Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., γίνεται στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ εκδήλωση για τη σημασία της μελέτης της μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας, με αφορμή την έκδοση «Βασικές αρχές της Πολιτικής Οικονομίας» του Λ. Σεγκάλ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αντίστοιχα, οι Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν έκθεση βιβλίου με τίτλους της «Σύγχρονης Εποχής», που θα λειτουργήσει από Τετάρτη 14 Δεκέμβρη έως Παρασκευή 23 Δεκέμβρη, στις 18.00 - 21.00 τις καθημερινές και στις 10.00 - 13.00 τα Σαββατοκύριακα, στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119 - 1ος όροφος).
Επίσης, έκθεση βιβλίου διοργανώνεται και στην Καλλιθέα (Στοά Καραντινού, Αραπάκη 69, 2ος όροφος) στις 16, 17 και 18 Δεκέμβρη από τις Οργανώσεις Νοτίων Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη στις 18.30, ενώ οι ώρες λειτουργίας είναι: Παρασκευή 16 Δεκέμβρη από τις 17.30 μέχρι τις 21.30. Σαββάτο 17 Δεκέμβρη από τις 10.30 μέχρι τις 14.30 και από τις 17.30 μέχρι τις 21.00. Κυριακή 18 Δεκέμβρη από τις 10.30 έως τις 20.00.
«Προχώρα μπροστά, άλλαξε τον κόσμο!» είναι το σύνθημα του πενθήμερου πολιτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Χαλκίδας της ΚΝΕ, από χτες έως και την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, στο χώρο του ΤΕΙ στα Ψαχνά. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται:
Σήμερα Τρίτη, τουρνουά μπάσκετ 3on3. Αύριο Τετάρτη, στις 2 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ, πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Με το ΚΚΕ μπροστά βγαίνουμε στην αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Ομιλητής: Μάκης Μακρής, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ. Την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, κινηματογραφική προβολή.
Σε όλη τη διάρκεια του πενθημέρου, λειτουργεί έκθεση βιβλίου στο ισόγειο του ΤΕΙ, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ.
Mε αφορμή την έκδοση που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!», οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις στις σχολές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πατρών:
Στο ΤΕΕΑΠΗ, σήμερα Τρίτη, 11.00, στην Αίθουσα Σεμιναρίων, εκδήλωση με τίτλο «Ο ρόλος της Προσχολικής Αγωγής - Η Προσχολική Αγωγή στην ΕΣΣΔ». Ομιλήτρια: Κωστοπούλου Δήμητρα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ.
Αύριο Τετάρτη, 13.00, στο Αμφιθέατρο ΑΠΜ4, εκδήλωση με τον τίτλο της έκδοσης. Ομιλήτρια: Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από καθηγητές.
Παράλληλα, έως αύριο Τετάρτη θα υπάρχει έκθεση βιβλίου στο χώρο του Πανεπιστημίου.
Αντίστοιχα, στο ΤΕΙ της Πάτρας θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης, σήμερα Τρίτη, στις 14.00, στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Ομιλήτρια: Κωστοπούλου Δήμητρα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ.
Και στο ΤΕΙ πραγματοποιείται επίσης έκθεση βιβλίου μέχρι και την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη.
Πρόσφατα συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων (βλέπε «Ριζοσπάστης» 3/12/2016, σελ. 16). Εκεί, λοιπόν ακούσαμε τον υφυπουργό Παιδείας, Δ. Μπαξεβανάκη, όχι μόνο να υιοθετεί τα περί «ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» και λίγο - πολύ ανήμπορης κυβέρνησης (που νομοθετεί όμως αντιλαϊκούς νόμους), αλλά ακούσαμε και μια ευθεία επίθεση στις μαθητικές κινητοποιήσεις με συκοφάντηση και διαστρέβλωση των τρόπων που αποφασίζονται, ώστε... να δικαιολογηθεί η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.
Ο υφυπουργός πήγε κι ένα βήμα παραπέρα τη διαστρέβλωση, ισχυριζόμενος ότι στην περίπτωση της Λαμίας (όπου η αστυνομία με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης εισέβαλε σε δυο σχολεία που ήταν υπό κατάληψη) δεν υπήρχαν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και βιβλία! Δηλαδή, ο υφυπουργός επιχείρησε παρέμβαση στο ίδιο το μαθητικό κίνημα, υποδεικνύοντας ποια προβλήματα σχολείων είναι αποδεκτό να ξεσηκώνουν κινητοποιήσεις, ποια αιτήματα και ποια όχι μπορούν να οδηγούν σε μια κατάληψη! Και μετά από αυτά, άφησε και υπονοούμενα περί «καθοδηγητών» επειδή ένας γονέας στεκόταν στο πλευρό των μαθητών που κινητοποιούνταν σε σχολείο της Λαμίας...
Οι πρυτάνεις επισημαίνουν πως «η πολιτική αυτή ακολουθείται, σύμφωνα με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό, και για το έτος 2017, αφού, παρά την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνεται περαιτέρω αδικαιολόγητη μείωση στον τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων» και αναφέρεται ιδιαίτερα στη μείωση των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα και ειδικά για τη σίτιση, που «υπολείπεται σημαντικά του απαιτούμενου ύψους για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών, λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συνθηκών».
Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος «χαιρετίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται "ένας ευέλικτος ΕΛΚΕ, που, απαλλαγμένος από την υπέρμετρη γραφειοκρατία, θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα ερευνητικά κονδύλια και θα υποστηρίζει μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές στην απορρόφηση των ερευνητικών κονδυλίων"» και ζητά συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, «για να υλοποιηθούν άμεσα οι απαιτούμενες αλλαγές». Με άλλα λόγια, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων είναι σταθερά προσανατολισμένες στις μπίζνες των ιδρυμάτων και επιδιώκουν αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε αυτές να διευκολύνονται ακόμα περισσότερο.
Τη Σύνοδο απασχόλησε, μεταξύ άλλων, και το θέμα του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και ζητά να παραταθεί ο χρόνος για τη μη απαίτησή του και για φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια από το έτος 2013 και μετά, έως ότου το ζήτημα αντιμετωπιστεί με μια νέα συνολική νομοθετική ρύθμιση. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει την πόρτα, μέσω του διαλόγου για την Παιδεία, για μια συνολική αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, χωρίς ωστόσο να ανοίγει συνολικά τα χαρτιά της για το θέμα. Πάντως, στα πανεπιστήμια και στα Τμήματα των λεγόμενων καθηγητικών σχολών γίνονται έντονες συζητήσεις αυτό το διάστημα για αναμορφώσεις των προγραμμάτων σπουδών και προσαρμογές για το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας.
Το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας απασχολεί έντονα και τους φοιτητές των αντίστοιχων Τμημάτων, που με κινητοποιήσεις απαιτούν να είναι ενταγμένη η παιδαγωγική γνώση και η πιστοποίηση της επάρκειας στο πτυχίο τους. Μια τέτοια κίνηση έγινε την περασμένη βδομάδα από τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Σάμο, που ανάρτησαν πανό στις Φοιτητικές Εστίες Καρλοβάσου, απαιτώντας: «Παιδαγωγική επάρκεια μαζί με το πτυχίο. Οχι άλλη υποβάθμιση των σπουδών μας».