ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Σε πορεία κορύφωσης οι εκδηλώσεις

Με εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας συνεχίζεται το ταξίδι του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ που έχει ως σύνθημα «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!». Το σύνθημα του Φεστιβάλ είναι εμπνευσμένο από το ποίημα «Καπνισμένο Τσουκάλι», που έγραψε ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, όταν ήταν εξόριστος στο Κοντοπούλι της Λήμνου.

Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Παρασκευή

-- Στα Γιαννιτσά, στο Πολύκεντρο. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στα 50χρονα της ΚΝΕ, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα και λαϊκό γλέντι.

-- Στα Γρεβενά, στην Πλατεία (Ρολόι). Θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Προβολή video για την επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρουσίαση συλλογικής μαθητικής εργασίας για τον αθλητισμό. Λαϊκή συναυλία από τοπικό σχήμα.

-- Στη Φλώρινα, στο Νέο Πάρκο. Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Προβολή video για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Hip - hop συναυλία από τους «Mc Karavis». Επίδειξη παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλώνων. Λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Πεντάγραμμο».

-- Στη Θέρμη, στην κεντρική πλατεία. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία και θα ακολουθήσει γλέντι.

Σάββατο 1 Σεπτέμβρη:

-- Στην Καστοριά, στην πλατεία Βόρειας Παραλίας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Κανάτσιος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Θέατρο σκιών από τον Αγάπιο Αγαπίου. Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Εντεχνη - λαϊκή συναυλία από το μουσικό σχήμα «Αδράχτι».

-- Στη Δράμα, στον Δημοτικό Κήπο. Θα μιλήσει ο Νίκος Φρέγκογλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Στην Κόρινθο, στον Φλοίσβο. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει προβολή βίντεο για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στον ποιητή Βασίλη Ρώτα, λαϊκό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

-- Στην Τρίπολη, στο θεατράκι Σκακιέρας (Κλωνατζίδικα). Θα μιλήσει ο Γιώργος Καραγιάννης, Γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- Στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Σολωμού. Θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Στη Λευκάδα, στο Ανοιχτό Θέατρο. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα.

-- Στη Χίο, στο Κόκκινο Φαναράκι. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην Κάλυμνο, στην πλατεία Χριστού. Θα μιλήσει ο Νίκος Λάππας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κυριακή 2 Σεπτέμβρη:

-- Στην Κεφαλονιά, στο Αργοστόλι. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο των «Ξενία» στο Αργοστόλι, στις 8 μ.μ., περιλαμβάνει θεατρική παράσταση «Η γυναίκα και ο λάθος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στους αγώνες του λαού μας, ομιλία από τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και θα ολοκληρωθούν με παραδοσιακό γλέντι.

-- Στο Αμύνταιο, στο προαύλιο του Παλιού Δημοτικού. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Προβολή video για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Πεντάγραμμο».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εκδήλωση για μαθητές και εκπαιδευτικούς του Λαϊκού Φροντιστηρίου

Τιμητική εκδήλωση για τους μαθητές - αποφοίτους και τους εκπαιδευτικούς του Λαϊκού Φροντιστηρίου διοργανώνουν η αντιδημαρχία Παιδείας Πατρέων και η Γραμματεία του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 8 το απόγευμα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο κεντρικό κτίριο του δημαρχείου, Μαιζώνος 108.

Οπως σημειώνεται σχετικά: «Με την εκδήλωση αυτή η δημοτική αρχή θέλει να συγχαρεί όλους τους επιτυχόντες μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2018 για την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ολους τους μαθητές και μαθήτριες που με την εργατικότητα και επιμονή τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με τις επιδόσεις τους, απέδειξαν ότι η μόρφωση είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας. Επίσης, η δημοτική αρχή θέλει να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτικούς, που με πείσμα και αυταπάρνηση βοήθησαν πολύπλευρα για να παραχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Οι λόγοι που επιβάλλουν τη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης είναι η πολύχρονη υποβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης. Οι μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι άνεργοι. Το ακόμα χειρότερο σχολείο για τους μαθητές και τους γονείς που ετοιμάζει με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με περισσότερα εμπόδια και εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, με σκληρό ανταγωνισμό και "χαμένους" τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Η επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των μαθητών σε όλες τις γειτονιές του δήμου μας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, ο αγώνας ο μοναδικός δρόμος για να βαδίσουμε», αναφέρεται από τον δήμο Πατρέων.

ΧΙΟΣ
Κλείνουν 16 τμήματα ΕΠΑΛ

Το κλείσιμο τμημάτων σε ΕΠΑΛ της Χίου που χαρακτηρίζονται ολιγομελή καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να οργανώσουν τον αγώνα τους ώστε να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες αποφάσεις. Τονίζει πως μαθητές, κυρίως παιδιά λαϊκών - εργατικών οικογενειών, αποκλείονται από το να σπουδάσουν το αντικείμενο που επιθυμούν και πως «μόνος δρόμος είναι μέσα από τους συλλόγους να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς».

Τα 13 από τα τμήματα τομέων και ειδικοτήτων που κλείνουν βρίσκονται στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου και τα υπόλοιπα στο 1ο ΕΠΑΛ Χίου και στο 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου. Οπως τονίζει ανάμεσα σε άλλα η ΑΣΕ, «οι νέες αποφάσεις για κλείσιμο 16 ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ Χίου γκρεμίζουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την κακόγουστη εκστρατεία της περί "εξόδου από τα μνημόνια" και "ξέφωτου" για το λαό. Επίσης, εκθέτουν όλους όσοι ως "παπαγαλάκια" και στη Χίο με συνεντεύξεις και αρθρογραφία τους τη στήριξαν». «Η αλήθεια είναι ότι το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ γίνεται στη λογική προαποφασισμένων μέτρων και περικοπών, της περιστολής των δαπανών που αφορούν μισθοδοσίες στην Παιδεία, του κόφτη στις προσλήψεις αναπληρωτών, της αξιολόγησης δομών στο εκπαιδευτικό σύστημα, που έχουν ως συνέπεια την καρατόμηση τμημάτων, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ», σημειώνει η ΑΣΕ. Σχολιάζει επίσης τη στάση της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ, επισημαίνοντας πως «χωρίς καν να συγκαλέσει το ΔΣ, τη στιγμή που προετοιμάζεται και πάλι η κατάργηση τμημάτων των ΕΠΑΛ, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ (ΣΥΡΙΖΑ) και η πλειοψηφία αναζητά "πληροφορίες" και "υπηρεσιακές ενέργειες" για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων», χωρίς να «τολμά να πει κουβέντα για τις κυβερνητικές ευθύνες και την αδίστακτη πολιτική που θα συνεχιστεί και κατά το "μεταμνημονιακό ξέφωτο" αμείωτη. Χρονοτριβούν και αποπροσανατολίζουν. Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν άμεση αγωνιστική απάντηση με τις δυνάμεις της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών"», τονίζει.

Αλλαγές στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών

Αλλαγές στον τρόπο εξέτασης στο μάθημα Αρχαίων Ελληνικών Γ' Λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019, με κύρια την κατάργηση της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, θα δίνονται στους μαθητές αποσπάσματα διδαγμένου κειμένου 12 - 20 στίχων και θα τους ζητείται να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατανόησης, ερμηνευτικές, λεξιλογικές - σημασιολογικές. Παράλληλα, θα δίνεται κείμενο στα Νέα Ελληνικά, διδαγμένο ή αδίδακτο, από την αρχαία ή νεότερη ελληνική γραμματεία, και θα καλούνται να απαντήσουν σε μία ερώτηση ερμηνευτική, με την οποία ζητείται να συγκρίνουν το παράλληλο με το πρωτότυπο κείμενο.

Επίσης, η εξέταση θα γίνεται σε αδίδακτο πεζό κείμενο αττικής διαλέκτου 12 - 20 στίχων, στο οποίο προτάσσεται σύντομο σχετικό εισαγωγικό σημείωμα, με πληροφορίες απαραίτητες για την κατανόηση του κειμένου. Οι μαθητές καλούνται να μεταφράσουν στα Νέα Ελληνικά μέρος του κειμένου, από τέσσερις έως έξι στίχους, και να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατανόησης, γραμματικής, συντακτικού.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτέμβρη, στο χώρο του 1ου Λυκείου Καρδίτσας (Παυσίλυπο), παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι Κ. Καραμαγκιόλας, Γραμματέας του ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ, Ν. Τέγος, Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, και Δανάη Χαντζιάρα, μέλος της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό από μέλος του ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ και ομιλία από τον Αχ. Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προβολή βίντεο για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ και εκθέσεις για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τη συμβολή της ΚΝΕ στο φοιτητικό κίνημα, συναυλίες με τους Side Effect και τους Λάκη Παπαδόπουλο και Μανώλη Φάμελο, ενώ θα λειτουργούν χώρος δραστηριοτήτων για μαθητές, βιβλιοπωλείο, ταβέρνα και μπαρ.

Επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις

Την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη ξεκινούν οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη. Από 19 μέχρι 27 Σεπτέμβρη πραγματοποιούνται οι επαναληπτικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι και των δύο τύπων που δήλωσαν εξέταση σε ειδικό μάθημα, θα εξεταστούν από 11 μέχρι 18 Σεπτέμβρη, ενώ η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία για εισαγωγή στα Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού θα γίνουν από 13 έως 20 Σεπτέμβρη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ