Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Οι ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Σαγέντ εγκαινίασαν χτες βράδυ το Μουσείο του Νέου Λούβρου στο νησάκι Σααντιγιάτ του Αμπου Ντάμπι. Το μουσείο περιλαμβάνει συγκρότημα 55 λευκών κτιρίων και ξεκινά τη λειτουργία του στις 11/11 με πλήθος εκθέσεων, τετραήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων και συναυλιών. Θεωρείται το πρώτο «παγκόσμιο μουσείο του αραβικού κόσμου» και είναι αποτέλεσμα συμφωνίας που υπογράφηκε πριν 10 χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες και προβλέπει καταβολή 525.000.000 δολαρίων για τη χρήση του ονόματος «Λούβρο» την επόμενη 30ετία και άλλα 750.000.000 δολάρια για τις υπηρεσίες Γάλλων μάνατζερ που θα επιβλέπουν την έκθεση 300 «δανεικών» έργων τέχνης. Ωστόσο, είναι φανερό ότι από την πλευρά της Γαλλίας η συμφωνία έχει και ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις.

ΚΑΪΡΟ.-- Η κινεζική εταιρεία «TEDA Corporation», η ναυτιλιακή «COSCO» και η «Suez Canal Economic Zone» (SCZone) υπέγραψαν χτες συμφωνία για την κατασκευή εμπορικού «πάρκου» διακίνησης εμπορευμάτων και διοικητικής υποστήριξης στην ειδική ζώνη συνεργασίας που βρίσκεται στην αιγυπτιακή πόλη Ειν Σόκνα στην Ερυθρά Θάλασσα, ανατολικά του Καΐρου. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο περιθώριο των δράσεων του Παγκόσμιου Φόρουμ Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στην παραθαλάσσια πόλη του Σαρμ ελ-Σέιχ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία FORD ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 756.000.000 δολαρίων για κοινοπραξία με την κινεζική εταιρεία «Zotye», προκειμένου να ξεκινήσουν την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε χτες από το γερμανικό κοινοβούλιο να θεσμοθετηθεί ένα «τρίτο φύλο» στα πιστοποιητικά γέννησης έως το τέλος του 2018. Η απόφαση πάρθηκε μετά από προσφυγή ενός μεσοφυλικού ατόμου, που είχε γεννηθεί το 1989 και είχε καταγραφεί ως «θήλυ», ενώ παρουσίασε στο δικαστήριο ιατρική χρωμοσωμική ανάλυση των γιατρών, σύμφωνα με την οποία «δεν ήταν ούτε άνδρας ούτε γυναίκα». Αν θεσμοθετηθεί αυτό, η Γερμανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει την ύπαρξη «τρίτου φύλου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ