ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Εργάτρια καθαριότητας ξεψύχησε αφού ανέλαβε εργασία για 3η φορά σε 33 ώρες

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έρχονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση και την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους

Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έρχονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση και την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους
Τραγικό θάνατο βρήκε 62χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Ζωγράφου, ξεψυχώντας την ώρα που είχε αναλάβει εργασία για τρίτη φορά μέσα σε 33 ώρες και μέσα σε δυσμενείς συνθήκες.

Συγκεκριμένα, η Ντανιέλλα Πρελορέντζου, μητέρα τεσσάρων παιδιών, ξεψύχησε όταν πήγε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να εργαστεί στην υπηρεσία της. Νωρίτερα, όπως έχει ήδη αναφέρει σε ειδησεογραφικά μέσα ένας από τους επόπτες καθαριότητας στο δήμο, η 62χρονη εργάτρια είχε δουλέψει το μεσημέρι της Πέμπτης στα συνεργεία για τον καθαρισμό των δρόμων όπου είχε λαϊκή αγορά. Λίγες ώρες μετά, ξημερώματα Παρασκευής, η 62χρονη εργάτρια ξαναβγαίνει για δουλειά. Επίσημα η διοίκηση του δήμου Ζωγράφου ισχυρίζεται ότι δούλεψε από τις 6.30 έως τις 9.30 το πρωί της Παρασκευής, όμως εργαζόμενοι συνάδελφοί της λένε ότι οι οδοκαθαριστές είχαν βγει στις 4 το πρωί της Παρασκευής. Στη συνέχεια η διοίκηση του δήμου Ζωγράφου αποφασίζει ότι μπορεί να βγει ξανά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Αποφάσισε δηλαδή ότι ένας άνθρωπος 62 ετών, μπορεί μέσα σε 33 ώρες να δουλέψει σε συνθήκες αφόρητης ζέστης τρεις φορές σε ένα τόσο ανθυγιεινό και βαρύ επάγγελμα. Μια απόφαση, βέβαια, που «πατάει» στο αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα...

Επισημάνσεις και ερωτήματα

Από τα παραπάνω, προκύπτουν μια σειρά επισημάνσεις και ερωτήματα:

-- Ενας άνθρωπος στα 62 έτη θα έπρεπε τουλάχιστον να μην απασχολείται σε μια κατεξοχήν βαριά και ανθυγιεινή εργασία. Ομως οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν ήδη αποχαρακτηρίσει μια σειρά επαγγέλματα από βαρέα και ανθυγιεινά και συνεχίζουν μέχρι να εξαφανίσουν ολότελα την έννοια αυτή - όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - προκειμένου οι εργάτες να «κοστίζουν» λιγότερο. Είναι και αυτή μια από τις «βέλτιστες ευρωενωσιακές πρακτικές» που επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

-- Μια ακόμα τέτοια «βέλτιστη πρακτική» είναι ότι η εργαζόμενη κλήθηκε να δουλέψει τρεις φορές μέσα σε 33 ώρες και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνα και σε μια τέτοια βαριά και ανθυγιεινή εργασία. Μια χαρακτηριστική έκφραση της ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας, της λεγόμενης διευθέτησης, σε βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας, του εργασιακού μεσαίωνα που έχουν διαμορφώσει και ενισχύουν οι αστικές κυβερνήσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου.

-- Ενας ακόμα λόγος για να μη δουλεύει σε αυτές τις συνθήκες είναι ότι ήταν γυναίκα σε αυτή την ηλικία και με τέσσερα παιδιά, δηλαδή ένας οργανισμός αντικειμενικά επιβαρυμένος, που θα έπρεπε να συνταξιοδοτείται νωρίτερα και όχι να τρέχει για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την επιβίωση της οικογένειάς της. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, υπερισχύει η ανάγκη του κεφαλαίου και του αστικού κράτους για παράταση του ξεζουμίσματος των εργαζομένων και για αποφυγή του «κόστους» της λεγόμενης «πρόωρης συνταξιοδότησης».

Επιπλέον, ο νόμος ορίζει ότι κάθε χρόνο οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να περνούν τους εργαζόμενους σε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων.

Και εδώ μπαίνουν τα ερωτήματα:

-- Εχει διασφαλίσει η διοίκηση του δήμου Ζωγράφου, όπως και των υπόλοιπων δήμων, να εξετάζονται συστηματικά οι εργαζόμενοι από γιατρό εργασίας και να εκδίδεται εκτίμηση καταλληλότητας για εργασία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να μην επιβαρύνεται η υγεία των εργαζομένων από παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου, ασύμβατους με πιθανά προβλήματα υγείας;

-- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τι έχει κάνει για να διαπιστώσει αν ο δήμος Ζωγράφου και ο κάθε δήμος σε όλη την Ελλάδα έχουν τηρήσει τα στοιχειώδη που προβλέπει η νομοθεσία για την υγεία των εργαζομένων;

Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία και την ασφάλειά μας

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σε ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της εργαζόμενης και σημειώνει ότι «άλλο ένα θύμα έρχεται να προστεθεί στο μαύρο κατάλογο. Η συναδέλφισσα έπεσε θύμα της εντατικοποίησης, της δουλειάς σε ακατάλληλες συνθήκες εργασίας. (...) Η διοίκηση του δήμου φέρει βαρύτατες ευθύνες, καταρχάς γιατί έβαλε τη συνάδελφο να ξαναδουλέψει σε διάστημα μικρότερο των 24 ώρων. (...) Η επίθεση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών το επόμενο διάστημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. (...) Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι εμείς θα πεθάνουμε στα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην επιτρέψουν σε κανέναν να παίζει με την υγεία και την ασφάλειά μας».

Παράλληλα, το βράδυ της Κυριακής το Συνδικάτο πραγματοποίησε εξόρμηση στην υπηρεσία καθαριότητας στο δήμο Ζωγράφου, τονίζοντας την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ
Πολυτραυματίας και σε κρίσιμη κατάσταση συμβασιούχος του δήμου Θεσσαλονίκης

Πολυτραυματίας, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ο 44χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος του δήμου Θεσσαλονίκης Α.Π., ο οποίος τραυματίστηκε το βράδυ της Κυριακής έξω από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όταν προσπάθησε να αποθέσει ένα κοντέινερ.

Ο 44χρονος εργάζεται από τον Σεπτέμβρη του 2014 ως οδηγός συρόμενου τράκτορα στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. Είναι από τους συμβασιούχους παρατασιούχους που τον τελευταίο χρόνο παλεύουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή κλήθηκε έκτακτα να πάει στη δουλειά, αν και ήταν εκτός προγράμματος εργασίας. Μετέφερε κοντέινερ με συμπιεσμένα απορρίμματα από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Τραυματίστηκε όταν, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ο συρόμενος τράκτορας αναδιπλώθηκε και τον συνέθλιψε πάνω στο κοντέινερ.

Να σημειωθεί ότι ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί τις νυχτερινές ώρες. Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου έχει νυχτερινή βάρδια τις καθημερινές, η οποία μεταφέρει τα κοντέινερ και τα αφήνει έξω από το ΧΥΤΑ, προκειμένου την επόμενη το πρωί να αδειάσουν και να επιστρέψουν στο ΣΜΑ. Συνήθως, για λόγους ασφαλείας, στα νυχτερινά δρομολόγια πηγαίνουν δύο οχήματα, ώστε να μην είναι μόνος του ένας οδηγός. Το βράδυ της Κυριακής όμως, ο 44χρονος στάλθηκε να πάει μόνος του, με αποτέλεσμα να βρεθεί αρκετά αργότερα από την ώρα του ατυχήματος (περίπου στις 10.30 το βράδυ) και να οδηγηθεί καθυστερημένα (λίγο μετά τα μεσάνυχτα) στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, «η κατάσταση του εργαζόμενου, ο οποίος είναι πολυτραυματίας, χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς εξαιρετικά κρίσιμη».

«Δυσάρεστη είδηση» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης τον σοβαρό τραυματισμό του εργαζόμενου, ενώ ο γγ του δήμου και υπεύθυνος για την καθαριότητα, Θ. Ψαρράς, έσπευσε, πριν ακόμη διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια, να αποδώσει την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα, ισχυριζόμενος ότι «υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία όπου προσδένεται, αφού κατέβουν τα κοντέινερ ο τράκτορας με το ρυμουλκό. Αυτή η διαδικασία προβλέπει κάποια πράγματα. Κάποιο από αυτά δεν τηρήθηκε».

Η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι το νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έρχεται να αποδείξει τις ελλείψεις μέτρων προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, που εργάζονται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η εργατική τάξη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στο βωμό της οικονομίας που κινείται με κριτήριο το κέρδος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τον τραγικό θάνατο της εργαζόμενης στην καθαριότητα στο δήμο Ζωγράφου και τον σοβαρό τραυματισμό συμβασιούχου συναδέλφου της στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Λίγες μόνον ώρες μετά τον τραγικό χαμό της εργαζόμενης στην καθαριότητα στο δήμο Ζωγράφου, ένας ακόμα συμβασιούχος δίνει τη μάχη για τη ζωή του, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται και στον τομέα της καθαριότητας θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις θέσεις εργασίας, αλλά και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Η εργατική τάξη έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στο βωμό της πλήρους απουσίας μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, συνολικότερα προστασίας της ζωής, της εντατικοποίησης της εργασίας, των απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, συνολικά μιας οικονομίας που κινείται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Το ΚΚΕ σημειώνει πως μαζί με την αλληλεγγύη του λαού μας στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τον δίκαιο αγώνα τους, χρειάζεται σήμερα να οργανωθεί η κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, συνολικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για την άμεση λήψη όλων των σύγχρονων μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας στους χώρους δουλειάς, στοχεύοντας στην ανατροπή των πραγματικών υπεύθυνων των δεινών τους, που είναι το κεφάλαιο κι όλες οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν».

ΔΑΣ ΟΤΑ
Οργάνωση της πάλης για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον εργαζόμενο που τραυματίστηκε βαριά στον ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη, ενώ υπογραμμίζει ότι τα δύο εργατικά «ατυχήματα» των τελευταίων ημερών «έρχονται να προστεθούν στα εκατοντάδες την τελευταία χρονιά (...) Και τα δύο συμβάντα είναι αποτελέσματα της εντατικοποίησης της εργασίας που επικρατεί στα αμαξοστάσια, με λειψά ή ακόμα και καθόλου Μέσα Ατομικής Προστασίας, με απαράδεκτους εργασιακούς χώρους και με συνθήκες εργασίας τριτοκοσμικές».

Υπογραμμίζει ότι «κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων, τις μέρες που οι εργαζόμενοι αγωνιζόντουσαν για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυτοί δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι από τα σκουπίδια θίγεται η υγεία των πολιτών. Για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων δεν έχουν πει κουβέντα».

Τονίζοντας ότι η επίθεση των μονοπωλιακών ομίλων, της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, με στόχο να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται το «κόστος εργασίας» και ότι στην προσπάθειά τους αυτή δεν διστάζουν να παίξουν ακόμα και με τη ζωή των εργαζομένων, η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί «όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, να συνταχθούν με τα ταξικά σωματεία, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org