ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι κομμουνιστές στην πρωτοπορία του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σε Λίβανο - Συρία

Απο εκδήλωση του Συριακού ΚΚ
Απο εκδήλωση του Συριακού ΚΚ
Στα τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη 2010 αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή, τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και τον Ηλία Ναζίρ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ επισκέφτηκε το Λίβανο και τη Συρία.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε στη Βηρυτό με την ηγεσία του Λιβανέζικου ΚΚ και τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, ενώ επισκέφθηκε το Νότιο Λίβανο και το νοσοκομείο που λειτουργεί στην πόλη Ναμπατίε η οργάνωση «Λαϊκή Μέριμνα Λιβάνου», που στηρίζεται από το ΚΚ Λιβάνου.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε τη Δαμασκό της Συρίας, όπου είχε διμερείς επαφές με τα Συριακά Κομμουνιστικά Κόμματα.

ΚΚ Λιβάνου: Οι λαοί κατάφεραν ισχυρά πλήγματα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Η επίσκεψη αυτή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Μέση Ανατολή έγινε σε μια περίοδο που οξύνεται η ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος των Παλαιστινίων και των άλλων λαών της περιοχής. Εξέφραζε τη σταθερή στάση διεθνιστικής αλληλεγγύης των κομμουνιστών της Ελλάδας και τη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στην πάλη των λαών της Μέσης Ανατολής ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της λεγόμενης «Μεγάλης Μέσης Ανατολής». Ιδιαίτερο ρόλο σ' αυτό το μαζικό λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αντίστασης παίζουν τα ΚΚ, που είναι αναγκαίο να συντονίσουν ακόμη περισσότερο τη δράση τους απέναντι στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις κι οργανισμούς.

Απο πρόσφατη συγκέντρωση του ΚΚ Λιβάνου
Απο πρόσφατη συγκέντρωση του ΚΚ Λιβάνου
Οπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με το ΚΚΕ ο σ. Χαλέντ Χαντάτα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λιβάνου, «οι σχέσεις των κομμουνιστών της περιοχής επιβάλλεται σήμερα να ενισχυθούν παραπέρα εξαιτίας και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».

Κοινή ήταν η αντίληψη των δύο κομμάτων, πως αυτές οι εξελίξεις στην περιοχή συνδέονται με τον έλεγχο του πλουτοπαραγωγικού πλούτου και τη στρατηγική θέση της περιοχής, στο γενικότερο σχέδιο ελέγχου της περιοχής που έχουν καταστρώσει οι ΗΠΑ με την επωνυμία «Μεγάλη Μέση Ανατολή» και προβλέπει τον έλεγχο μιας περιοχής από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως και την περιοχή της Κασπίας.

Οπως σημείωσε ο σ. Χ. Χαντάτα, τα τελευταία χρόνια αυτό το ιμπεριαλιστικό σχέδιο δέχτηκε μια σειρά ισχυρά πλήγματα, χάρη στη δράση των λαών της περιοχής, όπως ήταν η ήττα του Ισραήλ στο Λίβανο το 2006 και η αποτυχία της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα το 2009, η ένοπλη αντίσταση κατά της ξένης κατοχής στο Ιράκ.

Οι λαοί της περιοχής, που αντιστέκονται στην ισραηλινή επιθετικότητα και στα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ, τρέφουν υψηλά αισθήματα σεβασμού κι ευγνωμοσύνης για την αλληλεγγύη προς την πάλη τους, που εκδηλώνεται σ' όλον τον κόσμο. Ιδιαίτερα θυμούνται τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις πολύμορφες δραστηριότητες του ΚΚΕ και των λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας, και αναγνωρίζουν τη σημασία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Α. Παπαρήγα, στο Λίβανο το 2006 για να εκφράσει την αλληλεγγύη της, εν μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών.

Ιδιαίτερο σημείο των συζητήσεων ανάμεσα στο κλιμάκιο του ΚΚΕ και του ΚΚ Λιβάνου ήταν οι συνέπειες για τους λαούς από την οικονομική καπιταλιστική κρίση. Και στο Λίβανο οι κομμουνιστές βρίσκονται στην πρωτοπορία του ταξικού αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, με σειρά κινητοποιήσεων που θα κορυφωθούν την Εργατική Πρωτομαγιά. Σημειώνουν πως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την πολύπλευρη δράση που αναπτύσσουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Αναδημοσιεύουν στην εφημερίδα τους διάφορα υλικά από τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, κάνοντας χρήση και της αραβόφωνης ιστοσελίδας του ΚΚΕ.

Απο κινητοποίηση του Συριακού ΚΚ (Μπαγκντάς)
Απο κινητοποίηση του Συριακού ΚΚ (Μπαγκντάς)
Οι Λιβανέζοι σύντροφοι εκτιμούν πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανοίξουν σαν «βεντάλια» την επιθετικότητά τους σ' ολόκληρη την περιοχή που ονομάζουν «Μεγάλη Μέση Ανατολή», φτάνοντας έως την Υεμένη, όπου επιδιώκουν την κατασκευή νέας στρατιωτικής βάσης. Το ΚΚΛ επιδιώκει την ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου προς όφελος της αντίστασης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μεταρρυθμίσεων στον εκλογικό νόμο, ώστε να καταργηθεί το αναχρονιστικό σύστημα που προβλέπει τη συμμετοχή στις εκλογές θρησκευτικών παρατάξεων (σεκτών) και να εφαρμοστεί η απλή αναλογική.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά οι εκτιμήσεις των δύο ΚΚ για τις διεθνείς κι εσωτερικές εξελίξεις, καθώς και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και κοινών πρωτοβουλιών, που αναπτύσσουν τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής τον σ. Γ. Μαρίνο, συνοδευόμενη από στελέχη του ΚΚ Λιβάνου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, και να του εκφράσει την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας στην πάλη του λιβανέζικου λαού και των άλλων λαών της περιοχής, ενάντια στην επιθετικότητα του Ισραήλ, που το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκε με την εισβολή στο Νότιο Λίβανο και στη Γάζα, με αεροπορικές επιθέσεις και τους εποικισμούς στην Ιερουσαλήμ.

Ο σ. Γ. Μαρίνος διατύπωσε τις θέσεις του ΚΚΕ για την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τόνισε την ανάγκη το Ισραήλ να αποχωρήσει από όλα τα αραβικά εδάφη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις εξελίξεις και τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, τα μέτρα που λαμβάνονται και την προοπτική διεξόδου απ' αυτήν.

Κομμουνιστές της Συρίας: Πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε επίσης τη Δαμασκό, όπου είχε συναντήσεις με τα Συριακά Κομμουνιστικά Κόμματα. Πρέπει κανείς να γνωρίζει πως στη Συρία δρουν από το 1986 δύο ΚΚ, με την ίδια ονομασία, που συμμετέχουν στο «Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο», που κυβερνά τη χώρα, υπό την ηγεσία του Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΜΠΑΑΘ). Τα συριακά ΚΚ εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση.

Η συμμετοχή των κομμουνιστών στην κυβέρνηση του ΜΠΑΑΘ στηρίζεται βασικά στην εκτίμησή τους πως η ηγεσία της χώρας ακολουθεί μια αντιιμπεριαλιστική πολιτική, κόντρα στην επιθετικότητα του Ισραήλ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οπως σημείωσε σχετικά ο Αμαρ Μπαγκντάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Συριακού ΚΚ, «η Συρία είχε τη δική της συμβολή στα πλήγματα που δέχτηκε το αμερικανο-ισραηλινό σχέδιο».

Ωστόσο, η κυβερνητική σύμπραξη με τις δυνάμεις του ΜΠΑΑΘ δεν είναι χωρίς σοβαρά προβλήματα. Ετσι, τις μέρες που η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρισκόταν στην περιοχή, στη Συρία εγκρίθηκε από τη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο, που επιτρέπει σοβαρές αρνητικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μεταξύ άλλων και την απελευθέρωση των απολύσεων. Οι βουλευτές και των δύο ΚΚ καταψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και άλλα που περνάνε τους τελευταίους μήνες στο όνομα του «ανοίγματος της οικονομίας». Σύμφωνα με το ΚΚ Συρίας (Α. Μπαγκντάς) «αυτές οι αλλαγές οδηγούν στη δομική παραμόρφωση της συριακής οικονομίας». Ενώ σύμφωνα με τον Χανέν Νέμερ, Γραμματέα του άλλου Συριακού ΚΚ, οι δυνάμεις του κεφαλαίου «παλαιότερα επεδίωκαν να καταστρέψουν τη χώρα μας, τώρα επιδιώκουν την ενσωμάτωσή της, μέσα από τις επενδύσεις που υπόσχονται».

Ωστόσο, κάτω από την πίεση του Συριακού ΚΚ (Μπαγκντάς) η συριακή κυβέρνηση επιφυλάχτηκε για την υπογραφή συμφωνίας με την ΕΕ, που θα χρησιμοποιούνταν για την επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων, τη διαμόρφωση ανισότιμων διεθνών οικονομικών σχέσεων, στα πλαίσια του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος. Ταυτόχρονα, το Συριακό ΚΚ (Μπαγκντάς) συγκεντρώνοντας πάνω από 80 χιλιάδες υπογραφές μπόρεσε, πέρσι, να αποτρέψει την υπογραφή από τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ του νομοσχεδίου που ακύρωνε τα αποτελέσματα της αγροτικής μεταρρύθμισης.

Οι Σύροι κομμουνιστές με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα μας. Οπως είπε ο Γραμματέας του άλλου Συριακού ΚΚ, Χανέν Νέμερ, «τα γεγονότα στην Ελλάδα επηρέασαν τις αραβικές μάζες. Σε αντιπαράθεση με τους απολογητές του καπιταλισμού, έδειξαν πως η ταξική πάλη οξύνεται».

Οι κομμουνιστές της Συρίας αναγνωρίζουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους αγώνες των λαών της περιοχής τους κι εκτιμούν τη συνεισφορά του ΚΚΕ στις προσπάθειες ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μέσα από τις Διεθνείς και περιφερειακές Συναντήσεις των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων και τις άλλες πρωτοβουλίες.


Ε.Β.


Επίσκεψη στο νοσοκομείο της «Λαϊκής Μέριμνας Λιβάνου»

Το νοσοκομείο που στηρίζει το ΚΚ Λιβάνου
Το νοσοκομείο που στηρίζει το ΚΚ Λιβάνου
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εμπειρία που αποκόμισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από την επίσκεψή της στο Νότιο Λίβανο. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες στο επίκεντρο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του λιβανέζικου λαού.

Εκεί, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη, στην πόλη Ναμπατίε, βρίσκεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της οργάνωσης της «Λαϊκής Μέριμνας Λιβάνου», που στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου (ΚΚΛ) και διαθέτει ένα δίκτυο υποδομών σχεδόν σε όλη την επικράτεια, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του λαού σε υπηρεσίες υγείας τόσο σε «ειρηνικές» περιόδους, αλλά ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων.

Το νοσοκομείο, που επισκέφτηκε το κλιμάκιο του ΚΚΕ έχει το όνομα του ιδρυτή του, μάρτυρα κομμουνιστή Χίκματ Αλαμεέν, ο οποίος είχε σπουδάσει ιατρική στη Σοβιετική Ενωση κι αργότερα στην Ελβετία και προτίμησε να υπηρετήσει τον λαό του ως γιατρός στο Νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο Χίκματ Αλαμεέν, μαζί με άλλους φίλους και οπαδούς του ΚΚΛ δημιούργησαν τον πρώτο πυρήνα του καταφυγίου - νοσοκομείου στην Ναμπατίε, ωστόσο ο ίδιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών που έπληξαν την έδρα της ΚΕ του ΚΚΛ στην περιοχή Αρμαΐλε το 1989.

Μεγάλη ήταν η συμβολή του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια του πολέμου των 34 ημερών το καλοκαίρι του 2006. Στο νοσοκομείο μεταφέρονταν με κάθε τρόπο τραυματίες της λιβανέζικης αντίστασης, αλλά και άμαχα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το 1/3 των νεκρών ήταν παιδιά. Το νοσοκομείο είναι το μόνο στην περιοχή που έχει πρόσβαση για αυτοκίνητα, όμως συχνά και σ' αυτόν τον χώρο οι γιατροί του νοσοκομείου αναγκάζονταν εκείνες τις μέρες να κάνουν επεμβάσεις για να σώσουν τραυματίες. Η διεύθυνση του νοσοκομείου περιέγραψε με τον πιο παραστατικό τρόπο εκείνες τις δύσκολες ώρες, την αυτοθυσία που έδειξαν οι γιατροί του νοσοκομείου. Μάλιστα ανέφεραν το περιστατικό με το σφυροκόπημα λεωφορείου που μετέφερε 20 περίπου φοιτητές, εκ των οποίων οι μισοί περίπου σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν βαριά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Ακόμη και σήμερα το νοσοκομείο, πέρα από τα συνηθισμένα περιστατικά, είναι αναγκασμένο να περιθάλπει θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας, αφού ο ισραηλινός στρατός έχει τοποθετήσει, μετά την αποχώρησή του από το Νότιο Λίβανο, εκατοντάδες χιλιάδες βόμβες διασποράς. Ορισμένοι κάνουν λόγο για 1 με 2 εκατομμύρια τέτοιες βόμβες, που μπορούν και σε «ειρηνική» περίοδο να σκορπούν το θάνατο και τον πόνο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο-καταφύγιο, που αναπτύχθηκε από εθελοντική μονάδα στα τέλη δεκαετίας του '70 και τώρα φτάνει τα 80 κρεβάτια, καλύπτει όλες τις ειδικότητες, χάρη σε οικονομικές εξορμήσεις και προσφορές. Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, η διοίκηση του νοσοκομείου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον ελληνικό λαό για την έμπρακτη στήριξή του. Η οργάνωση «Λαϊκή Μέριμνα Λιβάνου» είχε δεχτεί διεθνιστική βοήθεια από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), όπως π.χ. ένα όχημα που χρησιμοποιείται τόσο για την μεταφορά των τραυματιών στις ισραηλινές επιδρομές και ως κινούμενη μονάδα «επιχειρησιακό νοσοκομείο».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε με την ευκαιρία της παρουσίας της την αμέριστη στήριξη στον αγωνιζόμενο λαό του Λιβάνου, μεταφέροντας την αλληλεγγύη των κομμουνιστών και κομμουνιστριών και του ελληνικού λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ