ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις για σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων

Συζητήθηκαν χτες οι Ερωτήσεις για τους απολυμένους συμβασιούχους του ΟΑΕΕ και τους μεταλλωρύχους στην Κασσάνδρα

Από κινητοποίηση των απολυμένων του ΟΑΕΕ μέσα στο υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Από κινητοποίηση των απολυμένων του ΟΑΕΕ μέσα στο υπουργείο Εργασίας
Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες στη Βουλή. Περίπου 250 συμβασιούχοι του Οργανισμού απολύθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση πριν από έναν περίπου χρόνο. Ορισμένοι από αυτούς προσέφυγαν στα δικαστήρια και απέσπασαν αποφάσεις που επιβάλλουν την επαναπρόσληψή τους, αλλά η διοίκηση του ΟΑΕΕ άσκησε έφεση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης, επικαλέστηκε ότι οι διοικήσεις των Ταμείων είναι αναγκασμένες από το νόμο να ασκήσουν έφεση κατά των θετικών δικαστικών αποφάσεων και επομένως το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ωστόσο, ανέφερε ότι εάν οι εργαζόμενοι κερδίσουν τις αποφάσεις, η κυβέρνηση θα τις τηρήσει, ενώ στο διαγωνισμό που θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ για 400 θέσεις μόνιμου προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, θα υπάρχει μοριοδότηση των απολυμένων του ΟΑΕΕ.

Θυμίζουμε ότι τόσο ο ίδιος ο υπουργός, όσο και η σημερινή κυβέρνηση στο σύνολό της, ήταν υπέρμαχοι προεκλογικά της επαναπρόσληψης των απολυμένων συμβασιούχων και γι' αυτό το λόγο είχε καταθέσει σειρά Ερωτήσεων στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Μετά την εκλογή της, όμως, τον περασμένο Γενάρη, αρνείται να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, κοροϊδεύοντας και παίζοντας με την αγωνία τους.

Ο Χρήστος Κατσώτης του απάντησε ότι οι νόμοι ψηφίζονται στη Βουλή και εάν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει έναν άλλο νόμο. Επίσης, υπενθύμισε στον αναπληρωτή υπουργό ότι η μοριοδότηση δεν διασφαλίζει ότι θα προσληφθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Ο Δημήτρης Στρατούλης παραδέχτηκε στη δευτερολογία του ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν φτάνει για να προσληφθούν όλοι οι απολυμένοι του ΟΑΕΕ. Θέλοντας να «χρυσώσει το χάπι», πρόσθεσε ότι θα τηρηθεί η ίδια μοριοδότηση στο διαγωνισμό του 2016, παραπέμποντας ακόμα πιο πέρα στο μακρινό μέλλον την όποια προσδοκία των απολυμένων να αποκατασταθούν.

Για τα προβλήματα των μεταλλωρύχων

Τη διαχρονική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, αλλά και στις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας ειδικά στις στοές των Μεταλλείων Κασσάνδρας, κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτησή του χτες Πέμπτη 9 Ιούλη στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, στη συζήτηση σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 50 στα 55 χρόνια με βάση το νόμο Σιούφα το 1993, ενισχύθηκε με νέα αύξηση κατά δύο χρόνια με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας τριετίας. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος χρειάζεται πλέον 37 χρόνια εργασίας μέσα σε δύσκολες και άγριες συνθήκες στις υπόγειες στοές, ενώ την ιδία στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες, ο μέσος όρος ζωής των εργαζομένων στα μεταλλεία βρίσκεται περίπου στα 63 χρόνια.

Παράλληλα, όπως είπε, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να εξεταστούν ή να αντιμετωπίσουν ιατρικά και φαρμακευτικά πνευμονοπάθειες και άλλε αρρώστιες, αναγκάζονται να πηγαίνουν σε πρωτοβάθμιες υγειονομικές υπηρεσίες που απέχουν από την περιοχή τους μέχρι και 80 χιλιόμετρα. Τέλος, επιβαρύνονται και με τη φορολογία επί τους επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που λαμβάνουν, καθώς θεωρείται εισόδημα.

Απαντώντας στην Ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, αν και παραδέχτηκε τα προβλήματα των εργαζομένων στα μεταλλεία, περιορίστηκε σε ευχολόγια, παραπέμποντας την επίλυσή τους στο μέλλον. Παράλληλα, όπως είπε, η μάχη που δίνεται στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης είναι να διατηρηθούν τα υπάρχοντα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κυρίως στα ΒΑΕ, κρύβοντας ότι η συγκυβέρνηση έχει ήδη προτείνει σαφές χρονοδιάγραμμα με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Παίρνοντας ξανά το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως είτε υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση, είτε όχι, το μάρμαρο θα το πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Σε επιφυλακή οι εργατοϋπάλληλοι στα Πρακτορεία Τύπου

Προβληματισμός από τις κινήσεις εργοδοσίας και εκδοτών

Από παλιότερη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου
Από παλιότερη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα πρακτορεία, με την απόφαση εκδοτών για μετακίνηση εντύπων από το ένα πρακτορείο στο άλλο, αντιπροσωπεία της διοίκησης του σωματείου συναντήθηκε με την εργοδοσία, ύστερα από αίτημά της. Στη συνάντηση, μεταφέρθηκε ο προβληματισμός και η αγωνία των εργαζομένων για την επόμενη μέρα, σε συνδυασμό και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

«Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι κινήσεις εντάσσονται σε κάποιον σχεδιασμό ή αποτελούν μέρος του ανταγωνισμού μεταξύ των εκδοτών», σημειώνει σε ανακοίνωση - ενημέρωση η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και συνεχίζει: «Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες πολλών τέτοιων κινήσεων που σαν αποτέλεσμα έχουν τη στενή συνεργασία των δύο πρακτορείων ή την αντιπαράθεση μεταξύ τους, ανάλογα με το τι τους εξυπηρετούσε κάθε φορά.

Σε ένα όμως πράγμα έχουν κοινό μέτωπο: Στη στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους. Κάναμε ξεκάθαρο, για μια ακόμη φορά, ότι δεν θα δεχτούμε κανένα επιχειρηματικό παιχνίδι ή επιλογή, να αποτελέσει την αιτία ή το πρόσχημα να χτυπηθούν τα δικαιώματα ή η δουλειά μας. Απέναντί μας έχουμε τους εκδότες και τα πρακτορεία τους που αποτελούν "συγκοινωνούντα δοχεία" και αν χρειαστεί θα απαντήσουμε αποφασιστικά, προκειμένου να μην κυκλοφορήσει κανένα έντυπο».

Το σωματείο υπενθυμίζει ότι στις 17 Ιούλη έχει οριστεί συνάντηση με την εργοδοσία και ότι δε σκοπεύει να μπει σε παζάρια, αλλά απαιτεί την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία, καθώς και την κάλυψη των μισθολογικών μειώσεων όπου υπήρξαν.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και να απομονώσουν τα εργοδοτικά παπαγαλάκια που προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους εργαζόμενους, διαχωρίζοντάς τους ανάλογα με το πρακτορείο που δουλεύουν. Θα τσακίσουμε κάθε τέτοια προσπάθεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναβάλλονται χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας

Μόνο μία (!) από τις 11 χειρουργικές αίθουσες λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορούν να γίνουν όχι μόνο τα τακτικά, αλλά και έκτακτα χειρουργεία! Κύρια αιτία είναι η μεγάλη έλλειψη γιατρών αναισθησιολόγων, ενώ η μη πληρωμή από την κυβέρνηση των εφημεριών πολλών μηνών, επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς εξωθεί τους γιατρούς του ΕΣΥ σε επίσχεση εργασίας.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους άλλους τομείς, που βρίσκονται στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι χιλιάδες ασθενείς από τη Θεσσαλία και τις γύρω περιοχές, που απευθύνονται στο νοσοκομείο και δεν τους παρέχονται οι αναγκαίες υπηρεσίες.

Στο ΠΝΛ δεν υπάρχει ΜΕΘ στην Παιδιατρική, ουσιαστικά ούτε ΜΑΦ, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε γιατρούς, κλινικές (Παιδιατρική, Αγγειοχειρουργική, Ορθοπεδική κ.ά.) και Τμήματα, (Αναισθησιολογικό, Μικροβιολογικό κ.ά.), καταργήθηκαν Κλινικές του ΕΣΥ και συγχωνεύθηκαν με τις πανεπιστημιακές (Νευροχειρουργική, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Νεογνών), ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε αναλώσιμα υλικά.

Επίσης, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων (π.χ. Ακτινοθεραπευτικά, καρδιογράφοι, μαγνητικός τομογράφος, μηχανήματα τεστ κόπωσης, Χόλντερ κ.ά.), με αποτέλεσμα να αναβάλλονται θεραπείες, να σπρώχνονται καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ συχνά εμφανίζονται ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα (π.χ. για καρκινοπαθείς).

Τα ίδια και χειρότερα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου έκλεισε η ΩΡΛ Κλινική, υπολειτουργούν και κινδυνεύουν να κλείσουν τα Τμήματα Δερματολογικό, Πνευμονολογικό, Αιματολογικό, Ιατρείο Πόνου. Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στις Κλινικές Παιδιατρική, Ορθοπεδική, Χειρουργική, Γυναικολογική, ενώ ελάχιστοι είναι οι αναισθησιολόγοι και δεν υπάρχει ψυχίατρος.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org