους οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στα χέρια τους τον πλούτο και την εξουσία της χώρας μας!


Μιχάλης ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ
Ταξίαρχος ΠΖ ε.α., υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Η Ιταλία και το ΝΑΤΟ

Για το δισέλιδο αυτού του Σαββατοκύριακου, ο «Ριζοσπάστης» ρώτησε τον Rafaelle Trimperi, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων από το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας, για το πώς η Οργάνωση αντιδρά στους σχεδιασμούς και την παρουσία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στα Βαλκάνια.

Η τοποθέτηση του σ. Rafaelle Trimperi βοηθάει τον αγώνα των στρατευμένων και της νεολαίας ενάντια στο ΝΑΤΟ. Εχει ως εξής:

«Η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση οξύνεται σταθερά λόγω της συνεχούς διαδικασίας της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και αποτελεί καθήκον μας το να συνδέσουμε τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής της νεολαίας με τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της ΕΕ και όλων των δυνάμεων.

Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου γίνεται όλο και πιο πιεστικός. Η Ιταλία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι φορέας των ιμπεριαλιστικών αποστολών που θέλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οι αναρίθμητες αμερικανικές βάσεις του ΝΑΤΟ παίζουν έναν σημαντικό ρόλο από γεωστρατηγικής άποψης στον έλεγχο της Μεσογείου και των Βαλκανίων σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Τα ιταλικά νησιά, η Σαρδηνία και η Σικελία χρησιμοποιούνται αντίστοιχα ως κοινή περιοχή εκπαίδευσης μεταξύ των αμερικανικών και ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και ως πλατφόρμα πολέμου μέσα από ένα εκσυγχρονισμένο δορυφορικό σύστημα τηλεπικοινωνιών του Αμερικανικού Ναυτικού. Ανάμεσα στις αναρίθμητες ΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στην Ιταλία, αναφέρουμε επίσης και το Καμπ Ντάρμπι στην Τοσκάνη, όπου τη μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το Μέτωπο της Κομμουνιστικής Νεολαίας μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας ανέδειξαν τη στενή σύνδεση ανάμεσα στην αύξηση της στρατιωτικοποίησης της χώρας και την επιδείνωση των συνθηκών ζωής. Ηταν μια κινητοποίηση που επαναλήφθηκε τον προηγούμενο Ιούνη και το ΜΚΝ μαζί με το ΚΚ της Ιταλίας οργάνωσαν ξανά στις 6 του Απρίλη, χρησιμοποιώντας ως σύνθημα την έξοδο της Ιταλίας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εντείνοντας τη συστηματική ιδεολογική μας δουλειά και τη συμμετοχή των λαϊκών μαζών στην πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και την υποκρισία της αστικής τάξης στο να στηρίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας».

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Για το κόστος της μετακίνησης

Φαντάροι από τη Σαμοθράκη σε επιστολή τους σημειώνουν:

«Ενα από τα μεγαλύτερα έξοδα στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι οι μετακινήσεις μας. Πολύ περισσότερο αν υπηρετείς στον Εβρο ή σε κάποιο νησί. Εμείς είμαστε οι "τυχεροί" που υπηρετούμε ταυτόχρονα και στα 2 - είμαστε στρατιώτες από τη Σαμοθράκη. Το κόστος από το νησί μέχρι Θεσσαλονίκη φτάνει τα 90 ευρώ και μέχρι Αθήνα τα 150 ευρώ. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που έχουν φύγει δύο και τρεις φορές από τα Χριστούγεννα, ενώ το επόμενο διάστημα ακολουθούν οι άδειες του Πάσχα, οι άδειες απολύσεως και οι άδειες των εκλογών. Μοιάζει αδύνατο σε 2 μήνες να πληρώσουνε 300 με 500 ευρώ.

Για τον παραπάνω λόγο βγήκαμε στην αναφορά αιτούμενοι να ληφθούν μέτρα για το κόστος των μετακινήσεων. Στην προσπάθειά μας αυτή όχι μόνο δεν έχει δοθεί ουσιαστική απάντηση, αλλά προστέθηκαν και νέα βάσανα στη δυσκολία μας. Ετσι, ενώ επαναλαμβάνεται διαρκώς πως "δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι" και πως δικαιούμαστε μόνο μία κατάσταση επιβίβασης, ενημερωθήκαμε επιπλέον ότι κι αυτή η μία κατάσταση επιβίβασης αφορά το πιο φτηνό μεταφορικό μέσο, π.χ. τρένο (που κάνει διπλάσια διαδρομή και τριπλάσιο χρόνο) και ακόμα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κανονικές άδειες και όχι τιμητικές ή εορταστικές γιατί δεν δικαιολογούνται.

Τα παραπάνω ούτε ο κανονισμός που έχει απομείνει δεν τα προβλέπει. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Ούτε το φθηνότερο μέσο, ούτε οι κανονικές άδειες. Γεννιούνται πολλά ερωτήματα γιατί οι μονάδες μας ενημερώνουν τα παραπάνω και μάλιστα απ' ό,τι μαθαίνουμε αυτό γίνεται συστηματικά σε πάρα πολλά στρατόπεδα.

Το ουσιαστικό ζήτημα παραμένει για έναν στρατιώτη που πληρώνεται με το αστείο και εξευτελιστικό πόσο των 8,62 ευρώ τον μήνα. Είναι αναγκαίο να διασφαλίζονται όλες οι μετακινήσεις δωρεάν».

***

Εθνικιστικά συνθήματα στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη

Νέες καταγγελίες στρατευμένων φτάνουν στον «Ριζοσπάστη» για αναφώνηση ρατσιστικών και εθνικιστικών συνθημάτων. Αυτήν τη φορά, νεοσύλλεκτοι σμηνίτες από την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη καταγγέλλουν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο στρατόπεδο της Τρίπολης ορισμένοι από τους εκπαιδευτές παρότρυναν τις διμοιρίες να φωνάξουν εθνικιστικά συνθήματα και συνθήματα που στρέφονται ενάντια σε γειτονικούς λαούς. Τα συνθήματα όπως ήταν φυσιολογικό προκάλεσαν αναστάτωση στους θαλάμους, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις από σμηνίτες που ζητούσαν να μην ακουστούν ξανά τέτοια συνθήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεοσύλλεκτων καταδίκασε τα συνθήματα και τον ρατσισμό.

***
Να δοθούν ειδική εκλογική άδεια και κατάσταση επιβίβασης για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα

Φαντάρος από την ΕΛΔΥΚ μάς γράφει:

«Το τελευταίο διάστημα πολλοί φαντάροι επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη θητεία μας στην Κύπρο. Η ζωή εδώ είναι αρκετά ακριβή, γι' αυτό και πολλοί φαντάροι επιλέγουν σε αρκετές από τις εξόδους τους να κάθονται στο στρατόπεδο. Επιπλέον, απ' την αρχή της θητείας μας εδώ, μας ζητάνε να αγοράσουμε διάφορα στρατιωτικά είδη που θα έπρεπε να μας παρέχει δωρεάν ο στρατός. Σε αυτά προστίθεται και το μεγάλο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων. Οι φαντάροι σπάνια μπαίνουμε σε λίστα για μεταφορά με C-130, ενώ το μαθαίνουμε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα αν δεν είμαστε στη λίστα να κλείνουμε αεροπορικά σε υψηλότερες ακόμα τιμές. Το πρόβλημα αυτό δεν θα υπήρχε αν ο στρατός δικαιολογούσε περισσότερα από δύο δρομολόγια για Ελλάδα που ισχύει σήμερα.

Η συγκεκριμένη κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς όσοι επιλέξουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες διοικητικές εκλογές (για τις ευρωεκλογές υπάρχουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στην Κύπρο) πρέπει πάλι να ματώσουν οικονομικά, αφού δεν δίνεται κατάσταση επιβίβασης.

Πρέπει, επομένως, άμεσα να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα, ώστε να μπορέσουμε απρόσκοπτα όσοι φαντάροι το επιθυμούμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα στον τόπο καταγωγής.

Με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των διοικήσεων να δοθεί ειδική εκλογική άδεια και κατάσταση επιβίβασης (δωρεάν μετακίνηση) σε όσους φαντάρους το επιθυμούν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ