Πέμπτη 9 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Πακέτο» στήριξης του κεφαλαίου

Σειρά νέων προκλητικών παρεμβάσεων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων περιλαμβάνει το κυβερνητικό πακέτο που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, αξιοποιώντας και το συσσωρευμένο δημοσιονομικό απόθεμα της προηγούμενης περιόδου, με τροφοδότη τα ματωμένα πλεονάσματα που φορτώνουν στις πλάτες του λαού.

* * *

Το φρέσκο πακέτο που «αμπαλάρουν» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2020, περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Αυξάνεται ο συντελεστής απόσβεσης για νέες επενδύσεις στο 150% (υπεραπόσβεση) από 100% σήμερα, δηλαδή εκχωρούνται και νέες φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους. Το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εκμηδενισμό του φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών, ειδικά για εταιρείες «έντασης κεφαλαίου», καθώς και για άλλες επιχειρήσεις, μέσω των νέων κερδοφόρων επενδύσεων που πραγματοποιούν. Να σημειωθεί ότι οι «υπεραποσβέσεις» βρίσκονται πάγια στο «αιτηματολόγιο» του ΣΕΒ και των άλλων εγχώριων βιομηχανικών συνδέσμων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με τον επιπλέον «δημοσιονομικό χώρο» (υπερπλεονάσματα) θα γίνει εφικτό να προχωρήσει γρηγορότερα η μείωση του συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις, ώστε να φτάσει στο 25% το 2021.
  • Παρέχεται μεγαλύτερη κρατική επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μέχρι 29 ετών, απαλλάσσοντας ουσιαστικά την εργοδοσία από μια υποχρέωση, που η ίδια θεωρεί κόστος. Για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, η επιδότηση προς τον εργοδότη μειώνει την εισφορά του από το 6,67% στο 2,66%. Σημειώνεται ότι η αρχική εισφορά για την κύρια σύνταξη (πριν από την πρόσφατη νομοθέτηση) ήταν 13,33% και τώρα πέφτει μόλις στο 2,66% του μισθού. Για τους εργαζόμενους από 25 έως 29 ετών, η επιδότηση ανέρχεται στο 25% και διαμορφώνει την εργοδοτική εισφορά από 13,33% των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου στο 10%.
  • Πίσω από τους διθυράμβους για τη μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια Ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) από 13% σε 6%, βρίσκεται η πάγια αξίωση των εγχώριων βιομηχάνων για μείωση του ενεργειακού κόστους, που θα εισφέρει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή των κερδών των βιομηχανικών ομίλων. Η κυβέρνηση μάλιστα σπεύδει να εφαρμόσει το μέτρο άμεσα, από το 2019, προβάλλοντας ιδιαίτερα τις ευεργετικές συνέπειες για τους βιομήχανους, όταν βέβαια τα λαϊκά νοικοκυριά βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια.
* * *

Τα παραπάνω αποτελούν την αδιάλειπτη συνέχεια των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, όπως:

  • Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από φέτος (28% από 29%). Οι σωρευτικές απώλειες για το κρατικό ταμείο, από το 2023 και μετά, αναμένονται στα 450 εκατ. ευρώ το χρόνο (142 εκατ. για το 2019).
  • Η μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15% από φέτος, που επιφέρει νέες απώλειες στον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 45 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Η κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών, με ποσό ύψους 51 εκατ. για το 2019.
  • Το κατώτερο όριο των επενδύσεων μεγάλου μεγέθους για την ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς κρατικών επιδοτήσεων και απαλλαγών μειώθηκε στα 15 εκατ. ευρώ, από 20 εκατ. ευρώ. Είναι αποκαλυπτικό ότι το συγκεκριμένο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων «προϋποθέτει» τη «δημιουργία μιας θέσης εργασίας ανά 1 εκατ. επιλέξιμου κόστους επένδυσης» (!) (αντί για 2 προηγουμένως, που είναι κι αυτό για γέλια). Ηδη, με τον αρχικό «αναπτυξιακό νόμο» της σημερινής κυβέρνησης, προβλέπεται μεταξύ άλλων σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, ενώ, όπως ρητά αναφέρεται, σε περίπτωση μείωσης του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών θα εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής.
  • Το δικαίωμα χρήσης της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης (από 100%). Δίνεται επί της ουσίας ...προκαταβολικά, πριν ολοκληρωθεί το σύνολο της επένδυσης.
  • Επεκτείνεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες η κάθε μορφής κρατική στήριξη για «ενδοομιλικές υπηρεσίες». Οσο για τα παραμύθια περί θέσεων εργασίας, οι υπηρεσίες «υποχρεούνται» να απασχολούν στην Ελλάδα προσωπικό μόλις τεσσάρων ατόμων, και μάλιστα με την επιπλέον πρόβλεψη ότι ένα από αυτά (δηλαδή το 25% των θέσεων εργασίας) μπορεί να είναι και μερικής απασχόλησης...
  • Ταυτόχρονα, σε φάση τελικής επεξεργασίας περνά το σχέδιο για το νέο κρατικό πακέτο στήριξης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.
* * *

Με βάση και τα παραπάνω, ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, παράλληλα και σε συνδυασμό με τις κρατικές ενισχύσεις, προϋποθέτει τη θωράκιση του αντεργατικού οπλοστασίου με νέα μέτρα, μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, στη γραμμή του «συγκριτικού πλεονεκτήματος», της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Για λογαριασμό του κεφαλαίου και των κερδών του είναι που η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τσάκισαν και συνεχίζουν να τσακίζουν το λαό. Γι' αυτό και γίνονται διπλά προκλητικές οι κούφιες υποσχέσεις της κυβέρνησης, ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, στην οποία όλοι δεσμεύονται, ο λαός μπορεί να προσδοκά σταδιακή ανάκτηση απωλειών, πόσο μάλλον την ικανοποίηση των αναγκών του.

Στην πρόκληση αυτή μπορούν να απαντήσουν με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ παντού, δύναμη στον αγώνα για την πραγματική διέξοδο, που προϋποθέτει να δυναμώσει η σύγκρουση με το κεφάλαιο και την πολιτική που το στηρίζει, η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του.


Α. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ