Την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα συζήτησε, χτες, η Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ |
Το επόμενο διάστημα οι γραμματείες του ΜΑΣ ανά περιοχή και πόλη θα κανονίσουν συσκέψεις των Επιτροπών Αγώνα, ενώ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Παιδεία και τα Εργασιακά. Επίσης, η κάθε Επιτροπή θα κάνει εξορμήσεις σε σχολεία, σε χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές, ενώ θα ενισχυθούν και οι κοινές πρωτοβουλίες με τους μαθητές και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων.
Παράλληλα, θα οργανωθούν κλαδικές συναντήσεις του ΜΑΣ με το ΠΑΜΕ (με κλαδικά συνδικάτα και ομοσπονδίες στους χώρους της Υγείας, των εκπαιδευτικών, των κατασκευών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ.α.). Για το σχέδιο νόμου για τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα υπάρχουν παρεμβάσεις για να αποδομηθεί και να μη γίνει αποδεκτό σε φοιτητές, σπουδαστές, ριζοσπάστες καθηγητές να ακυρωθεί στη συνείδηση των εργατικών λαϊκών στρωμάτων.
Στην εισήγηση που παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στα Εργασιακά (αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων απ' τις επιχειρησιακές κ.ά.) και στα ζητήματα της Παιδείας (μείωση κονδυλίων σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση) και την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις.
Μεταξύ άλλων σημειώθηκε ότι «το κρίσιμο ζήτημα στην αντιπαράθεση στον προσανατολισμό στο κίνημα είναι η αποκάλυψη του χαρακτήρα της κρίσης: Δεν είναι ζήτημα δανεισμού ή ελλειμμάτων. Είναι κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Για να πάρει ξανά μπρος πρέπει να καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις, κεφάλαια. Αυτό είναι το μνημόνιο, η συμφωνία της αστικής τάξης για την "ελεγχόμενη πτώχευση" που αφορά την εργατική δύναμη και την καταστροφή κεφαλαίων. Αυτός είναι και ο πυρήνας των αντιπαραθέσεων σε επίπεδο κρατών της ΕΕ. Ακόμη και αμυντικά αιτήματα δεν μπορούν να "καρποφορήσουν" αν δεν αναγνωρίσουν το χαρακτήρα της κρίσης, αν δε συνδεθούν με τη διέξοδο στο ζήτημα της εξουσίας, δηλαδή ποια τάξη θα είναι στην εξουσία, ποια κοινωνία, ποια οργάνωση παραγωγής και για ποιον. Ενα μέτωπο το οποίο δεν είναι απλά ιδεολογικό, αλλά στοιχείο οργάνωσης της πάλης και αφορά την κάθε παρέμβασή μας».
Επίσης τονίστηκε ότι «χρειάζεται δουλειά από τα κάτω. Αυτό σημαίνει μέσα από συλλογικές διαδικασίες να παίρνει ευθύνη ο ίδιος ο σπουδαστής. Ατομική συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο, αλλά και μαζικές μορφές με μαζική διαφώτιση, τα συμπεράσματα των αγώνων και την κλιμάκωσή τους. Να αποφασίζει μέσα από σύσκεψη, από συνελεύσεις των επιτροπών, από συνελεύσεις ετών και εργαστηρίων. Να συζητά και να γίνεται αντιπαράθεση πάνω σε ποια γραμμή πρέπει να παλέψει. Να γίνεται συζήτηση για το ζήτημα της ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, του δρόμου ανάπτυξης που δίνει οριστική απάντηση στα προβλήματά του».
Στη συζήτηση που έγινε μεταφέρθηκε η πλούσια δράση των Επιτροπών Αγώνα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι δυνάμεις του ΜΑΣ παρεμβαίνουν οργανώνοντας την πάλη των φοιτητών και των σπουδαστών. Συζητήθηκε η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του δικομματισμού (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ), αλλά και των διαφόρων εκφράσεων του οπορτουνισμού στις σχολές. Ιδιαίτερα θετική ήταν η εμπειρία απ' τον τρόπο που δούλεψαν πολλές Επιτροπές Αγώνα στην προηγούμενη απεργία (15 Δεκέμβρη), όπου κινητοποιήθηκαν φοιτητές και σπουδαστές με αποφάσεις ετών, μαθημάτων κ.ά. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε να αποκαλύπτεται η πολιτική στάση διαφόρων δυνάμεων (ΕΑΑΚ κ.ά.) που μιλούν για χούντα του ΔΝΤ, αθωώνοντας την κυβέρνηση και την πολιτική της.
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης και παρεμβάσεις για το θέμα των διδασκόντων του ΠΔ 407/80, αλλά και γενικότερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αναγγέλλει ότι θα πάρει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, σε σχετική ανακοίνωσή της για τους συμβασιούχους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια.
Η ΔΗΠΑΚ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα τις υπουργικές αποφάσεις για τις φετινές πιστώσεις για διδάσκοντες 407/80. Σε όλα τα ΑΕΙ προβλέπονται σημαντικές περικοπές της τάξης του 15% - 20% (π.χ. από 70 θέσεις σε 59 στο Παν. Θεσσαλίας, από 87 σε 73 στο Παν. Κρήτης, από 30 σε 25 στο Ιόνιο Παν. κ.τ.λ.) που ανατρέπουν τις ήδη συρρικνωμένες πιστώσεις. Σημειώνουμε ότι είτε οι πιστώσεις θα επιμεριστούν σε περισσότερους διδάσκοντες (οικονομική εξαθλίωση) είτε θα έχουμε ριζικό περιορισμό του αριθμού διδασκόντων, άρα και των μαθημάτων (απολύσεις και υποβάθμιση προγραμμάτων σπουδών). Στα περισσότερα ΑΕΙ οι συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί για το τρέχον εξάμηνο και οι διδάσκοντες είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Οι διορισμοί των νέων μελών ΔΕΠ καθυστερούν 2-3 χρόνια, με μοναδική προοπτική τη θέση ΠΔ407/80. Η κατάσταση είναι αφόρητη ιδιαίτερα στα νεότερα Τμήματα, όπου κυριολεκτικά τα προγράμματα σπουδών είναι στον αέρα.
Η πολιτική εξαθλίωσης των εργαζομένων όλων των κλάδων από πλευράς κυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ εφαρμόζεται και στο Πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα βήμα στη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό των ΑΕΙ και των ΤΕΙ μέσα και από το σχέδιο νόμου που προετοιμάζει. Οι διδάσκοντες των χαμηλών βαθμίδων μετατρέπονται σε «ευέλικτα δόκιμο» προσωπικό, όμηρο συμβάσεων. Η βαθμίδα του λέκτορα καταργείται και παράλληλα διευρύνεται ο θεσμός των συμβασιούχων. Οι επίκουροι καθηγητές θα βρίσκονται υπό διαρκή δοκιμασία για να περάσουν στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και τη μονιμότητα.
Οι δραστικοί περιορισμοί των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων σε συνδυασμό με τον νέο νόμο πλαίσιο, οδηγούν γρηγορότερα από ποτέ τα πανεπιστήμια στο δρόμο της εμπορευματοποίησης. Τα ΑΕΙ μετατρέπονται κυριολεκτικά σε επιχειρήσεις, με τους επιχειρηματίες επίσημα στη διοίκηση, με οικονομική - ανταποδοτική αξιολόγηση και με συνθήκες μεσαίωνα για τους εργαζόμενους. Οι επιλογές αυτές επίσης θα φέρουν την αναπόφευκτη υποβάθμιση σειράς Τμημάτων και επιστημονικών αντικειμένων, ειδικά στα περιφερειακά Ιδρύματα.
Η απάντησή μας στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, δεν μπορεί να είναι άλλη από την αγωνιστική αντίδραση και διεκδίκηση. Απαιτούμε να καταργηθεί το ΠΔ 407/80 και όλες οι προσλήψεις νέων μελών ΔΕΠ να πραγματοποιούνται με την κανονική διαδικασία προκήρυξης των θέσεών τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων της χώρας. Αμεσα, να υπογραφούν όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων ΠΔ 407/80 και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός της συρρίκνωσης των πιστώσεων για τις κοινωνικές ανάγκες. Γενναία δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες της λειτουργίας τους. Να διοριστούν άμεσα όλα τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Καλούμε τους συλλόγους ΔΕΠ και φοιτητών, τους φορείς της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, τα Τμήματα και τις Συγκλήτους, να μη συμβιβαστούν με τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε Ανώνυμες Εταιρείες να εναντιωθούν στις αντιδραστικές αλλαγές.
Είναι φανερό περισσότερο από ποτέ ότι δεν χωράνε ατομικές λύσεις, ο συλλογικός αγώνας και η συμπόρευση με το λαϊκό κίνημα είναι η μόνη διέξοδος. Η πλήρης εμπορευματοποίηση της Παιδείας από κυβέρνηση/ΕΕ/ΔΝΤ ταυτόχρονα με τις συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους της χώρας οδηγούν το λαό σε εξαθλίωση. Να τους σταματήσουμε.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΗΠΑΚ θα πάρει πρωτοβουλίες διεκδίκησης, ξεκινώντας από παρεμβάσεις στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ και στα κατά τόπους Ιδρύματα. Σας καλεί να συμπορευθείτε για μια οργανωμένη αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του μνημονίου, της ΕΕ και των υποστηριχτών της. Σας καλεί σε κοινό αγώνα με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τους Συλλόγους που αντιστέκονται και το ταξικό εργατικό κίνημα».