Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11760

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ολα τα φάρμακα με ιατρική συνταγή και δωρεάν στο λαό

ΣΕΛ.  5
Αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη αύριο Σάββατο στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

ΣΕΛ.  13

ΕΞΩΡΑΪΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΕ και τους θεσμούς της

Οσοι έκαναν και κάνουν σημαία τον δήθεν έλεγχο της τρόικας από την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, γιατί αποδείχτηκε «άνθρακες ο θησαυρός»

Το πόρισμα της επιτροπής δεν αμφισβητεί τα αντιλαϊκά μέτρα που το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει. Επικροτεί τους μηχανισμούς επιτήρησης των χωρών με μνημόνια διαρκείας και επιδιώκει να αποσπάσει τη στήριξη του λαού σε αυτή την βάρβαρη πολιτική στο όνομα της «λογοδοσίας» και του δήθεν «δημοκρατικού ελέγχου».

Στόχος αυτής της επιτροπής, αλλά και όσων τη διαφημίζουν, είναι να εξωραΐσουν την ΕΕ και τους θεσμούς της, σε μια περίοδο μάλιστα που καταρρέουν οι μύθοι για την ΕΕ και όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού αντιλαμβάνονται τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα, που δεν αλλάζει και γι' αυτό οι λαοί πρέπει να σηκώσουν τη σημαία της αποδέσμευσης.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το χρέος δεν είναι του λαού

Για μια ακόμα φορά, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα καλούνται να στοιχηθούν πίσω από αυτό ή το άλλο αστικό συμφέρον, απαντώντας με τη στάση τους σε διλήμματα που αφορούν στα συμφέροντα της αστικής τάξης. Τα νέα διλήμματα αφορούν το ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους, ως προϋπόθεσης να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Εκδηλώνονται λοιπόν διαφωνίες για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους. Αν θα γίνει αναδιάρθρωση με «κούρεμα» μέρους του ή αν θα γίνει με ρύθμιση μείωσης επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής. Οι απόψεις ποικίλλουν και τέτοιες ή άλλες απόψεις εκφράζονται σε διάφορες μερίδες του κεφαλαίου και του αστικού πολιτικού προσωπικού.

Ως φορέας της θέσης ότι το «κούρεμα» του χρέους θα φέρει και το τέλος της λιτότητας προβάλλεται κατά κύριο λόγο το ΔΝΤ, θέση με την οποία ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που στελέχη του όπως ο Γ. Σταθάκης παραδέχονται ότι μόνο το 5% του σημερινού χρέους μπορεί να θεωρηθεί ως επαχθές. Αλλες θέσεις που εκφράζονται και στους κόλπους της κυβέρνησης και σε κόλπους της ΕΕ προτάσσουν τη ρύθμιση και επιμήκυνση ως πιο προσοδοφόρα λύση. Ανάλογα με το πόσο κερδίζουν ή πόσο χάνουν στοιχίζονται με τη μια ή την άλλη άποψη τμήματα του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση που κάνουν είναι το πώς ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει το χρέος, πώς θα φορτώνεται βάρη που δεν είναι δικά του που δε προκάλεσε ο ίδιος...

Ολοι μαζί κρύβουν ότι, είτε έτσι είτε αλλιώς, η επόμενη μέρα για το λαό θα είναι εξίσου σκληρή, καθώς τα μέτρα που εφαρμόστηκαν με τα μνημόνια ήρθαν για να μείνουν, γιατί μόνο έτσι υπηρετείται η κερδοφορία του κεφαλαίου, ότι είτε το «κούρεμα» είτε η επιμήκυνση αποπληρωμής θα συνοδευτούν και με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση γίνονται και οι όποιες διαπραγματεύσεις.

Η συζήτηση για το χρέος, με κριτήριο το πώς θα εξυπηρετηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του ενιαίου στρατηγικού πλαισίου μέσα στο οποίο κινούνται όλες οι δυνάμεις του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και του ευρωμονόδρομου.

Ο λαός δεν είναι υπεύθυνος και δεν πρέπει να συνεχίζει να πληρώνει για το χρέος. Η διόγκωση του χρέους οφείλεται στον πακτωλό κρατικής χρηματοδότησης και τις φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθούν να δίνονται στο κεφάλαιο, μέσα απ' τους αναπτυξιακούς και τους φορολογικούς νόμους, τα κοινοτικά προγράμματα. Οφείλεται στις υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς που υπηρετούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ και αποστολές στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν. Οφείλεται στις αρνητικές συνέπειες για την εγχώρια βιομηχανική και αγροτική παραγωγή απ' την ένταξη στην ΕΕ. Το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας αποτελεί την άλλη όψη του πλεονάσματος της Γερμανίας, η οποία έδωσε κερδοφόρο διέξοδο σε σημαντικό μέρος των εξαγωγών της με τη λειτουργία της Ευρωζώνης.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, σήμερα γίνεται ακόμα πιο ισχυρό το αίτημα για μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, με αποδέσμευση από την ΕΕ, άνοιγμα του δρόμου για μια οικονομία χωρίς τους καπιταλιστές.


Στις 4 Φλεβάρη διαδηλώνουμε μαζικά για την Υγεία

Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε άλλες πόλεις της χώρας.


ΣΕΛ.  9


ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Σήμερα η συγκέντρωση της ΚΝΕ στην Ομόνοια

ΣΕΛ.  14
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Οξυμένα λαϊκά προβλήματα από το σεισμό

ΣΕΛ.  20
ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΚΑΙ ΣΟΥΔΑ
Νέες «συνεκπαιδεύσεις» για ιμπεριαλιστική δράση

ΣΕΛ.  7
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν οι διώξεις λαϊκών αγωνιστών της Κολομβίας

ΣΕΛ.  19
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Οι στόχοι του κεφαλαίου χέρι - χέρι με το τσάκισμα του λαού

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ανταγωνιστικότητα, η έξοδος στις αγορές και η επιστροφή στην καπιταλιστική ανάκαμψη είναι οι στόχοι του κεφαλαίου και η επιδίωξή τους από τη σημερινή ή όποια άλλη κυβέρνηση πάει χέρι - χέρι με το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων. Οι υποσχέσεις για κάποια ψίχουλα προς την ακραία φτώχεια δεν αποτελούν λύση ούτε ανακούφιση. Εχουν στόχο να ξεγελάσουν και να δώσουν φιλί ζωής σε ένα δρόμο ανάπτυξης που τα επόμενα χρόνια θα διευρύνει τα λαϊκά προβλήματα.


ΣΕΛ.  4


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org