ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οχι» του «Γκετί» στην Ιταλία

Αρνείται να επιστρέψει στην Ιταλία το μπρούντζινο άγαλμα αθλητή του γλύπτη Λύσιππου (4ος αι. π.Χ.) το ιδιωτικό μουσείο «Γκετί» στις ΗΠΑ, πασίγνωστο για την εμπλοκή του ονόματός του σε μεγάλες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, μετά την πρόσφατη κατηγορηματική απόφαση ιταλικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το «Γκετί» άσκησε προχθές έφεση κατά της απόφασης, χωρίς να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό της. Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ANSA» επικαλείται «πηγές» που γνωρίζουν την υπόθεση, σύμφωνα με τις οποίες «η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να διαπραγματευτεί, όπως έγινε στο παρελθόν».

Αλλωστε, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, την περασμένη βδομάδα, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι, έδωσε εντολή σε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου «να παρακολουθήσει την περίπτωση με ιδιαίτερη προσοχή», λόγω της συμφωνίας του 2008, μεταξύ «Γκετί» και Ιταλίας. Η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή, από το μουσείο στην Ιταλία αντικειμένων αμφισβητούμενης νομιμότητας εξαγωγής, με «αντάλλαγμα» εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης αρχαιοτήτων από τις συλλογές του «Γκετί».

Θυμίζουμε ότι το άγαλμα θεωρείται από τα σημαντικότερα σωζώμενα έργα της αρχαιότητας. Βρέθηκε από ψαράδες στις ακτές της Αδριατικής, το 1964, και το «Γκετί» το αγόρασε το 1977 έναντι 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Ιταλία προσπαθεί επί χρόνια να αποδείξει την παράνομη εξαγωγή του έργου, ενώ το «Γκετί» ισχυρίζεται ότι ουδέποτε απέσπασε, «συνειδητά» (!!!), παρανόμως αρχαία αντικείμενα και επομένως οι Ιταλοί δεν έχουν κανένα νόμιμο δικαίωμα να απαιτούν το έργο του Λύσιππου. Το άγαλμα δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο με τις 40 αρχαιότητες που αποτελούν το αντικείμενο της συμφωνίας του 2006, μεταξύ «Γκετί» και Ιταλίας, για επιστροφή αρχαιοτήτων.

Στα βήματα του Τσαρλς Μίνγκους

Μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της αμερικανικής μουσικής στον 20ό αιώνα υπήρξε ο Charles Mingus (22/04/1922-05/01/1979) - δεξιοτέχνης μπασίστας, συνθέτης, μαέστρος και περιστασιακά πιανίστας της τζαζ. Γεννήθηκε στην Αριζόνα, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη, όπου έπαιξε με τους μεγαλύτερους τζαζ μουσικούς της εποχής, όπως οι Lionel Hampton, Louis Armstrong, Charlie Parker, Miles Davis, Bud Powell, Art Tatum και τον Duke Ellington που θαύμαζε απεριόριστα. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως ο επίδοξος διάδοχός του.

Από την δεκαετία του '60 μέχρι το θάνατό του, παρέμεινε στην πρωτοπορία της μουσικής. Ηχογράφησε πάνω από 100 άλμπουμ και έγραψε πάνω από 300 συνθέσεις. Η μουσική του Mingus διατήρησε την ζεστασιά και το συναίσθημα της hard bop, επηρεάστηκε άμεσα από τα gospel και πήρε στοιχεία και από την free jazz. Μακριά από κατηγοριοποιήσεις, προσπάθησε να φτιάξει το δικό του στυλ συγχωνεύοντας την παράδοση της μαύρης μουσικής με καινούρια, ανεξερεύνητα μονοπάτια της τζαζ. Τη μεγάλη μουσική κληρονομιά του, μετά τον θάνατό του, υπηρετεί η γυναίκα του, Sue Mingus, σε συναυλίες με τους Mingus Big Band και τους Mingus Dynasty.

Η πρώτη εμφάνιση της «Mingus Dynasty» έγινε το 1979 στο «Carnegie Hall» στη Νέα Υόρκη, ως μέρος ενός διήμερου αφιερώματος στον Mingus λίγους μήνες μετά το θάνατό του. Τα μέλη της μπάντας αποτέλεσαν μέρος της τριανταμελούς ορχήστρας που παρουσίασε για πρώτη φορά το δίωρο αριστούργημα του Mingus «Epitaph», στο Lincoln Center τo 1989. Πρόσφατα η Μingus Dynasty ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται οι εμφανίσεις της στο Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς), από 26/2-4/3. Παίζουν οι μουσικοί: Tatum Greenblatt: τρομπέτα, Jaleel Shaw: άλτο σαξόφωνο, Orrin Evans: πιάνο, Wayne Escoffery: τενόρο σαξόφωνο, Boris Kozlov: κοντραμπάσο, Donald Edwards: ντραμς, Ku-umba Frank Lacy: τρομπόνι.

Γλυπτική, χαρακτική, ψηφιδωτό

Ψηφιδωτό της Βάσως Φλώρου
Ψηφιδωτό της Βάσως Φλώρου
Μία ξεχωριστή έκθεση με ψηφιδωτά της Βάσως Φλώρου εγκαινιάζεται στις 3/3 (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα «Κόντογλου» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Εκτίθενται συνολικά 27 έργα, δημιουργίες των τελευταίων 6 ετών. Με υλικό την πέτρα και το μάρμαρο, η Β. Φλώρου αποδίδει με τις ψηφίδες της τοπία και έργα που έχουν ως θέμα τους την ανθρώπινη μορφή και το βλέμμα.

Στον ανακαινισμένο «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση και Μακρυγιάννη), φιλοξενείται έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Χαράσσοντας το ξύλο...». Συμμετέχουν οι: Αναστασίου Βασιλική, Ανούση Ρένα, Βαμβατήρα Μάγδα, Γουρζής Γιάννης, Δεσεκόπουλος Νίκος, Διονυσοπούλου Ελισσάβετ, Κομιανού Αρια, Κορομηλά Ράνια, Κότσαρης Γρηγόρης, Κότσαρης Μιχάλης, Κουμαντάκη Δήμητρα, Μαρκάκη Τζένη, Ματράγκα Νατάσσα, Ξενάκη Μαριάννα, Σταυρακαντωνάκης Νίκος, Τσιρογιάννης Δημήτρης, Χρύσικο Κλέβες.

Μέχρι 7/3 διαρκεί η έκθεση έργων του Βασίλη Λούγγου στο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια). Τίτλος της: Φως και όνειρο». Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά: 6 μ.μ. - 10 μ.μ.

Την εικαστική δημιουργία του Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schutte, μέσα από αντιπροσωπευτικές επιλογές πρόσφατων, κυρίως, έργων του, που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1980 και φτάνουν μέχρι σήμερα, παρουσιάζει η έκθεση η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Συλλογής Πορταλάκη (Πεσμαζόγλου 8). Η έκθεση επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες του έργου του: στις δημιουργίες γλυπτικής, κεραμικής και στις σειρές των χαρακτικών.

Η γκαλερί «Ζουμπουλάκη» εγκαινιάζει στις 4/3 (8 μ.μ.) την ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου «Το Δωμάτιο». Πρόκειται για έργα μεικτής τεχνικής, καθώς και για μικρές κατασκευές και εγκαταστάσεις στο χώρο.

Τραγούδια και ψυχή

«Απλά Δήμητρα» τιτλοφορείται το ρεσιτάλ που θα δώσει η Δήμητρα Παπίου από σήμερα (24/2, 8.30μμ) και για πέντε συνολικά Τετάρτες, στη Μουσική Θεατρική Σκηνή «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, 210-3480080). Ενα πρόγραμμα με την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη, με την τραγουδίστρια να ερμηνεύει δημιουργίες των Σταμάτη Κραουνάκη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Κώστα Μπαλταζάνη, Χρήστου Χαιρόπουλου, Δήμου Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Βασίλη Τσιτσάνη, Διονύση Σαββόπουλου, Δήμου Αναστασιάδη, Γιάννη Σπάθα, Μάνου Χατζιδάκι, Κώστα Λειβαδά, Γιώργου Μουζάκη, Νίκι Γιάκοβλεφ, Γιώργου Καλογερόπουλου. Την συνοδεύουν οι μουσικοί Γιώργος Ζαχαρίου (μουσική διεύθυνση, πλήκτρα), Γιάννης Αννινος (μπάσο) και Νίκος Κατσίκης (μπουζούκι). Σενάριο τραγουδιών - σκηνοθεσία Σταμάτης Κραουνάκης. Φωτισμοί Γιάννης Σιδηρόπουλος. Ηχος Δημήτρης Μουρλάς.

«Τσιριτσάντσουλες» στο «Φιλίπ»

Η καλλιτεχνική ομάδα «Τσιριτσάντσουλες», με αφορμή τα δεκάχρονά της, θα παρουσιάσει στον κινηματογράφο «Φιλίπ» (4-6/3) ένα ομότιτλο φεστιβάλ που περιλαμβάνει μουσική, ταινίες, βίντεο και θέατρο.

Η έναρξη θα γίνει στις 4/3 (7 μ.μ.) με βίντεο για τα δεκάχρονα της ομάδας, θεατρικούς και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. Ακολουθούν: προβολή τεσσάρων ολιγόλεπτων ταινιών: «Ηταν να μην πατήσει το πόδι του στην Αθήνα», «Η προετοιμασία», «Το περδίκι». Συναυλίες: «Planing this night» (Δημήτρης Γιαννόπουλος - Βάσω Δημητρίου), «Elektrobalkania». Στις 5/3 (6.30 μ.μ.) θα προβληθούν οι προαναφερόμενες ταινίες, το ντοκιμαντέρ «Σάτυροι...στο δρόμο» και οι μικρού μήκους ταινίες «Το ναυάγιο», «Carpe diem, «Η παραίτηση», «Φλαμπέ». Επεται θέατρο σκιών με το έργο «Ο Καραγκιόζης και τα 82 εντάλματα» και γλέντι με ρεμπέτικα και παραδοσιακή μουσική. Στις 6/3 (6 μ.μ.) θα γίνει αφιέρωμα στον συνθέτη Αλέκο Ξένο, με τραγούδια του για παιδιά. Ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «Σάτυροι...στο δρόμο», η παράσταση «Κύκλωψ», το ντοκιμαντέρ «Ελλη Δέλιου», συναυλία - αφιέρωμα στην Δέλιου, η παράσταση «Την έχασα» και πάρτι. Στις 7/3 (1 μ.μ.) η παράσταση για παιδιά «Μεθαύριο» και στις 6.30 μ.μ. ντοκιμαντέρ για τα δεκάχρονα της ομάδας, οι προαναφερόμενες μικρού μήκους ταινίες και θεατρικοί και μουσικοί αυτοσχεδιασμοί. Τις εκδηλώσεις πλαισιώνει εικαστική έκθεση.

Σημαντικούς σταθμούς από το προσωπικό της ρεπερτόριο, αλλά και αγαπημένα της τραγούδια μεγάλων συνθετών παρουσιάζει η Ελευθερία Αρβανιτάκη «Πρόσωπο με πρόσωπο» στη Θεσσαλονίκη («Stage», 26ης Οκτωβρίου 27). Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11.30 μ.μ.), μέχρι τις 13/3, θα κάνει μια διαδρομή, ξεκινώντας από τα πρώτα δισκογραφικά της βήματα (όπως το «Κέντρο Διερχομένων» του Νίκου Μαμαγκάκη) μέχρι τις τελευταίες της επιτυχίες.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ