Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Χασάν Ροχανί, που ορκίστηκε το Σάββατο για δεύτερη φορά Πρόεδρος του Ιράν, αναφέρθηκε στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να την παραβιάσει. Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να μην συνταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, που πιέζουν για νέες κυρώσεις. Προχτές, πάντως, ένας Ιρανός στρατιώτης άνοιξε πυρ κατά συναδέλφων του, σε αεροπορική βάση που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων νότια της Τεχεράνης, τραυματίζοντας δέκα απ' αυτούς. Τον προηγούμενο μήνα, ένας άλλος Ιρανός στρατιώτης είχε πυροβολήσει κατά συναδέλφων του, σκοτώνοντας τρεις, σε στρατόπεδο στην πόλη Αμπιέκ, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Τεχεράνης.

ΣΕΟΥΛ.-- Νοτιοκορεάτες εισαγγελείς ζήτησαν χτες την επιβολή ποινής 12ετούς φυλάκισης για τον αντιπρόεδρο της «Samsung Electronics» Λι Τζέι - γιονγκ, για δωροδοκία. Ζήτησαν επίσης ποινές κάθειρξης από 7 έως 10 χρόνια για τα τέσσερα άλλα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της «Samsung» που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επίθεση ενόπλων σε εκκλησία της περιοχής Οζουμπουλού της νοτιοανατολικής Νιγηρίας προκάλεσε την Κυριακή το θάνατο 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 18. Η επίθεση ξεκίνησε από διαμάχη μεταξύ των μελών μιας τοπικής κοινότητας.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Τουλάχιστον εφτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην πόλη Αμτσίντε του βόρειου Καμερούν, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία. Η περιοχή βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το Σαββατοκύριακο την επαρχία Λιαονίνγκ, στα βορειοανατολικά της Κίνας, προκάλεσαν το θάνατο ενός ατόμου, έναν αγνοούμενο, χιλιάδες άστεγους και καταστροφές κόστους 620 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Δύο κινεζικά μεταγωγικά ελικόπτερα, που ανήκουν σε αποστολή κυανοκράνων της Κίνας, έφτασαν χτες στο αεροδρόμιο Ελ Φασέρ του δυτικού Σουδάν, μεταφέροντας άλλους 15 στρατιώτες και περίπου δύο τόνους φορτίου.

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Επανεξελέγη την Παρασκευή κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη Ρουάντα ο Πρόεδρος Πολ Καγκάμε, εξασφαλίζοντας το 98,63% των ψήφων. Το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που εξέφρασε «ανησυχία» για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και προεκλογικής εκστρατείας στη Ρουάντα.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 50 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν κι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στην επαρχία Κοστ, που βρίσκεται στα ανατολικά του Αφγανιστάν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ