ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
Αυτό είναι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές!

Ο «Ρ» δημοσιεύσει σήμερα τις κυριότερες από τις δεσμεύσεις που έχουν ψηφιστεί και θα υλοποιηθούν, ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρχει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ

Να παγιδεύσουν το λαό σε μια συζήτηση που αφορά στην κυβέρνηση συνεργασίας της επόμενης μέρας, μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, επιχειρούν αστικά κόμματα, αστικά επιτελεία και μηχανισμοί. Μέσα από αυτή τη συζήτηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που διεκδικούν να είναι ο κορμός μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης συνεργασίας, κάνουν προσπάθεια να αναδείξουν ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές για το λαό, ανάλογα με το ποιος θα συμμετάσχει σε αυτήν.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι έχουν ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση - μνημόνιο, καθώς και όλα τα προαπαιτούμενα που συμφώνησαν με τους εταίρους τους για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη δανειακή σύμβαση, κοροϊδεύουν το λαό, όταν παρουσιάζουν προεκλογικά προγράμματα με ...φιλολαϊκά μέτρα. Και μάλιστα έχουν το θράσος να μιλάνε για μέτρα ανακούφισης ή «παράλληλα μέτρα» που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις από την υλοποίηση όσων προβλέπουν τα μνημόνιά τους.

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» δημοσιεύει σήμερα, λέξη προς λέξη, τις κυριότερες δεσμεύσεις που προβλέπουν η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που ψηφίστηκαν στη Βουλή από όλους αυτούς μαζί. Αποκαλύπτουμε, δηλαδή, τι πρόκειται να υλοποιηθεί, ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρχει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ.

Η Δανειακή Σύμβαση

Είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τη ΝΔ, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα υλοποιήσει όσα προβλέπει το μνημόνιο που ψήφισαν μαζί

Icon

Είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τη ΝΔ, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα υλοποιήσει όσα προβλέπει το μνημόνιο που ψήφισαν μαζί
Στο κείμενο της ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ διαβάζουμε:

1. «Το δικαιούχο κράτος - μέλος και το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης δεσμεύονται:

...να παρέχουν στον ΕΜΣ κάθε πληροφορία που ευλόγως απαιτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) όσον αφορά το Ταμείο Εξυγίανσης ή οποιοδήποτε βοηθούμενο ίδρυμα».

Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά υπουργεία της όποιας επόμενης κυβέρνησης θα είναι στη διάθεση του κουαρτέτου (σ.σ. πρώην τρόικα) για όποιο στοιχείο ζητηθεί.

2. «...να δημοσιεύουν ετησίως έκθεση για τις στρατηγικές και να αναφέρουν ανά εξάμηνο τις επιδόσεις από κάθε βοηθούμενο ίδρυμα έναντι καθορισθέντων στόχων».

Οι καθορισμένοι στόχοι, λοιπόν, της όποιας κυβέρνησης αστικής διαχείρισης προκύψει, είναι ακριβώς εκείνα τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου που έχουν ήδη ψηφίσει στη Βουλή όλοι τους.

3. «Για κάθε συγκεκριμένη εκταμίευση (...) η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτόν, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα αντιλαϊκά μέτρα, εάν δεν πιάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από κοινού από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ.

4. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου Συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους».

Αυτό σημαίνει ότι η όποια κυβέρνηση θα διαβουλεύεται και θα παίρνει την έγκριση από τους εταίρους της για να πάρει και πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που βοηθούν να πιαστούν οι στόχοι του μνημονίου.

5. «Η Ελλάδα θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και τις αγορές προϊόντων (συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας), με τις οποίες όχι μόνο θα διασφαλίζεται η πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ αλλά επίσης θα στοχεύεται και η επίτευξη βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

Οποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, λοιπόν, θα προχωρήσει σε νέο χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει, στην απελευθέρωση της Ενέργειας, με γνώμονα τις απαιτήσεις και τη στρατηγική της ΕΕ.

6. «Η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στη συμφωνημένη στρατηγική ανάκαμψης και να επεξεργαστεί μια γνήσια στρατηγική ανάπτυξης, την οποία θα ενστερνιστεί και θα καθοδηγήσει η ίδια. Στη στρατηγική αυτή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο παρόν Μνημόνιο Συνεννόησης, συναφείς πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η συμφωνία εταιρικής σχέσης για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλες βέλτιστες πρακτικές».

«Θα καταρτιστεί φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και πολιτικές για τη στήριξη των επενδύσεων».

Οποια κυβέρνηση κι αν προκύψει θα δουλέψει με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη που είναι αντικειμενικά σε βάρος του λαού. Θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και στήριξη των επενδύσεων για να ενισχύσει το κεφάλαιο και να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας. Και αυτό θα γίνει πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

7. «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να διασφαλίζουν τον βιώσιμο χαρακτήρα των δημόσιων οικονομικών και να επιτυγχάνουν σημαντικά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα μειώνουν σταθερά τον λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ».

Η επόμενη κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει πολιτική με στόχο να υπάρχουν ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα βγαίνουν από την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων.

Το 3ο μνημόνιο

Ας έρθουμε όμως τώρα σε μερικές ακριβείς διατυπώσεις στο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι.

Λέει λοιπόν:

1. «Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν (...) την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών».

Η επόμενη κυβέρνηση εκτός από τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση και μονιμοποίηση της λεγόμενης εισφοράς αλληλεγγύης, την εκτόξευση των «αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης» για τα λαϊκά νοικοκυριά, την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων στις εργατικές οικογένειες, το «κούρεμα» κατά 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, θα πάρει και πρόσθετα φορολογικά μέτρα, εάν κριθεί αναγκαίο για να πιαστούν οι στόχοι του μνημονίου.

2. «Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα, στο βαθμό που αυτό απαιτείται, για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων. Οι αρχές προτίθενται να μεταφέρουν τουλάχιστον το 30% του πλεονάσματος που θα επιτευχθεί λόγω επιδόσεων υψηλότερων από τις αναμενόμενες στον χωριστό λογαριασμό που προορίζεται για τη μείωση του χρέους. Επιπλέον, ένα άλλο 30% του εν λόγω πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση μη καταβληθεισών κυβερνητικών υποχρεώσεων του παρελθόντος».

Τα μέτρα δεν θα έχουν τελειωμό. Εάν υπάρχουν αποφάσεις, για παράδειγμα, από το ΣτΕ που δικαιώνουν όσους έχουν προσφύγει εναντίον μέτρων του μνημονίου, θα παίρνονται νέα μέτρα. Επιπλέον, αποκαλύπτεται ότι το πλεόνασμα που θα βγαίνει από το αίμα του λαού θα πηγαίνει ένα μέρος του στις υποχρεώσεις προς τους δανειστές και το υπόλοιπο για καπιταλιστική ανάκαμψη στις τσέπες μονοπωλιακών ομίλων.

3. «Οι αρχές έχουν ήδη αυξήσει τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων στο 6% για τις κύριες συντάξεις τους και εφάρμοσαν επίσης εισφορές υγείας ύψους 6% για τις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουλίου 2015 (...) Από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 θα διασφαλίσουν ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2016, θα παγώσουν τα μηνιαία εγγυημένα ανταποδοτικά όρια συντάξεων σε ονομαστικούς όρους μέχρι το 2021 (...) Οσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα έχουν πρόσβαση σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια μόνον όταν θα έχουν συμπληρώσει την νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα τα 67 έτη.

Θα καταργήσουν βαθμιαία τα κεκτημένα δικαιώματα συνταξιοδότησης πριν από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης, προσαρμόζοντας σταδιακά το όριο της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, το αργότερο έως το 2022, ή στην ηλικία των 62 ετών και σε 40 έτη εισφορών με άμεση εφαρμογή. Εως τον Οκτώβριο του 2015 (βασικό παραδοτέο) οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2016».

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την επόμενη κυβέρνηση τα μέτρα - καρμανιόλα, όπως περιγράφονται πιο πάνω, που θα παρθούν για το Ασφαλιστικό είναι δεδομένα.

4. «Για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 οι αρχές θα καταρτίσουν σχέδιο για να εφαρμόσουν στα νοσοκομεία το σύστημα κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (KEN-DRG) ή άλλης διεθνούς τυποποιημένης μεθοδολογίας κοστολόγησης με βάση τις δραστηριότητες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Εως τον Δεκέμβριο του 2017, θα εφαρμόσουν το νέο ΚΕΝ ή το εναλλακτικό σύστημα κοστολόγησης βάσει δραστηριοτήτων. Εως τον Ιούνιο του 2016 θα καταρτίσουν σχέδιο για τη διενέργεια ετήσιου ανεξάρτητου οικονομολογιστικού ελέγχου των λογαριασμών των νοσοκομείων. Το σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2017, με κάλυψη όλων των νοσοκομείων έως το 2018».

Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια είναι οι τιμές αγοραπωλησίας των υπηρεσιών Υγείας. Από τότε που καθιερώθηκαν και στην Ελλάδα, η κοστολόγηση των υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων πολλαπλασιάστηκε, δηλαδή πολλαπλασιάστηκαν αυτά που πληρώνουν είτε τα Ταμεία, είτε οι ασθενείς απευθείας για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.

5. «Εως τον Οκτώβριο του 2015, θα εξεταστεί η αναγκαιότητα νέων μέτρων, πέραν των όσων αναφέρονται ανωτέρω, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διακυβέρνηση των τραπεζών θα ενισχυθεί επαρκώς ώστε να είναι πλήρως ανεξάρτητη και σύμφωνη με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές».

Εδώ είναι και το ζουμί. Οσα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, τα ψήφισαν για να υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις της στρατηγικής της ΕΕ, να ενισχύσουν το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων.


Στόχος η ανάκαμψη...

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται όμως και κάτι ακόμα. Οτι στόχος όλων αυτών των αντεργατικών - αντιλαϊκών δεσμεύσεων είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη, η ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στη συμφωνημένη στρατηγική ανάκαμψης και να επεξεργαστεί μια γνήσια στρατηγική ανάπτυξης, την οποία θα ενστερνιστεί και θα καθοδηγήσει η ίδια...». Σε αυτό το στόχο όμως υποκλίνεται και η Λαϊκή Ενότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ 2, που γκρινιάζει ότι με αυτά τα μέτρα αυτή θα αποτύχει. Η πείρα του 7μηνου απέδειξε κάτι που καταγράφεται άλλωστε αναλυτικά και στη νέα συμφωνία ότι δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για την υπηρέτηση αυτού του αντιλαϊκού στόχου. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, φιλολαϊκά μέσα άσκησης μιας επί της ουσίας αντιλαϊκής πολιτικής. Ακόμα και στην περίπτωση που προταχθεί το ζήτημα του περάσματος σε εθνικό νόμισμα, όπως προτείνει η Λαϊκή Ενότητα, η ουσία των μνημονιακών πολιτικών θα υλοποιηθεί με άλλο τρόπο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org