Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Τις πρώτες συνομιλίες μετά τα θερμά επεισόδια του περασμένου Νοέμβρη πραγματοποίησαν χτες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ Νότιας και ΛΔ Κορέας στρατιωτικοί αξιωματούχοι αμφοτέρων χωρών χωρίς να δοθούν πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η διαδικασία για την επιχείρηση απελευθέρωσης πέντε αιχμαλώτων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) ξεκίνησε χτες με την άφιξη των βραζιλιάνικων ελικοπτέρων και την αναστολή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων για 36 ώρες, όπως αναφέρει το δίκτυο «Τελεσούρ». Τη διαμεσολάβηση έχει αναλάβει η πρώην γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρδοβα και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι αιχμάλωτοι αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα.

ΟΣΛΟ.-- Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας επικύρωσε ομόφωνα χτες τη συμφωνία που είχε συνάψει η χώρα με τη Ρωσία για την οριοθέτηση των συνόρων στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θάλασσα του Μπάρεντς στον Αρκτικό κύκλο. Στη συνέχεια για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Ρωσική Δούμα.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ιδιωτικού αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού σταθμού «Α1» και τριών ημερήσιων εφημερίδων των Σκοπίων, που ελέγχονται από τον όμιλο του επιχειρηματία, Βέλια Ράμκοφσκι, αποφάσισε χτες δικαστήριο των Σκοπίων, κατόπιν έφεσης που υπέβαλαν οι δικηγόροι του ομίλου.

ΡΩΜΗ.-- Κώδωνα κινδύνου για την επάρκεια δημητριακών στην Κίνα αυτό το χειμώνα και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει βόρειες περιοχές της χώρας έκρουσαν χτες αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν δήλωσε χτες ότι δεν υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν, αλλά ότι αναγνωρίζει την απόφαση του σουδανικού λαού. Παράλληλα, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει το Νότιο Σουδάν ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος» τον Ιούλιο.

ΧΑΓΗ.-- Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην προέδρου της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, αποχώρησε από το Δικαστήριο του ΟΗΕ για τα Εγκλήματα Πολέμου στη Σιέρα Λεόνε, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση των δικαστών να του απαγορεύσουν να καταθέσει σύνοψη αποδεικτικών στοιχείων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε αύξηση των επιτοκίων της προχωρά η Κίνα, ως αποτέλεσμα της ανοδικής τάσης του πληθωρισμού, ανακοινώνοντας ότι από σήμερα Τετάρτη το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους σε γουάν αυξάνεται στο 6,06% από 5,81% και το αντίστοιχο των καταθέσεων σε 3% από 2,75%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ