ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταξιδεύοντας με χρώματα

Εργο του Τουλούζ Λοτρέκ
Εργο του Τουλούζ Λοτρέκ
Με ένα πλούσιο εικαστικά πρόγραμμα, υποδέχονται το φθινόπωρο μουσεία και εκθεσιακοί χώροι της Αθήνας. Παρισινή ατμόσφαιρα θα φέρει στην πρωτεύουσα η Εθνική Πινακοθήκη μέσα από την έκθεση «Παρίσι 1900 - Αρ Νουβό και μοντερνισμός», που θα παρουσιαστεί (22/11/2010 - 28/2/2011) στους χώρους της (Βασ. Κωνσταντίνου 50). Εργα ζωγραφικής μεγάλων δημιουργών, όπως Σεζάν, Πικάσο, Μοντιλιάνι, Ματίς, Ρενουάρ, Μαγιόλ κ.ά., καθώς και αντικείμενα (έπιπλα, κοσμήματα, ανθοδοχεία κ.ά.), που ανήκουν στις συλλογές του Πτι Παλέ, θα συνθέσουν το εικαστικό πορτρέτο του Παρισιού στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στην ξεχωριστή αυτή παρουσίαση, μία ολόκληρη ενότητα θα είναι αφιερωμένη στη θρυλική ηθοποιό της εποχής, Σάρα Μπερνάρ. Από τις εκθέσεις, που διοργανώνει τη νέα εκθεσιακή χρονιά η Εθνική Πινακοθήκη, σημειώνουμε ακόμη: Εκθεση - αφιέρωμα στον Γ. Μετζικώφ (15/9 - 18/10). Θα παρουσιαστούν δημιουργίες του σημαντικού μας σκηνογράφου και ενδυματολόγου (κοστούμια, καπέλα, μάσκες κ.ά). Φόρο τιμής στον μεγάλο καλλιτέχνη και δάσκαλο Γιάννη Μόραλη αποτίνει η Εθνική Πινακοθήκη μέσα από την έκθεση που θα φιλοξενήσει τον προσεχή Απρίλη και Μάη. Θα εκτεθούν 45 έργα και 130 σχέδια. Από τον Ιούνη του 2011 έως τον Οκτώβρη, οι αίθουσες του Ιδρύματος θα γεμίσουν από θησαυρούς που τώρα βρίσκονται στις αποθήκες του. Πρόκειται για έργα των Βολανάκη, Λύτρα, Αλταμούρα, Γαλάνη, Μαθιόπουλου και Τέτση. Ακολουθεί (Νοέμβρης 2011) η παρουσίαση της συλλογής Λεβέντη. Ενα πανόραμα της ελληνικής εικαστικής διαδρομής 150 χρόνων, με πρώτο χρονολογικά έναν πίνακα που αποδίδεται στον Σπυρίδωνα Βεντούρα (1761-1835) και τελευταίο έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989).

Η γυναικεία μορφή έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες όλων των ηλικιών και εθνοτήτων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η ιστορία της τέχνης των νεότερων χρόνων κυριολεκτικά κατακλύζεται από πορτρέτα ανώνυμων και επώνυμων γυναικών, από γυναίκες μοντέλα στα ατελιέ των ανδρών δημιουργών, γυναίκες σε ρόλους μυθολογικούς, γυναίκες μάγισσες και πλανεύτρες... Ενενήντα έργα (υδατογραφίες, χαρακτικά, σχέδια) ξένων, αλλά και Ελλήνων δημιουργών περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Η Γυναίκα ως Μούσα, 1900-1950», που θα παρουσιάσει το Μουσείο Ηρακλειδών (3/9 - 21/11). Εργα παγκοσμίως γνωστών καλλιτεχνών του μοντερνισμού, τα οποία απεικονίζουν ποικίλους τρόπους απόδοσης της γυναικείας μορφής και αντικατοπτρίζουν τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής τους. Ανάμεσά τους δημιουργίες των: Πικάσο, Ματίς, Τουλούζ Λοτρέκ, Κλιμτ, Μπονάρ, Νταλί κ.ά. Πλάι σε αυτές, έργα που έχουν ως θέμα τους τη γυναίκα από τους Γιώργη Βαρλάμο, Γιάννη Μόραλη, Γιώργο Οικονομίδη, Μάρκο Ζαβιτζιάνο, Εμμανουήλ Ζέπο, Δημήτριο Γαλάνη, Αλέξανδρο Κορογιαννάκη, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Γιάννη Κεφαλληνό, Αγγελο Θεοδωρόπουλο, Κώστα Γραμματόπουλο κ.ά. Η γυναίκα απεικονίζεται ως μητέρα, ερωμένη, φίλη, είναι διαδοχικά περιποιητική, γοητευτική ή συνωμοτική. Τα έργα προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Εργο του Γιώργη Βαρλάμου
Εργο του Γιώργη Βαρλάμου
Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η προϊστορία συναντά τη σύγχρονη δημιουργία. Τους σημαντικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στα Βαλκάνια κατά την 5η και 4η χιλιετία π.Χ., αλλά και τις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες περιοχές της βαλκανικής χερσονήσου κατά τη νεολιθική εποχή εξετάζει η έκθεση που θα φιλοξενηθεί (Οκτώβρης 2010 - Γενάρης 2011) στους χώρους του Μουσείου. Διακόσια περίπου εκθέματα (ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, χάλκινα εργαλεία, όπλα, χρυσά κοσμήματα, κεραμική κ.ά.), τα οποία προέρχονται από 22 μουσεία της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Μολδαβίας, θα συνεκτεθούν με περίπου 60 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από ελληνικές νεολιθικές θέσεις, με στόχο να αναδειχθούν οι ομοιότητες, αλλά και οι διαφορές, μεταξύ Ελλάδας και Βαλκανίων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Από τις 3/11 και για τέσσερις μήνες, η δημιουργία της Βάσως Κατράκη ταξιδεύει από το ομώνυμο Μουσείο του Αιτωλικού στον ισόγειο χώρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Θα εκτεθούν έργα, μήτρες, αντικείμενα και σχέδια της μεγάλης μας δημιουργού, τα οποία καλύπτουν όλες τις περιόδους της εικαστικής της διαδρομής. Από τις ξυλογραφίες των χρόνων της Κατοχής και της Αντίστασης, τις εικονογραφήσεις βιβλίων, τα χαρακτικά με θέμα τους ψαράδες και τα τοπία του Μεσολογγίου, μέχρι τους πειραματισμούς της στην πέτρα και τις εμβληματικές σειρές έργων που ακολούθησαν. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων.

Το Φλεβάρη και το Μάρτη 2011, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών - Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Η Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών». Θα παρουσιαστούν βιβλία νέων καλλιτεχνών, αλλά και παλαιότερων σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, αποκαλύπτοντας μία σημαντική πλευρά της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Εργο του Γιάννη Μόραλη
Εργο του Γιάννη Μόραλη
Στα σχέδια του Μουσείου από τον Οκτώβρη του 2011 είναι και η σειρά «Αγονη Γραμμή». Πρόκειται για αρχαιολογικές εκθέσεις που, όπως δηλώνει και ο τίτλος, αφορούν σε απομακρυσμένα νησιά και νησίδες, αρχής γενομένης από το ΝΑ Αιγαίο, Χάλκη, Τήλο, Ρω, Νίσυρο.

Η ιστορία, οι μύθοι και οι θρύλοι, οι εικόνες, τα χρώματα, τα ίχνη και τα σύμβολα ...της Κωνσταντινούπολης είναι η αφετηρία για την έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», που από τον Οκτώβρη θα παρουσιαστεί στην Τεχνόπολη. Πρόκειται για 101 απόπειρες εικαστικής «αφήγησης» μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το video και την αγιογραφία. Συμμετέχουν με έργα τους οι: Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Εριέττα Βορδώνη, Σάββας Γεωργιάδης, Κωστής Γεωργίου, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μάρκος Καμπάνης, Τίνα Καραγεώργη, Γιώργος Κόρδης, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Αφροδίτη Λίτη, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Καλλιρρόη Μαρούδα, Παναγιώτης Μπελντέκος, Χρίστος Σιμάτος, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Ευγένιος Σπαθάρης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Στεφάνου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μαρία Τσάγκαρη, Βίκυ Τσαλαματά, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης, Αχιλλέας Χρηστίδης κ.ά. Επιμέλεια: Ιρις Κρητικού.


Εργο της Βάσως Κατράκη
Εργο της Βάσως Κατράκη

Η. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ