Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Θέλουν τους εργαζόμενους «ουρά» των βιομηχάνων

Πριν λίγες μέρες, η εργοδοσία στη «Χαλυβουργική» ανακοίνωσε στο σωματείο την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πρόγραμμα 100 «εθελούσιων» απολύσεων. Η ανακοίνωση αυτή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της εργοδοτικής ΠΟΕΜ και της κυβέρνησης. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του επιχειρησιακού σωματείου με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, ζήτησαν επιτακτικά να παρθούν μέτρα για την παραπέρα μείωση του ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες του Μετάλλου, όπως και να θεσμοθετηθεί το μέτρο της «διακοψιμότητας». Πρόκειται για τα ίδια ζητήματα που θέτουν οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών κάθε φορά που συναντιούνται με την κυβέρνηση, τη σημερινή και τις προηγούμενες. Ο Π. Λαφαζάνης, αφού στα λόγια χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το πρόγραμμα της «εθελούσιας», σήκωσε τα μανίκια και έπιασε δουλειά. Αρχικά, συναντήθηκε με τη διοίκηση της «Χαλυβουργικής» και την περασμένη Τρίτη συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο με αντικείμενο τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων μείωσης του κόστους ενέργειας για τις βιομηχανίες του μετάλλου.

***

Καταρχήν, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε δείχνει την ίδια πρεμούρα να μειώσει το κόστος του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, που έχει φτάσει στα ύψη... Οπως ανακοίνωσε το ΠΑΠΕΝ, στις επιλογές που εξετάζονται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες περιλαμβάνεται το μέτρο της διακοψιμότητας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, που επίσης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, τους ενημέρωσε ότι «βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, καθώς το ενεργειακό πρόβλημα είναι κομβικό και στο συγκεκριμένο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου εξετάζει και επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους (...)». Οπως φαίνεται, ο εκβιασμός της εργοδοσίας (φτηνό ρεύμα ή απολύσεις) έπεσε σε εύφορο έδαφος. Αλλωστε, η κυβέρνηση είχε εκφράσει και πριν τις εκλογές την πρόθεσή της να στηρίξει τους βιομηχάνους με μείωση του κόστους ενέργειας, στο όνομα του να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Ενώ και το σωματείο, μαζί με την Ομοσπονδία, έχουν πρωτοστατήσει στο παρελθόν σε κινητοποιήσεις με αίτημα να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της εργοδοσίας.

***

Καθόλου τυχαία, η συνάντηση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ (δυνάμεις της πρώην ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συναντήθηκαν με τον Π. Λαφαζάνη εν κρυπτώ, πίσω από την πλάτη των ταξικών δυνάμεων στην Ομοσπονδία. Πρόκειται για τις ίδιες παρατάξεις που απέκλεισαν τη ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) από το προεδρείο και την Εκτελεστική της ΠΟΕΜ στο τελευταίο συνέδριο, αν και εκπροσωπούσε πάνω από το 38% των μεταλλεργατών και είναι δεύτερη δύναμη, με τις 9 έδρες στη Διοίκηση! Η συγκρότηση του προεδρείου έγινε τότε κατ' απαίτηση των σιδηροβιομηχάνων, όπως αποδεικνύεται και από τις εξελίξεις. Στόχος τους ήταν και παραμένει να ενσωματώσουν πλήρως τους εργαζόμενους και να τους κάνουν «ουρά» στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για μέτρα που τονώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, θέλουν τους χιλιάδες μεταλλεργάτες, που δεν είχαν φέτος να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν τα παιδιά τους ή που ζουν με κομμένο ρεύμα, να αγωνίζονται όχι για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειάς τους, αλλά για να έχουν οι βιομήχανοι φθηνό ρεύμα, με το κάλπικο επιχείρημα ότι έτσι θα σωθούν οι δουλειές και τα εργασιακά δικαιώματα.

***

Η πραγματικότητα, όμως, βοά. Οι βιομήχανοι ήδη απολαμβάνουν προνόμια από το πακέτο μέτρων που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ανανέωσε η σημερινή. Παρ' όλ' αυτά, η «Χαλυβουργία» στο Βόλο συνεχίζει να μειώνει τους μισθούς και η «Χαλυβουργική» ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιων απολύσεων. Σημειώνουμε ότι με την ίδια μέθοδο η εταιρεία έδιωξε το 2013 άλλους 148 εργαζόμενους, ενώ επιβλήθηκαν και μειώσεις αποδοχών. Τώρα οι βιομήχανοι διεκδικούν ακόμα φτηνότερη ενέργεια και εργατική δύναμη, για να αντιμετωπίσουν την πτώση της παραγωγής που προκάλεσε η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και ενώ θησαύρισαν τα προηγούμενα χρόνια από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Μαζί με την εργοδοτική συνδικαλιστική πλειοψηφία καλούν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχάνων, όπως προηγούμενα τους καλούσαν να αποδεχτούν τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων για να σωθούν τάχα τα εργοστάσια. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να υποκύψει στους εκβιασμούς και τις παραινέσεις τους. Η προσαρμογή του κινήματος στις αξιώσεις της εργοδοσίας είναι η υπογραφή των εργαζόμενων στην πράξη των επόμενων απολύσεων, της επόμενης μείωσης σε αποδοχές και δικαιώματα.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ