Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ._ Εκατοντάδες μετανάστες διαδήλωσαν στο Λος Αντζελες τη Δευτέρα και την Τρίτη διαμαρτυρόμενοι για την εν ψυχρώ δολοφονία μετανάστη εργάτη από αστυνομικούς της πόλης την Κυριακή. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 22 διαδηλωτές μετά από βίαιες συγκρούσεις. Ο Μανουέλ Χαμίνες, 37 ετών και πατέρας 3 παιδιών, από τη Γουατεμάλα, πυροβολήθηκε από αστυνομικούς που ισχυρίστηκαν πως απειλούσε περαστικό με μαχαίρι, ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ήταν άοπλος.

ΜΑΔΡΙΤΗ._ Τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές συνέχισαν και χτες το καταστροφικό τους έργο αναγκάζοντας τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ανατολική Ισπανία. Συνολικά 25.000 στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης κατέστρεψαν οι πυρκαγιές στις επαρχίες Βαλένθια και Αλικάντε και σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλόγες πλησίασαν κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένες πυρκαγιές είναι πιθανό να είναι έργο εμπρηστών ή να οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ._ 18 νέοι εργάτες που δούλευαν σε εργοστάσιο υποδηματοποιίας σε εργατική συνοικία του Σαν Πέδρο Σούλα στην Ονδούρα, δολοφονήθηκαν όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο εργοστάσιο και άνοιξαν πυρ. Η αντιδραστική κυβέρνηση διαρρέει για τις δολοφονίες ότι ήταν ξεκαθάρισμα μεταξύ ναρκωσυμμοριών, ωστόσο στην χώρα μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια και στην συνέχεια με την νόθα κυβέρνηση του Πορφίριο Λόμπο, η τρομοκρατία ενάντια στο λαϊκό κίνημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και καθημερινά καταγράφονται εκτελέσεις αγωνιστών.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ._ Για μία ακόμη βδομάδα παρατάθηκε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ν. Ζηλανδίας, Κράιστσερτς που επλήγη το Σάββατο από σεισμό 7,1 Ρίχτερ με συνέπεια σοβαρότατες υλικές καταστροφές στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης αλλά και οδικών συγκοινωνιών. Αφορμή έδωσε ο χτεσινός ισχυρός μετασεισμός των 5,1 Ρίχτερ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._ Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η Αλβανία έχουν εκπληρώσει όλους τους τεχνικούς όρους για την κατάργηση της βίζας για τις χώρες της ΕΕ, όπως επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου μπορεί να αρθεί έως το τέλος του έτους, δήλωσε χτες η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απελευθέρωση της βίζας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Τάνια Φαγιόν.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ._ Πανικό στους δασκάλους του νότου της Ταϊλάνδης προκαλούν οι συνεχιζόμενες απειλές και δολοφονικές ενέργειες εναντίον τους από «μουσουλμάνους εξτρεμιστές», γιατί «προσηλυτίζουν τους μαθητές στο βουδισμό». Εκπρόσωποι των δασκάλων κάλεσαν σε κλείσιμο των σχολείων επ' αόριστο έως ότου διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ