Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Παραμύθι η «δίκαιη ανάπτυξη» και για τους μικρούς ΕΒΕ

Η έρευνα που δημοσιοποίησε πρόσφατα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ανεξάρτητα από την ακρίβεια των στοιχείων και τις διαπιστώσεις που τη συνοδεύουν, επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που έχουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να τα βγάλουν πέρα και την απαισιοδοξία τους για το μέλλον των μικροεπιχειρήσεων, που συνθλίβονται στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια και βρίσκονται αντιμέτωπες με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Με βάση την έρευνα, που «προβλέπει» την οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το β' εξάμηνο του 2016, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται περισσότερα από 18.000 νέα «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περίπου όσα καταγράφηκαν και το α' εξάμηνο του χρόνου. Αντίστοιχα, η έρευνα καταγράφει τις εκτιμώμενες απώλειες σε θέσεις εργασίας, περιλαμβάνοντας κι αυτές που αφορούν αυτοαπασχολούμενους που θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (κατά δήλωσή τους) αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας, ενώ μία στις τρεις (28,3%) έχει καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

***

Σε ό,τι αφορά τα χρέη στην εφορία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 12,6% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει κάνει ρύθμιση, την έχει ήδη χάσει, ενώ άλλο ένα 15% δηλώνει φόβο ότι θα τη χάσει. Σαν αποτέλεσμα, περίπου 45.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές. Συνολικά, πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016. Η δεινή οικονομική κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ επιβεβαιώνεται και από δημοσιεύματα στον Τύπο που γράφουν ότι ένας στους δύο οφειλέτες του ΟΑΕΕ βρέθηκε εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων, επειδή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ούτε και σ' αυτές τις αναπροσαρμοσμένες υποτίθεται δόσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, από τους 105.094 οφειλέτες του Οργανισμού, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων τον Απρίλη του 2015, σήμερα βρίσκονται εκτός ρύθμισης οι 51.144 οφειλέτες!

***

Από τις διαπιστώσεις που κάνει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ενδιαφέρον έχει το εξής σημείο: Ο δείκτης προσλήψεων - απολύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει αρνητικός (1,22 απολύσεις για κάθε μία πρόσληψη), ενώ διευρύνεται η ευελιξία στην αγορά εργασίας (μία στις δύο νέες θέσεις είναι ευέλικτης απασχόλησης) και βέβαια η μερική απασχόληση, έναντι της πλήρους. Επιβεβαιώνεται και από αυτό το στοιχείο ότι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ έχουν μεγάλη δυσκολία να συντηρήσουν ακόμα και τις ίδιες τις οικογένειές τους, πόσο μάλλον να προσφέρουν εργασία και σε άλλους, που σήμερα είναι άνεργοι. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι βέβαιο ότι και τα προγράμματα που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας σε «επιδότηση εργασίας» και τα οποία η κυβέρνηση λέει ότι σκοπεύει να τα κατευθύνει στη στήριξη τάχα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αργά ή γρήγορα θα αξιοποιηθούν για την παροχή τζάμπα εργαζομένων στις μεγαλοεπιχειρήσεις. Το ίδιο αντίκρισμα θα έχουν και άλλα μέτρα «ανακούφισης» που ανακοινώνει αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση, για να εξωραΐσει την πίεση που δέχονται οι μικροί από την αντιλαϊκή πολιτική της.

***

Το βασικότερο όμως είναι ότι τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την εκτίμηση - προειδοποίηση που απευθύνει το αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ανάκαμψη της οικονομίας, που προβάλλει ως στόχο η κυβέρνηση. Τα περί «δίκαιης ανάπτυξης» δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Απευθύνονται στο μεγάλο κεφάλαιο και σε μια μικρή ομάδα μεσαίων επιχειρήσεων, που διεκδικούν θέσεις στην αγορά στις νέες συνθήκες, μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων. Τα δικά τους συμφέροντα υπηρετούν και εκείνες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της «υγιούς επιχειρηματικότητας», της «εξωστρέφειας» της οικονομίας και των κοινωνικών διαλόγων. Από αυτές τις δυνάμεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ έχουν κάθε λόγο να διαχωρίσουν τη θέση τους. Να συνταχθούν με το συνεπές αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ, να δυναμώσουν τους κοινούς αγώνες και τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά.


Π.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org