Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η μέρα τελειώνει με Μπαλζάκ

1. Αυτή η κυβέρνηση είναι λειψανοθήκη.

2. Καθώς σκεφτόμουν ότι το κακό που μας κάνει είναι ανεπανόρθωτο, εμφανίστηκε στη μικρή οθόνη ο νεοκακόμοιρος Ρουσόπουλος. Αμέσως συνήλθα και το έριξα στις προσευχές. Ναι, υπάρχουν και χειρότερα, δόξα τω Θεώ.

3. Δε μας τέρπουν, γιατί σε όλη τους τη ζωή έρπουν. Δε διαψεύδουν τις ελπίδες μας, γιατί ποτέ δεν τις είχαμε εναποθέσει πάνω τους. Η αποσιώπηση εφ' όλης της ύλης είναι η καθημερινή τους άσκηση. Κληρονόμοι της απληστίας προσπαθούν να πουλήσουν «ζωή» σε απελπισμένους. Πρόκειται, ευτυχώς, για ορισμένους νεόπλουτους δημοσιογράφους.

4. Ούτε φτωχός θέλω να παραμείνω ούτε να γίνω πλούσιος. Οποιος καλλιεργεί αυτές τις ακραίες καταστάσεις για ίδιον όφελος δεν αξίζει καμία επιείκεια, αντιθέτως χρέος μου είναι η καταστροφή του.

5. Η μανία καταδίωξης που διακατέχει τους πλούσιους κατά έναν παράξενο τρόπο δε μετατρέπεται σε αυτοκτονία. Τι καθάρματα! Ακόμα και την τρέλα τους τη μετράνε με τη μεζούρα.

6. Η τρέλα της ανώτερης διάκρισης είναι επιδημία που χτυπά κυρίως τη νεότητα. Απαξιώνοντας την έμπνευση, οι ξεμωραμένες δυναστείες που βασιλεύουν στην καθημερινή μας ζωή δημιούργησαν μια πλάνη χωρίς προηγούμενο.

7. Οι μόνοι ευτυχισμένοι μέσα στην τρέλα των ημερών είναι οι ελεήμονες ρασοφόροι. Από τη στιγμή που ο μόνος της ζωής μας σκοπός είναι τα βάσανα διά των οποίων ίσως ν' αντικρίσουμε δευτέρα και, γιατί όχι, και τρίτη παρουσία, ας αποφασίσουμε να παραδοθούμε στην ευτυχία τους.

8. Ο Ομπάμα είναι τόσο μαύρος όσο ο Μακέιν.

9. Δεν περιμένω απολύτως τίποτα από τον νέο πρόεδρο της Αμερικής. Πριν από δεκαπέντε περίπου μέρες, στρατιωτικά ελικόπτερα των ΗΠΑ εισέβαλαν στη Συρία αφανίζοντας μια πολυμελή οικογένεια. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι φαντασίωση, είναι γεγονός. Παντού αντικρίζεις τα ίχνη του. Οσο κλείνουμε τα μάτια, τόσο πολλαπλασιάζονται τα πεδία της μάχης σε όλο τον κόσμο. Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του '80 το σύνθημα των Αριστεριστών: «Μήπως εκτός από τον ιμπεριαλισμό υπάρχει και η μοναξιά;» Αντιστρέφοντας την ευκολία αυτής της ρήσης, λέω: Ο ιμπεριαλισμός είναι μοναξιά, αφού αυτή είναι η φύση του. Φύση θρησκευτική που στηρίζεται στη φράση (που δεν εκπορεύεται από καμία πολεμική σχολή αλλά από το στόμα του Ιησού στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο): «Οποιος δεν είναι εναντίον μας, είναι μαζί μας».

10. Απογεύματα ανθρωπιάς κάτω από το φθινοπωρινό φως παρέα με τα καλύτερα τινάγματα της σκέψης του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, όπως τα διάλεξε και μετέφρασε ο Κωστής Παπαγιώργης:

α) Η αστυνομία και οι Ιησουίτες έχουν την αρετή να μην εγκαταλείπουν ούτε τους φίλους ούτε τους εχθρούς τους.

β) Αν υπήρχε μια εφημερίδα για τους καμπούρηδες, πρωί βράδυ θα αποδείκνυε περίτρανα την ομορφιά, την καλοσύνη και την αναγκαιότητα των καμπούρηδων. Η εφημερίδα κυκλοφορεί πια όχι για να διαφωτίσει, αλλά για να κολακεύσει τις γνώμες.

γ) Τα μικρά άρθρα περνούν τα μεγάλα έργα μένουν.

δ) Οι ποινές των εγκλημάτων καθορίστηκαν από ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει τη δυστυχία.

ε) Ενας ποιητής είπε ότι τα χελιδόνια πιστεύουν πως η Αψίδα του Θριάμβου χτίστηκε γι' αυτά.

στ) Ιδού η ζωή! Η ζωή τέτοια που είναι στην πραγματικότητα: μεγάλες προσδοκίες, μικρές πραγματικότητες.

ζ) Οι πλούσιοι επιθυμούν να μην ξαφνιάζονται από τίποτα στην πρώτη θέα ενός αριστουργήματος. Πρέπει να βρουν την ατέλεια που θα τους απαλλάξει από το χυδαίο συναίσθημα του θαυμασμού.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ