Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της Κυριακής, οξύνουν τα ψευτοδιλήμματα για να μην εισπράξουν τη λαϊκή κατακραυγή για την πολιτική τους
Η κάλπη της Κυριακής πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι ο λαός δεν τους φοβάται και πως είναι αποφασισμένος να τους κοντύνει, να ενισχύσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ |
Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το ψευτοδίλημμα «ψήφος στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ ή πρόωρες εκλογές», επιζητά μέσα από τις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών επανανομιμοποίηση της «λαϊκής εντολής», για να εξαπολύσει με ακόμα πιο άγριους ρυθμούς τη νέα προσχεδιασμένη αντιλαϊκή επέλαση που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και η κερδοφορία του. Την ίδια στιγμή, η ΝΔ συμμετέχοντας στο δικομματικό παιχνίδι διαμηνύει μέσω των στελεχών και της ηγεσίας της «έτοιμη για εκλογές».
Η προπαγάνδα των δυο κομμάτων κορυφώνεται τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, με μοιρασμένους ρόλους και με την ενεργό συμμετοχή του ΛΑΟΣ, ο οποίος σταθερά προβάλλεται σαν «λαγός» στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Χτες υπήρξαν διαρροές που ήθελαν τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα.
Σ' αυτή την κατεύθυνση και με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού και τον εγκλωβισμό του στη μέγκενη του δικομματισμού και των παραφυάδων του, κυκλοφόρησαν σενάρια που ήθελαν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ετοιμάσει πράξη νομοθετικού περιεχόμενου, με την οποία μεταθέτει την ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, από τις 14 Νοέμβρη στις 12 Δεκέμβρη, για να συμπέσει με τις πρόωρες εθνικές εκλογές! Αλλα σενάρια ήθελαν τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ να προετοιμάζει «εκλογικές λίστες» υποψήφιων βουλευτών...
Την επιχείρηση χειραγώγησης του λαού ενίσχυσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ο οποίος απαίτησε εκβιαστικά ψήφο «νομιμοποίησης» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
«Εφόσον διαπιστώσουμε και με τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, ότι (δεν) υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση αυτών των πολιτικών πράξεων και των ενεργειών της κυβέρνησης, πολλές από τις οποίες δεν ήταν προγραμματικές μας δεσμεύσεις και πολλές από αυτές δεν αφορούν καν τις ιδεολογικές μας προσεγγίσεις ως προς την πολιτική, θα πρέπει να τις επανανομιμοποιήσουμε. Είναι σημαντικό το χρονικό σημείο όπου βρισκόμαστε, είναι σημαντικό το σημείο που βρίσκεται και η έξοδος της χώρας από την κρίση. Γι' αυτό, ακριβώς, λέμε ότι είναι μια ευκαιρία σε αυτές τις εκλογές να επανανομιμοποιηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στην κυβέρνηση», δήλωσε προκλητικά ο Γ. Πεταλωτής, απαιτώντας από το λαό να πάει με σκυμμένο το κεφάλι στις κάλπες και να προσυπογράψει το παραπέρα τσάκισμα των δικαιωμάτων του.
Ο Γ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την Κυριακή τις αποφάσεις του για πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας μόνο ότι η κυβέρνηση θα «περιμένει να δει τα αποτελέσματα». Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μιλώντας προχτές το βράδυ στο «ΣΚΑΪ», ανέφερε ότι το συγκρίσιμο μέγεθος των εκλογών για τις αποφάσεις της κυβέρνησης «είναι η διαφορά με τη ΝΔ».
Την ίδια στιγμή ο βουλευτής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος, αργά προχτές το βράδυ στη Βουλή, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την «ηλεκτρονική συνταγογράφηση», στο οποίο η κυβέρνηση έσπευσε να εντάξει μια σειρά από τροπολογίες (περαίωση, επαναπατρισμός κεφαλαίων, ναυπηγεία Σκαραμαγκά κ.ά.), προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Συγκεκριμένα ο Πρ. Παυλόπουλος ανέφερε: «Να θυμάστε ότι αυτή η τροπολογία που εισάγει διάφορα θέματα τελευταία στιγμή, αποδεικνύει ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι πιθανότατα η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, γιατί πάμε σε εκλογές και σ' αυτό το νομοσχέδιο βρήκαν να φορτώσουν ό,τι εκκρεμότητες υπήρχαν αυτή τη στιγμή».
Κυβερνήσεις συνεργασίας «ζυμώνουν» με κλιμακούμενους ρυθμούς στελέχη του κόμματος
Με φραστική επίθεση στην κυβέρνηση, δίχως να αγγίζει στο ελάχιστο την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, επιχειρεί να υφαρπάξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στις κάλπες ο Αντ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει κάλπικα τη διαφωνία του με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές και φοράει φιλολαϊκές μάσκες όταν διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι «ο λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα».
Την ίδια στιγμή, βέβαια, αποφεύγει να απαριθμήσει τα συγκεκριμένα μέτρα, για να μην αποκαλυφθεί η πλήρης σύμπλευσή του με τη στρατηγική που υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό επιλέγει να δημαγωγεί ασύστολα με ανέξοδες διακηρύξεις του τύπου «αυτήν την Κυριακή, ο λαός θα πει στον κύριο Παπανδρέου: "Απορρίπτουμε τις θυσίες, χωρίς ελπίδα!". Δε σου δίνουμε "λευκή επιταγή" για τα επώδυνα μέτρα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας χτες το βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Β. Κικίλια στο Σπόρτιγκ.
Παράλληλα, επιλέγει για το κόμμα του το ρόλο του θεματοφύλακα της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι με το εκβιαστικό δίλημμα για πρόωρες εκλογές προκαλεί αποσταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας.
«Απειλεί ο κ. Παπανδρέου το λαό ότι αν καταψηφίσει τους δικούς του υποψηφίους, τότε θα κάνει γενικές εκλογές! Και τον ρωτάω: Για ποιο λόγο, άραγε; Ωστε να τον καταψηφίσουν και πάλι; Μήπως δραπετεύει; Μήπως εγκαταλείπει; Και πρέπει εμείς, τάχα, να "φοβηθούμε" γι' αυτό;», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται την πολιτική του», ότι «η πολιτική του δεν περπατάει, τα νούμερα δεν του βγαίνουν, τα δημόσια έσοδα έχουν πέσει έξω, οι δαπάνες έχουν πέσει έξω, καινούρια μέτρα μας φέρνουν».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι θεωρεί αναγκαία τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου λέγοντας πως «εκείνο που λέμε από την αρχή είναι ότι με τα μέτρα του μνημονίου το έλλειμμα θα μπορούσε να το υπερκαλύψει»(!).
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν στο εσωτερικό της ΝΔ οι «φωνές» στήριξης μιας «οικουμενικής κυβέρνησης» μετά και την τοποθέτηση του Αντ. Σαμαρά που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στη βάση ενός προγράμματος «ανάπτυξης», εννοείται προς όφελος της πλουτοκρατίας.
Τη σκυτάλη πήρε χτες ο Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος με δήλωσή του στο «Εθνος» πρότεινε σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης χωρίς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. «Ο στόχος του πρωθυπουργού και τώρα και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αναμφισβήτητα πρέπει να επιδείξουν στάση ευθύνης», τονίζει, καλώντας τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης, που «θα ήταν πράγματι χρήσιμη για τον τόπο ετούτη την ώρα».
Θετικός στο ενδεχόμενο μιας οικουμενικής κυβέρνησης στο όνομα «του εθνικού συμφέροντος» εμφανίστηκε (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) ο Κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή της ΝΔ δε θα αφορά την κατανομή υπουργείων.
Επιμένει στις προκλήσεις η κρατική τηλεόραση. Χτες ήταν συμφωνημένο να μεταδοθεί από την έναρξή της η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα από την τηλεόραση της ΝΕΤ. Την τελευταία στιγμή, η ΝΕΤ αθέτησε τη συμφωνία και ξεκίνησε να μεταδίδει την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στη συγκέντρωση του υποψήφιου περιφερειάρχη της ΝΔ. Τελικά, αφού πέρασε μισή και πλέον ώρα από την έναρξη της συγκέντρωσης του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως, και μετά από παρέμβαση του Κόμματος, η ΝΕΤ ξεκίνησε τη μετάδοσή της. Το περιστατικό δεν έμεινε ασχολίαστο από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία στην αρχή της ομιλίας της είπε με σκωπτικό ύφος: «Λυπάμαι που θα αναγκαστώ να κόψω τα συνθήματα, στο παρά πέντε όμως αποφασίστηκε να μη μεταδοθεί από τη ΝΕΤ η συγκέντρωσή μας. Και αυτή τη στιγμή διεκδικούμε να μεταδοθεί τώρα, όσο μένει χρόνος από τον αγώνα του "Τσάμπιονς Λιγκ". Και με αυτήν την έννοια, δε θέλω να κόψω τη φόρα σας, αλλά καλά είναι να καταφέρουμε να μεταδοθεί, αλλιώς δε θα μεταδοθεί. Γιατί προηγήθηκε άλλη ομιλία (του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά) παρά τη συμφωνία που είχε γίνει. Ετσι, λοιπόν, προτιμώ να ακουστεί η ομιλία. Πετάξτε και κανένα σύνθημα, αλλά καλύτερα να ακουστεί η ομιλία».