ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Νομιμοποιεί» τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων γυναικών

Την απαράδεκτη απόφαση κατήγγειλε άμεσα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Το δρόμο να απολύουν «νόμιμα» οι επιχειρήσεις ακόμα και έγκυες εργαζόμενες γυναίκες ανοίγει η χτεσινή απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), επιβεβαιώνοντας το αποκρουστικό πρόσωπο της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ και τη μέγιστη υποκρισία της λυκοσυμμαχίας, που εμφανίζεται ως δήθεν προστάτης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της μητρότητας και των πιο «ευάλωτων».

Απαντώντας σε ερώτημα ισπανικού δικαστηρίου, το ΔΕΕ κρίνει «νόμιμη» την απόλυση εγκύου σε ισπανική επιχείρηση το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων που έκανε η εργοδοσία. Παράλληλα, με το προκλητικό σκεπτικό ότι επιτρέπεται η απόλυση εγκύου εργαζόμενης, αρκεί ο εμφανιζόμενος λόγος της απόλυσης να μην είναι η ίδια η εγκυμοσύνη της, το ΔΕΕ ανοίγει δρόμο για γενικευμένη απογείωση των απολύσεων εγκύων στις οποίες ήδη προχωρά η μεγαλοεργοδοσία.

ΚΚΕ: Καταργείται και τυπικά το τελευταίο ψήγμα προστασίας της μητρότητας

Η απαράδεκτη απόφαση του ΔΕΕ προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος καταγγέλλει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιτρέπει την απόλυση εγκύων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.

Αναλυτικά, στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ τονίζονται τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του δίνει το "ελεύθερο" στις επιχειρήσεις να απολύουν ακόμα και έγκυες γυναίκες, στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων.

Πρόκειται για μια ακόμα προκλητική απόφαση του Δικαστηρίου και των ευρωενωσιακών οργάνων που ξεπερνά κάθε όριο κοινωνικής βαρβαρότητας.

Βασικός λόγος των λεγόμενων αναδιαρθρώσεων προσωπικού στις επιχειρήσεις είναι η επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους με μειώσεις μισθών, χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις.

Είναι δε προκλητικά παραπλανητική η "διευκρίνιση" ότι επιτρέπεται η απόλυση εγκύου αρκεί ο λόγος της απόλυσης να μην είναι η ίδια η εγκυμοσύνη της, όταν ήδη αυτή καθαυτή η εγκυμοσύνη και η μητρότητα αποτελούν αιτία απόλυσης. Θεωρούνται μάλιστα "αδικαιολόγητο κόστος" για την επιχείρηση και οδηγούν ήδη σε χιλιάδες απολύσεις εγκύων και μητέρων που θα εκτοξευθούν με την παραπάνω απόφαση, που καταργεί και τυπικά το τελευταίο ψήγμα προστασίας της μητρότητας.

Τέτοιες αποφάσεις - εκτρώματα βασίζονται στην αντεργατική νομοθεσία των κυβερνήσεων των κρατών - μελών και των ευρωενωσιακών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται στην παραπάνω απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αποτελεί μνημείο αντεργατικής βαρβαρότητας, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή αποτελεί το θεμελιακό χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης;».

Η απαράδεκτη απόφαση και το ιστορικό της

Η απόφαση του ΔΕΕ αφορά απόλυση εργαζόμενης εγκύου από την ισπανική επιχείρηση «Bankia» το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων. Η απολυμένη προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο όμως δικαίωσε την επιχείρηση. Η εργαζόμενη άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε από το ΔΕΕ «να ερμηνεύσει την απαγόρευση απόλυσης εγκύων εργαζομένων, που προβλέπεται στην Οδηγία 92/85 για την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων εργαζομένων, στο πλαίσιο διαδικασίας ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της Οδηγίας 98/59 για τις ομαδικές απολύσεις».

Απαντώντας στο προδικαστικό ερώτημα του ισπανικού δικαστηρίου, το ΔΕΕ με τη χτεσινή του απόφαση θεωρεί ότι «η Οδηγία 92/85 δεν αντιτίθεται σε εθνική ρύθμιση η οποία επιτρέπει την απόλυση εγκύου εργαζόμενης στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων». Και αναφέρει: «Απόφαση περί απολύσεως που λαμβάνεται κατά την περίοδο από την έναρξη της εγκυμοσύνης μέχρι τη λήξη της άδειας μητρότητας για λόγους που δεν συνδέονται με την κατάσταση εγκυμοσύνης της εργαζόμενης δεν αντιβαίνει στην Οδηγία 92/85, εφόσον ο εργοδότης δικαιολογεί δεόντως την απόλυση γραπτώς και η απόλυση της οικείας εργαζόμενης γίνεται δεκτή από τη νομοθεσία και/ή την πρακτική του συγκεκριμένου κράτους μέλους». Και το σκεπτικό του ΔΕΕ καταλήγει: «Κατά συνέπεια, οι λόγοι που δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο των εργαζομένων και των οποίων μπορεί να γίνει επίκληση στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της Οδηγίας 98/59, εμπίπτουν στις εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την κατάσταση των εργαζομένων γυναικών κατά την έννοια της Οδηγίας 92/85».

Αυτό είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», η «ευρωπαϊκή κανονικότητα», τα οποία με τόση ζέση διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φροντίζοντας για την υλοποίησή τους και στην Ελλάδα κατ' απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας.

Η λεγόμενη προστασία των εγκύων εργαζόμενων γυναικών αποδεικνύεται αδειανό πουκάμισο. Στην πράξη, το ΔΕΕ ανοίγει την πόρτα για «νομιμοποίηση» των απολύσεων και γι' αυτήν την ομάδα εργαζομένων, όχι μόνο στις ομαδικές απολύσεις αλλά και μεμονωμένα, αρκεί οι επιχειρήσεις να μην τις απολύουν ως έγκυες, αλλά να επικαλούνται οποιονδήποτε άλλο λόγο...


ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Μεθοδεύει νόθα συνέδρια, με τους εργαζόμενους στο σκοτάδι

Την προσπάθεια του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας να οργανώσει νόθο συνέδριο, χωρίς πραγματικούς συνέδρους και εργασίες, χωρίς διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα», ο συνδυασμός των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το προεδρείο, αποτελούμενο από συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ, επιδιώκει να συνεχίσει το Εργατικό Κέντρο να κινείται σε τροχιά υπεράσπισης των εργοδοτικών συμφερόντων, αλλά και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία στο σκοτάδι σχετικά με τον έλεγχο που διενεργεί το ΣΔΟΕ στα οικονομικά της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβρη το ΣΔΟΕ διενήργησε έλεγχο στα οικονομικά του Εργατικού Κέντρου και του ραδιοφωνικού σταθμού που διαχειρίζεται. Παρά τα αιτήματα της «Ταξικής Ενότητας», η πλειοψηφία της Διοίκησης δεν προσκόμιζε τα προηγούμενα χρόνια οικονομικό απολογισμό του Εργατικού Κέντρου, ούτε του ραδιοφωνικού σταθμού, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του. Την ίδια τακτική ακολούθησε και στα αλλεπάλληλα αιτήματα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου και των σωματείων τους τελευταίους μήνες. Το προεδρείο έφτασε στο σημείο να επισπεύσει το συνέδριο, προκηρύσσοντάς το για τις 24/2, «παρακάμπτοντας» τον έλεγχο στα οικονομικά του.

Την περασμένη Τρίτη, το προεδρείο διέλυσε τη συνεδρίαση του ΔΣ για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, με την αποχώρησή του. Οι εν λόγω συνδικαλιστές με προκλητικό τρόπο επιχείρησαν να αποκλείσουν αντιπροσώπους από μια σειρά σωματεία τα οποία δεν ελέγχουν (Οικοδόμων, Τροφίμων και Ποτών, Εργαζομένων «Νηρέα»), ενώ «νομιμοποίησαν» εκατοντάδες διπλοψηφίες στα σωματεία στα οποία πλειοψηφούν. Κάτω από τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά και το φόβο να χάσουν την οριακή τους πλειοψηφία, αποχώρησαν. Ακολούθησε την επόμενη μέρα δελτίο Τύπου με το οποίο επικαλούνται τη διάλυση της συνεδρίασης που οι ίδιοι προκάλεσαν, για να αναβάλουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Οκτώ από τα 15 συνολικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και οι πέντε εκλεγμένοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κατέθεσαν αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, σήμερα στις 8 μ.μ., με σκοπό «να καταλήξουμε στις αποφάσεις που απαιτούνται ώστε το Εργατικό Κέντρο να οδηγηθεί σε ένα υγιές συνέδριο σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται».

Η «Ταξική Ενότητα» απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που σέβεται τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, «να μην επιτρέψουν να περάσουν οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις του προεδρείου και όσων το στηρίζουν και να συμβάλουν στην προσπάθεια το Εργατικό Κέντρο να μπει στο δρόμο της αγωνιστικής δράσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των εργαζομένων».

Στα μουλωχτά και άρον άρον και στο Εργατικό Κέντρο Εβρου

Στα μουλωχτά και άρον άρον, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός προσπαθεί να πραγματοποιήσει το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εβρου την Κυριακή 25/2.

Οπως καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα», η πλειοψηφία όρισε το συνέδριο ένα μήνα νωρίτερα, για να προλάβουν να πάρουν μέρος σε αυτό 15 αντιπρόσωποι από ένα σωματείο, η θητεία των οποίων θα είχε λήξει αν το συνέδριο του ΕΚ Εβρου γινόταν στην ώρα του. Οι αντιπρόσωποι αυτοί, που αποτελούν περίπου το 30% των συνολικών αντιπροσώπων, προέρχονται από ένα σωματείο όπου υποτίθεται ότι ψήφισαν πάνω από 750 εργαζόμενοι, αλλά 3 χρόνια τώρα κανείς δεν είδε έστω μια ανακοίνωση από αυτό, έστω ένα δελτίο Τύπου, έστω μια παρέμβασή του οπουδήποτε!

Παράλληλα, η «Ταξική Ενότητα» καταγγέλλει ότι πηγαίνουν προς το συνέδριο χωρίς να έχουν εγκριθεί οι αντιπρόσωποι των σωματείων, χωρίς να έχει δοθεί από τη διοίκηση ο κατάλογος των αντιπροσώπων.

«Τους καταγγέλλουμε και διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε νοθεία», τονίζει και ζητά να γίνει άμεσα έκτακτο ΔΣ και να δοθεί σε όλα τα μέλη του ο κατάλογος των σωματείων και των αντιπροσώπων. Τέλος, καλεί τους αντιπροσώπους στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου να δυναμώσουν την «Ταξική Ενότητα», να ενισχύσουν «την προσπάθεια αναγέννησης του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή».

ΕΚ Ηρακλείου: Ευχαριστίες σε επιχειρηματίες, κανένα πρόγραμμα δράσης

Στο μεταξύ, απολογισμό «με μπόλικες ευχαριστίες σε ντόπιους ευεργέτες - μεγάλους επιχειρηματίες» επέλεξε να κάνει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, στο προχτεσινό ετήσιο απολογιστικό συνέδριό του, όπως σημειώνει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της, «ενώ δεν ακούστηκε κουβέντα για τον προγραμματισμό δράσης του δύσκολου έτους που έρχεται, σε μία συνεδριακή διαδικασία από την οποία έλειπε το 50% των εκλεγμένων αντιπροσώπων».

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, συνεχίζει, «αντιπαράθεσαν τον πλούσιο αγωνιστικό απολογισμό δράσης των σωματείων που εκπροσωπούσαν, την πείρα από τη δράση των σωματείων σε μια σειρά χώρους δουλειάς, τη δράση τους ενάντια στην "αναπτυξιακή" φιέστα της κυβέρνησης και το τελευταίο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Παράλληλα, ανέπτυξαν το σχέδιο δράσης στα βασικά μέτωπα πάλης που όλα τα σωματεία πρέπει να ιεραρχήσουν το επόμενο διάστημα: Την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς. Ανέδειξαν τη γύμνια του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην οργάνωση των εργαζομένων, τη συνειδητή τους πρόσδεση στο άρμα της εργοδοσίας και της εξυπηρέτησής της, το όργιο νοθείας στο οποίο έχουν επιδοθεί για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους. Κάλεσαν τους αντιπροσώπους να καταψηφίσουν τόσο τον διοικητικό όσο και τον οικονομικό απολογισμό. Ειδικά για τον οικονομικό απολογισμό, για πρώτη φορά, οι δυνάμεις της ΔΑΣ ανέδειξαν με συγκεκριμένα στοιχεία την κατασπατάληση του χρήματος των σωματείων και των εργαζομένων από το προεδρείο του ΕΚΗ (...). Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το 25% του σώματος καταψήφισε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ