Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το Ιράν έγινε αποδεκτό ως ιδρυτικό μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB), όπως μετέδωσε και το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά». Μεταξύ άλλων πρόσφατα έγιναν μέλος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η νέα Τράπεζα, που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη του 2015, ξεκίνησε με την πρωταγωνιστική «συμβολή» της Κίνας και αναμένεται να σηματοδοτήσει όξυνση του ανταγωνισμού όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τη στήριξη επενδύσεων στις οποίες ως τώρα πρωτοστατούσαν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Το ένα τρίτο των 200 κορυφαίων επιχειρήσεων της Αυστραλίας πληρώνουν φόρους που δεν ξεπερνούν το 10% επί των κερδών τους, όπως υποστήριξαν συνδικαλιστές μιλώντας στη Γερουσία. Η συζήτηση ήταν ενταγμένη σε μια επιχείρηση που έχει ξεκινήσει για να εντοπιστούν όσοι φοροαποφεύγουν, η οποία ωστόσο αξιοποιείται για να καλυφθεί η νομοθετημένη φοροαπαλλαγή που απολαμβάνουν τα μονοπώλια σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες στο όνομα της ανάπτυξης. Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς (και της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων), μια σειρά αυστραλιανές εταιρείες μεταφέρουν μέρος των κερδών τους σε «φορολογικούς παραδείσους» για να γλιτώσουν ακόμα περισσότερους φόρους.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Το 82% των Κροατών με μεγάλη εμπειρία από τη ζωή στην Πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (SFRJ) θεωρεί ότι τότε ζούσε καλύτερα και το 40% εκτιμά ότι ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο είναι θετική προσωπικότητα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ενημερωτικής πύλης MojeVrijeme.hr.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Νεκρός βρέθηκε χτες από πυρά αυτόματου όπλου στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Γουέμπλεϊ του Λονδίνου ο Σύρος μουσουλμάνος ιερωμένος Αμπντούλ Χάντι Αρουάνι, πρώην ιμάμης στο τζαμί Ανούρ του Δυτικού Λονδίνου, που ήταν γνωστός ως επικριτής του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ. Στο μεταξύ, ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η βρετανική αστυνομία για τον εντοπισμό συμμορίας που άδειασε δεκάδες χρηματοκιβώτια της εταιρείας Χάτον Γκάρντεν στη συνοικία των κοσμηματοπωλών του Λονδίνου και άρπαξαν μετρητά και πολύτιμους λίθους αμύθητης αξίας.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η αγγλο - ολλανδική εταιρεία Royal Dutch Shell ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας BG Group έναντι 47 δισ. στερλινών (70 δισ. δολαρίων), στην προσπάθειά της να καλύψει το έδαφος που την χωρίζει από την αμερικανική ExxonMobil, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Κακοκαιρία με χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους πλήττουν από την Τετάρτη εκτενείς περιοχές της Σερβίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Κροατίας, ενώ στο νοτιοδυτικό σερβικό δήμο Νόβα Βάρος επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σφοδρών χιονοπτώσεων.

ΡΙΑΝΤ.-- Δύο Σαουδάραβες αστυνομικοί σκοτώθηκαν χτες τα ξημερώματα από πυρά αγνώστων σε ανατολική συνοικία της πρωτεύουσας της χώρας, Ριάντ. Οι δύο αστυνομικοί πραγματοποιούσαν περιπολία με το όχημά τους, όταν ένοπλοι άνδρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο πυροβόλησαν εναντίον τους. Είναι η δεύτερη επίθεση αυτού του είδους που πραγματοποιείται σε λιγότερο από δύο βδομάδες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Ελεν Στόφαν, επικεφαλής επιστημονικού προσωπικού της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (ΝΑΣΑ), προέβλεψε χτες ότι θα διαθέτουμε καθοριστικές αποδείξεις μέσα στα επόμενα 20 - 30 χρόνια για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ακόμη και σε επίπεδο μονοκύτταρων οργανισμών, την οποία θεώρησε δεδομένη και θέμα χρόνου. Ακόμη σημείωσε ότι οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ διαθέτουν πλέον την απαραίτητη τεχνολογία και γνωρίζουν πού και πώς να ψάξουν για να την βρουν σε κάποιον από τους 200.000.000 πλανήτες του Γαλαξία μας που μοιάζουν με τη Γη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ