ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Υπάρχει κατασκευασμένη προπαγάνδα;

«Οι ΗΠΑ έχουν σταθερά μια αδιαμφισβήτητη υπεροχή στον επικοινωνιακό χειρισμό θεμάτων που ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη και διευκολύνουν τις επιδιώξεις τους στην εξωτερική πολιτική και στη χρήση στρατιωτικής δύναμης. Η διαπίστωση αυτή αφορά υπαρκτές, εικαζόμενες ή και κατασκευασμένες ευθύνες της άλλης πλευράς, με την τραγωδία της πτήσης ΜΗ 17 να ανήκει από ό,τι φαίνεται στην πρώτη κατηγορία.

Οταν η κοινή γνώμη διστάζει και οι σύμμαχοι αμφιταλαντεύονται, χρειάζεται ένα γεγονός που στην αμερικανική πολιτική ορολογία αποκαλείται "Game Changer", σε ελεύθερη απόδοση Καταλύτης Αλλαγής του Παιχνιδιού.

Το 1898 η Ουάσιγκτον έψαχνε αφορμή να κηρύξει τον Πόλεμο στην Ισπανία, έναν εύκολο στόχο για επίδειξη πυγμής στη διεθνή σκηνή. Τα ρεπορτάζ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισπανική διοίκηση στην Κούβα που είχε ενορχηστρώσει ο βαρόνος του Τύπου, Hearst, δεν αρκούσαν, μέχρι που μια έκρηξη κατέστρεψε το πολεμικό πλοίο των HΠΑ, Maine, που βρισκόταν στο Λιμάνι της Αβάνας. Πόλεμος και συντριπτική ήττα της Ισπανίας - χωρίς να έχουμε μάθει ποτέ τι ακριβώς συνέβη. Ενας πόλεμος που στην ιστορική ιστοριογραφία έχει το όνομα El Dasastro (Η καταστροφή) και στις ΗΠΑ είναι καταγεγραμμένος ως η πρώτη ανθρωπιστική επέμβαση με αμοιβή βέβαια τις Φιλιππίνες, την Κούβα, το Πόρτο Ρίκο και κάποια νησιωτικά συμπλέγματα στον Ειρηνικό (...)

Για να ξαναγυρίσουμε στην υπόθεση της ανατίναξης του Maine το 1898 στο λιμάνι της Αβάνας, αξίζει να θυμίσουμε το διάλογο μέσω ανταλλαγής τηλεγραφημάτων μεταξύ του Hearst - που πέρασε στην Ιστορία ως Πολίτης Κέιν από το ομώνυμο έργο του Ορσον Ουέλες - με το νεαρό απεσταλμένο των εφημερίδων του στην Κούβα που δεν μπορούσε να βρει στοιχεία που να ενοχοποιούν την ισπανική πλευρά. Ο βαρόνος του Τύπου τον παρηγόρησε με μια φράση που πέρασε στην Ιστορία, "You provide the News, I will provide the War" (Στείλε μου εσύ τις Ειδήσεις και εγώ θα στήσω τον Πόλεμο)».

***

Τα αποσπάσματα αυτού του κειμένου δεν είναι από δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», αλλά της «Ημερησίας» (22/7/2014), δηλαδή μιας αστικής εφημερίδας. Το αναπαράγουμε επειδή ακριβώς αποκαλύπτει ότι η κατασκευή ειδήσεων - και μάλιστα η σκόπιμη - είναι σταθερή μέθοδος των αστικών μηχανισμών και της προπαγάνδας τους.

Τι είπαν οι Αμερικανοί για την πτώση του αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών»; Οτι καταρρίφθηκε με πύραυλο εδάφους - αέρος. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Τζον Κέρι, μιλώντας σε μια σειρά ΜΜΕ των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις ως προς αυτό. Οτι οι ΗΠΑ ξέρουν από πού εξαπολύθηκε ο πύραυλος στη βάση δορυφορικών εικόνων και γνωρίζουμε την πορεία του. Γνωρίζουμε την ώρα. Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα (συστοιχιών πυραύλων) στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές». Είπαν κι άλλα οι Αμερικανοί, ότι σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, Αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της τηλεφωνικής συνομιλίας, που την περασμένη βδομάδα έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας και - όπως ισχυρίζονταν - αφορούσε διάλογο μεταξύ ρωσόφωνων ανταρτών που αναγνώριζαν κατάρριψη αεροσκάφους. Η κύρια θέση, «βασισμένη σε πολλά στοιχεία», είναι πως «η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους - αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία».

***

Δείτε τώρα δύο λεπτομέρειες αυτής της προπαγάνδας που χάνονται: «Υπάρχουν εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις» του Κέρι και ότι το αεροσκάφος «καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους - αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία». «Περιστασιακές αποδείξεις» και «πιθανόν καταρρίφθηκε», λοιπόν. Ομως ήδη στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη κυριαρχεί η άποψη ότι το αεροσκάφος το κατέρριψαν οι ρωσόφωνοι, αυτοί δηλαδή τους οποίους σφάζει η ουκρανική κυβέρνηση. Και για την κατάρριψη ευθύνεται η Ρωσία που στηρίζει τους ρωσόφωνους και τους εξοπλίζει. Τι και αν τη συγκεκριμένη πραγματικότητα δημιούργησαν οι επεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, με μοχλό τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και άλλα εθνικιστικά αποβράσματα που τώρα κυβερνούν...

Βεβαίως, για το πώς έπεσε το αεροσκάφος, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως και το αν καταρρίφθηκε, ποιος το κατέρριψε και αυτό είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχει ακόμη καμιά επίσημη έρευνα, ίσα - ίσα έχει συμφωνηθεί αυτή να γίνει από διεθνή επιτροπή. Αλλά ήδη η κατασκευασμένη προπαγάνδα των ΗΠΑ περνά στις συνειδήσεις την αμερικανική εκδοχή για την πτώση του αεροσκάφους.

***

Συμπέρασμα: Οταν τα ίδια τα αστικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι υπάρχει κατασκευασμένη προπαγάνδα, σκεφτείτε τι γίνεται με την ενημέρωση και την προπαγάνδα όταν αυτή κατευθύνεται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Γι' αυτό θα ξαναπούμε: Ουδέτερη, αντικειμενική, πλουραλιστική προπαγάνδα δεν υπάρχει, όσο και αν οι αστοί ισχυρίζονται το αντίθετο. Η δημοκρατία τους φτάνει και ως την κατασκευή προπαγάνδας για να συγκαλύψει την αλήθεια, αφού αλήθεια για τους αστούς είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Και η προπαγάνδα τους οργανώνεται για να χειραγωγεί λαϊκές συνειδήσεις στο σύστημα. Η προπαγάνδα και η ενημέρωση είναι ταξική. Γι' αυτό η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να μαθαίνουν την πραγματική αλήθεια διαβάζοντας τον «Ριζοσπάστη» καθημερινά και αδιάλειπτα, ενημερωμένοι από το πόρταλ και το διαδικτυακό ραδιόφωνο του «902».


Ψ.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παραδίδουν τα δάση, ως εμπόρευμα, στο μονοπωλιακό κεφάλαιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάση. Χτες τις θέσεις της κυβέρνησης ότι πρόκειται περί αναπτυξιακού νομοσχεδίου υπεράσπισαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, που έκαναν καθαρό ότι βλέπουν στην εμπορευματοποίηση των δασικών εκτάσεων ευκαιρίες για να συμμετάσχουν στο σχετικό φαγοπότι. Κάθετα αντίθετοι ήταν οι εκπρόσωποι των δασολόγων του Δημοσίου, όπως και συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου που ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Υπέρ, όπως ήταν αναμενόμενο, στάθηκαν οι εκπρόσωποι οικοδομικών συνεταιρισμών, τα συμφέροντα των οποίων φωτογραφίζει το νομοσχέδιο, ενώ απόσυρση ζήτησε το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, σημείωσε ότι οι μικροκληρούχοι, τους οποίους η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να ισχυριστεί ότι θα βγουν ωφελημένοι από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, πρέπει να ανησυχούν, δε θα λυθούν τα βάσανά τους, αντίθετα θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν και τις περιουσίες τους καθώς στο χώρο θα εισβάλουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουν τον πρώτο λόγο

Σε ανακοίνωσή του για το νέο δασικό νομοσχέδιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Το νέο δασικό νομοσχέδιο, που φέρνει προς ψήφιση η συγκυβέρνηση, προωθεί αποφασιστικά την εμπορευματοποίηση των δασών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, σχεδόν για κάθε χρήση και διευκολύνει την υλοποίηση μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Υπηρετεί τον αστικό σχεδιασμό για την καπιταλιστική ανάπτυξη του επόμενου διαστήματος και τους κλάδους που η άρχουσα τάξη προκρίνει ως κλάδους προτεραιότητας.

Με το νέο δασικό νομοσχέδιο επιτρέπονται πρακτικά όλες οι επεμβάσεις που ενδιαφέρουν τους μονοπωλιακούς ομίλους στα δασικά οικοσυστήματα, εθνικούς δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και παράκτιων, εξασφαλίζεται η "ελευθερία" της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τουριστικών, βιομηχανικών, κατασκευαστικών και μεταλλευτικών ομίλων. Επιτρέπει τη χωροθέτηση, μέσα σε δάση, μιας μεγάλης κατηγορίας χρήσεων, από δεξαμενές καυσίμων και εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, μέχρι μεγάλες τουριστικές μονάδες σε παράκτιες περιοχές της χώρας. Δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα και βιομηχανικών μονάδων και επιχειρηματικών πάρκων μέσα στα δάση.

Πρακτικά, διευκολύνει τους μονοπωλιακούς ομίλους να προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα τα επενδυτικά τους σχέδια για το επόμενο διάστημα, εξασφαλίζοντας φθηνή γη, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, που συχνά βασίζονται στα δάση, τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, την ανάγκη λαϊκής αναψυχής.

Συγχρόνως, το νομοσχέδιο νομιμοποιεί παράνομες εκχερσώσεις, αγοραπωλησίες, κατατμήσεις, καταπατήσεις, αλλαγές χρήσης και αναγνωρίζει ανύπαρκτα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Το δασικό νομοσχέδιο αποτελεί την οργανική συνέχεια των προηγούμενων νόμων και της γενικότερης αστικής πολιτικής, που αντιμετωπίζει τα δασικά οικοσυστήματα, τη γη γενικότερα, αποκλειστικά ως πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Ο αποχαρακτηρισμός μεγάλων εκτάσεων, η υποβάθμιση των επιπέδων προστασίας του δάσους, οι εξαιρέσεις για την προώθηση έργων μέσα στα δάση συνθέτουν την εξέλιξη της δασικής πολιτικής το τελευταίο διάστημα. Στη βάση αυτής της μέχρι σήμερα πολιτικής, δεκάδες επενδυτικά σχέδια των ομίλων, σε ολόκληρη τη χώρα εγκαθίστανται σε δάση και προχωράνε στον αποχαρακτηρισμό τους, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, από τα μεταλλεία Χαλκιδικής και τα σκουπίδια της Κερατέας, μέχρι τις ΑΠΕ στη Χίο που χωροθετούνται στα πρόσφατα καμένα δάση της Χίου.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο εντάσσεται στη γενικότερη αστική πολιτική θωράκισης της ανταγωνιστικότητας. Η άρση των περιορισμών χρήσης γης και οι ιδιωτικοποιήσεις αυξάνουν την κερδοφορία των επενδύσεων και δημιουργούν νέα πεδία τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των ομίλων.

Η πολιτική αυτή για τα δάση και τη γη, κρίκος της οποίας είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι πολιτική απαραίτητη για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων. Για το λόγο αυτό συμπυκνώνεται σε κατευθύνσεις, σε οδηγίες, γενικότερα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τα δάση, για τη γη και τις χρήσεις της, που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να μείνουν παρατηρητές σ' αυτή την κατάσταση. Μαζικά, οργανωμένα, μέσα απ' τα συνδικάτα τους, τις Λαϊκές Επιτροπές, να αξιοποιήσουν την πάλη για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής στα δάση και στις χρήσεις γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, για κατάργηση του συνόλου των αντιδασικών νόμων και των οδηγιών της ΕΕ και απόσυρση του νομοσχεδίου, για απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των μονοπωλιακών ομίλων σε δάση, αιγιαλούς και ελεύθερους χώρους.

Να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η γη, τα δάση, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και αναπτύσσονται με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο που θα αξιοποιήσει το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Σε έναν τέτοιο, ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου κίνητρο της παραγωγής δε θα είναι το κέρδος, αλλά η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η κοινωνική αξιοποίηση των δασών μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, εξασφαλίζοντας στόχους αντικρουόμενους στις σημερινές συνθήκες: Προώθηση απαραίτητων οικονομικών δραστηριοτήτων και προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών, προστασία τοπικών οικονομιών, ισόμετρη ανάπτυξη κλάδων της οικονομίας, ικανοποίηση των αναγκών του λαού».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org