Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Καμία ανοχή

Λίγες μέρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, για την οικονομική πολιτική το 2005, η κυβέρνηση και τα φίλια Μέσα Ενημέρωσης επιχειρούν τον αντιπερισπασμό. Επιχειρούν να μεταφέρουν το ενδιαφέρον των εργαζομένων από το προδιαγεγραμμένο χαρακτήρα λιτότητας των μέτρων σε μια συζήτηση για την αναγκαιότητά τους. Δηλαδή, αντί να συζητάμε για το τι συνέπειες θα έχει η κυβερνητική πολιτική στα εισοδήματα, στα δικαιώματα, στη ζωή μας, να συζητάμε για τους λόγους που «επιβάλλουν» αυτή την πολιτική.

Τα ελλείμματα και το χρέος, πολύ υψηλότερα από αυτά που ισχυριζόταν ότι παρέδιδε η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η «μαύρη τρύπα» των Ολυμπιακών Αγώνων, πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι υπολόγιζαν οι προκάτοχοί τους, χρησιμοποιούνται από τους κυβερνητικούς παράγοντες ως πρόσχημα για την επιβολή μιας πολιτικής που μοιράζει βάρη στα λαϊκά στρώματα και κέρδη στους επιχειρηματίες. Μάλιστα, διανθίζουν το επιχείρημα με δόσεις «εθνικού στόχου», «εθελοντισμού» και ανάγκη «συναίνεσης».

Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός θα πει στη Θεσσαλονίκη: Σας καλούμε, εν ονόματι του «εθνικού συμφέροντος», να αποδεχτείτε έναν ακόμη χρόνο λιτότητας και σκληρής οικονομικής πολιτικής. Πολιτικής που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε, παρά τη θέλησή μας, εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς των προηγουμένων και της κακής διεθνούς συγκυρίας...

Τι από τα παραπάνω μπορεί να συμμεριστεί ο εργαζόμενος; Για ποιο «εθνικό συμφέρον» να συνεισφέρει, αφού από το «συμφέρον» αυτό ο ίδιος βγαίνει πάντα ζημιωμένος και οι επιχειρηματίες μονίμως κερδισμένοι; Για τους εργαζόμενους προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη η υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων, των ταξικών τους συμφερόντων. Και τα ταξικά τους συμφέροντα, το διδάσκει η ζωή, όχι μόνο δεν μπορούν να συναντηθούν με τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, αλλά είναι αναπόφευκτα εχθρικά.

Στην κρίσιμη καμπή μιας πορείας που οδηγεί στη συνολική αμφισβήτηση της θέσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όχι μόνο στη χώρα μας, το ΚΚΕ καλεί τον κόσμο της εργασίας σε συναγερμό, με το σύνθημα: Καμιά ανοχή!

Καμιά ανοχή στην πολιτική που κάνει τους φτωχούς, φτωχότερους και τους πλούσιους, πλουσιότερους. Καμιά ανοχή στα μασκαρέματα των επιχειρηματικών κερδών πίσω από το προσωπείο του «εθνικού στόχου». Καμιά ανοχή στα κηρύγματα «κοινωνικής συναίνεσης». Καμιά ανοχή στις συμβιβαστικές προτάσεις του «μικρότερου κακού».

Ενα προσκλητήριο αγώνα, απελευθέρωσης από τα δεσμά των ψευδαισθήσεων, των αυταπατών και της μοιρολατρίας, ένα προσκλητήριο πίστης στο λαϊκό κίνημα.

Στις 9 Οκτώβρη, η «άλλη Ελλάδα», η Ελλάδα της δουλιάς, της μόρφωσης, του πολιτισμού, της κοινωνικής προόδου. Η Ελλάδα της αντίστασης στην πλουτοκρατία, της διεκδίκησης όσων ανήκουν στο λαό, θα μετρήσει τις δυνάμεις της, τις δυνατότητές της να διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ