Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο κατά 14,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Σινχουά» επικαλούμενο τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της χώρας. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,1%.

ΣΕΟΥΛ.-- Εκπρόσωποι της ΛΔ Κορέας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να γίνει τον Οκτώβρη νέα συνάντηση μεταξύ των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά τον πόλεμο, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης. Η συνάντηση θα είναι η δεύτερη αντίστοιχη την τελευταία πενταετία και θα διεξαχθεί από 20 έως 26 Οκτώβρη στην περιοχή Κουμγκάνγκ της ΛΔ Κορέας.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Σίνζο Αμπε θα είναι και πάλι πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος LPD (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα) μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες, στις οποίες η Σέικο Νόντα τελικά δεν κατέθεσε υποψηφιότητα, καθώς δεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για κάτι τέτοιο.

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Συναγερμό» για πιθανή έλλειψη ικανών αποθεμάτων από τους αντιοφικούς ορούς της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας «Sanofi-Pasteur», που λήγουν το 2016, σήμανε χτες εκπρόσωπος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», σημειώνοντας ότι εάν δεν παραχθούν νέες δόσεις του ορού, θα εκτεθούν σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές ανθρώπων, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. Η «Sanofi» σταμάτησε την παραγωγή του ορού Fav-Afrique πριν από πέντε χρόνια εξαιτίας ανταγωνισμού από γενόσημα, που είναι φθηνότερα.

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ισχυρή αμμοθύελλα σάρωσε χτες περιοχές της Συρίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Κύπρου, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων στο Λίβανο και τον τραυματισμό 750 άλλων. Η μετεωρολογική υπηρεσία του Λιβάνου ανακοίνωσε πως η αμμοθύελλα θα συνεχιστεί και σήμερα με την υγρασία να φθάνει έως και 85%.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εκπρόσωπος του στρατού της Λιβύης επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον οκτώ στρατιωτών στη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών νοτιοδυτικά της Βεγγάζης.

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος UPD στο Μπουρούντι, Πατρίς Γκαχούνγκου, δολοφονήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από άγνωστους μασκοφόρους που είχαν στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι του.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- H αμερικανική πρεσβεία στη Νότια Αφρική προειδοποίησε χτες σχετικά με την ύπαρξη «τρομοκρατικής απειλής» εναντίον αμερικανικών συμφερόντων σε αυτήν την χώρα από «εξτρεμιστές που ενδέχεται να στοχοποιήσουν αμερικανικά συμφέροντα στη Νότια Αφρική, περιλαμβανομένων αμερικανικών κυβερνητικών κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων που ενδεχομένως συνδέονται με τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

ΚΑΪΡΟ.-- Την έναρξη μεγάλης επιχείρησης κατά τζιχαντιστών στη Χερσόνησο του Βόρειου Σινά ανακοίνωσε χτες τα ξημερώματα εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού, σημειώνοντας ότι μέσα στις πρώτες ώρες, σκοτώθηκαν «29 τρομοκράτες» και σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι πετρελαϊκές εταιρείες «Shell», BP, «ChevronTexaco» και «ConocoPhilips», που έχουν πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου στα βρετανικά εγχώρια ύδατα της Βόρειας Θάλασσας, προχώρησαν μέσα στο τελευταίο 15μηνο σε απολύσεις περίπου 5.500 εργαζομένων που απασχολούνταν στον συγκεκριμένο τομέα εξαιτίας της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου Μπρεντ κατά 55% από τον Ιούνη του 2014.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ