Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα πόλεις
MotionTeam |
Από κινητοποίηση σε κατάστημα του ομίλου στη Θεσσαλονίκη |
Στα σούπερ μάρκετ, στα γραφεία και τις αποθήκες του ομίλου στην Αττική, την απεργία κήρυξαν τα τέσσερα κλαδικά Σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, υλοποιώντας την πρόταση των Επιτροπών Αγώνα που στήθηκαν σε καταστήματα της εταιρείας, μετά την τελευταία στάση εργασίας. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας, στις 11.30.
Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους μπροστά στη σημερινή απεργία εκφράζουν με ανακοινώσεις τους οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω και Καλλιθέας. Επίσης, στο ΠΑΜΕ έφτασε μήνυμα αλληλεγγύης από τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων της ΛΔ του Κονγκό, μέλος της ΠΣΟ, στο οποίο γράφεται επί λέξη: «Στηρίζουμε πλήρως την απεργία των εργαζομένων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ "Μαρινόπουλος", που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Θα θέλαμε να βρισκόμασταν μαζί σας! Αγώνας! Αγώνας! Αγώνας!».
Απόφαση για απεργία σήμερα, Παρασκευή, έχει πάρει από μέρες και το Σωματείο των Εργαζομένων του «Μαρινόπουλου» στα καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας, με απόφαση μαζικής Γενικής Συνέλευσης. Τη μέρα της απεργίας, το σωματείο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στο κατάστημα του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τη δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση που προκηρύσσει το σωματείο μέσα σ' αυτόν το μήνα, καταγγέλλοντας την τακτική της εταιρείας να πληρώνει έναντι, αντί να καταβάλει το μισθό, να «παραμυθιάζει» τους εργαζόμενους και να καλλιεργεί φρούδες προσδοκίες για το μέλλον των θέσεων εργασίας.
Μαζί με τους συναδέλφους τους στο «Μαρινόπουλο», σήμερα απεργούν και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», με απόφαση του πανελλαδικού σωματείου τους. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη.
Απεργία στα καταστήματα του «Μαρινόπουλου», με αποφάσεις των κλαδικών Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, θα γίνει επίσης στη Λάρισα, στο Ηράκλειο (απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στην Επιθεώρηση Εργασίας), στην Καβάλα (συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο κεντρικό κατάστημα της πόλης), στο Βόλο (συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο κατάστημα της 2ας Νοεμβρίου) και στη Σάμο.
Στο μεταξύ, στην προσπάθεια της εργοδοσίας να εφησυχάσει τους εργαζόμενους και να τους πιάσει στον ύπνο, ώστε να περάσουν χωρίς αντιστάσεις οι ανατροπές που σχεδιάζει για την «εξυγίανση» του ομίλου, αθροίζεται η άθλια στάση της πλειοψηφίας στο επιχειρησιακό σωματείο, που καλεί τους εργαζόμενους σε απεργοσπασία και προσπαθεί να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια για οργάνωση του αγώνα με επίκεντρο τα καταστήματα του ομίλου.
Συγκεκριμένα, όπως έκανε μια μέρα πριν από τη στάση εργασίας που είχαν κηρύξει τα κλαδικά σωματεία της Αττικής, η συνδικαλιστική πλειοψηφία επανέρχεται και απευθύνεται στους εργαζόμενους με sms, στο οποίο γράφει: «Εργαζόμενοι στον Μαρινόπουλο, δεν χαρίζουμε ούτε μια θέση εργασίας. Απομονώστε τους "κομματικούς" που θέλουν τη διάσπαση και τον τεμαχισμό μας». Ταυτόχρονα, στελέχη της πλειοψηφίας έχουν ξαμοληθεί από την εργοδοσία σε καταστήματα όλης της χώρας, για να εκτονώσουν αγωνιστικές διαθέσεις.
Είναι φανερή η ενόχλησή τους και ιδιαίτερα η ενόχληση της εργοδοσίας για το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν την απόφαση να προσπεράσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές και να ακολουθήσουν το κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα.
Με νέες μαζικές διαμαρτυρίες συνεχίστηκε χτες ο αγώνας για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις δουλειάς
Οι εργαζόμενοι ενημερώνονται από το σωματείο τους για τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ |
Κάτω από τα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ξεδίπλωσαν το πανό τους που έγραφε: «Μας έχουνε απλήρωτους κι αυτοί τα κονομάνε, εμείς τις κατακτήσεις μας δεν τις παρατάμε» και φώναξαν: «Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή».
Σε συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους του κλαδικού και του επιχειρησιακού σωματείου και τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρ. Ανδρεάδη, κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και τόνισαν πως θεωρούν το ΣΕΤΕ ως συλλογικό εργοδότη τον πλέον υπεύθυνο για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του «Athens Ledra» και ολόκληρου του κλάδου, καθώς έχει πρωτοστατήσει στην εφαρμογή νόμων που συνεχώς καταργούν δικαιώματα. Ξεκαθάρισαν, δε, πως τα αιτήματά τους για πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, αλλά κύρια για τη συνέχιση της λειτουργίας του ξενοδοχείου που θα διασφαλίσει τις θέσεις δουλειάς και όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι αδιαπραγμάτευτα.
Στη συνέχεια, με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα όπως «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, να πληρώσει τώρα η εργοδοσία», οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Τουρισμού, όπου συναντήθηκαν με τον γγ. Μάλιστα, ο γγ δήλωσε «ανενημέρωτος» για το τι ακριβώς συμβαίνει με το «Athens Ledra» και σε τι κατάσταση είναι οι εργαζόμενοι!
Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης και του συγκεκριμένου υπουργείου, που από τη μια έχει ψηφίσει επενδυτικό νόμο ευνοϊκό για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό κι από την άλλη κανένα μέτρο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν έχει παρθεί από το κράτος. Μάλιστα, ακόμη και η στοιχειώδης υποχρέωση των αρμόδιων υπουργείων να πάρουν μέτρα ανακούφισης των 230 εργατικών οικογενειών παραπέμπεται στο αόριστο ...μέλλον. Αυτό έγινε και χτες, καθώς ο γγ είπε πως θα έρθουν σε συντονισμό με τα άλλα υπουργεία για να συμβάλουν στην επίλυση των αιτημάτων...
Τριμερής συνάντηση για τις πέντε απολύσεις στην «Ευρωκλινική» έγινε χτες το μεσημέρι, με το υπουργείο Εργασίας να «συστήνει» στην εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις των συνδικαλιστών και να παραπέμπει τη συνέχιση της διαδικασίας στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η εργοδοσία επέμεινε πως οι απολύσεις γίνονται στο πλαίσιο «αναδιαρθρώσεων», δηλαδή θεωρούν εργαζόμενους που δουλεύουν στην επιχείρηση έως και 15 χρόνια «μη επαρκείς». Στην πραγματικότητα, παραχωρούν τμήματα σε εργολαβικές εταιρείες, προκειμένου να μειωθεί το λεγόμενο «εργασιακό κόστος», αλλά και για να καλλιεργούν κλίμα εκφοβισμού στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Θυμίζουμε πως οι απολύσεις έγιναν δυο μέρες μετά την κλαδική απεργία (1/7), ενώ οι δυο απολυμένοι είναι συνδικαλιστές. Η επιμονή της εργοδοσίας στις απολύσεις συνδέεται με τις αξιώσεις που έχουν συνολικά οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας για νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, με εφαρμογή της διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ.
Με πικετοφορία στον Εύοσμο χτες το απόγευμα συνεχίστηκαν οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αγώνα με αιχμή τα ζητήματα της ανεργίας, που παίρνουν ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Η πολύμορφη δράση θα κορυφωθεί με συλλαλητήριο στις αρχές Νοέμβρη. Το επόμενο διάστημα, τα σωματεία θα προχωρήσουν σε συνεδριάσεις των ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις για την καλύτερη προετοιμασία της δουλειάς για τους ανέργους και παράλληλα σε πολύμορφο και πλατύ άνοιγμα από τα σωματεία. Μεταξύ άλλων, στις 27 Ιούλη, κινητοποίηση στη ΔΕΗ της Παπαναστασίου. Επίσης, λειτουργία θερινών σινεμά στα τέλη Ιούλη, συναυλία αλληλεγγύης για τους ανέργους στις 28 Αυγούστου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις στα καταστήματα του ΟΑΕΔ για διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των ανέργων. Στις δραστηριότητες αυτές συμμετέχουν επίσης Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων.