Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Ο συνταγματάρχης Μαμάντι Ντουμπούγια, πρώην αξιωματικός στη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, ο οποίος την Κυριακή ανέτρεψε τον Πρόεδρο της Γουινέας, Αλφα Κοντέ, διαβεβαίωσε ότι «το επόμενο διάστημα» (χωρίς να το προσδιορίσει) θα συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Ηγέτες χωρών της Αφρικανικής Ενωσης πάντως προειδοποίησαν χτες με πιθανές κυρώσεις αν δεν τερματιστεί το πραξικόπημα.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Μαζικές κινητοποιήσεις σε τουλάχιστον 190 πόλεις της Βραζιλίας πραγματοποιήθηκαν χτες ενάντια στην αντιλαϊκή κυβέρνηση του Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, με αφορμή και την εθνική μέρα ανεξαρτησίας της χώρας. Από την πλευρά του και ο Μπολσονάρο είχε καλέσει οπαδούς του σε διαδηλώσεις. Στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων βρέθηκαν η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και η συνολική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει την πλατφόρμα «Εξω ο Μπολσονάρο», η οποία απαιτεί την παραίτηση του Προέδρου και εκλογές.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σε συνέχεια της σχετικής αντιπαράθεσης Βρετανίας - ΕΕ και σε αντίθεση με τη συμφωνία που έχουν υπογράψει για το Brexit, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι παρατείνει το καθεστώς περιόδου χάριτος που έχει δώσει στις βρετανικές τελωνειακές αρχές ώστε να μην γίνεται έλεγχος σε προϊόντα που διακινούνται μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του ΗΒ που συνορεύει με την Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ). Η ΕΕ από την πλευρά της αναφέρει ότι «δεν θα συμφωνήσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου» για τη Βόρεια Ιρλανδία, προσθέτοντας ωστόσο ότι εστιάζει σε «ευέλικτες» και «πρακτικές λύσεις» για την εφαρμογή του.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ο Πολωνός υφυπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «επίθεση» το αίτημα της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Πολωνίας εξαιτίας της «έλλειψης ανεξαρτησίας της πολωνικής Δικαιοσύνης», σε μια μακροχρόνια διαμάχη και διαπραγμάτευση με γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει παράνομα κεφάλαια στην Πολωνία και ζητάει κυρώσεις. Πρόκειται για επιθετικές και παράνομες ενέργειες», είπε ο Πολωνός υπουργός.

ΕΡΜΠΙΛ.-- «Το Ιρακινό Κουρδιστάν παίζει ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας του Ιράκ και της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε με αφορμή την επίσκεψή του στο Ερμπίλ ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Κούρδων του Ιράκ, Νεχιρβάν Μπαρζανί.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Μαρόκο. Στις κάλπες καλούνται 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι να επιλέξουν μεταξύ υποψηφίων από 31 κόμματα και συνασπισμούς για την πλήρωση των 395 εδρών της Κάτω Βουλής και την εκλογή 678 μελών σε περιφερειακά συμβούλια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ