Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό

Iδιαίτερη απήχηση συναντά η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την αναγνώριση ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους που εκφράζεται και με την αντιπροσωπεία του Κόμματος που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες συναντήσεις στην Παλαιστίνη. Πρόκειται για μια κίνηση που συνεχίζει την πάγια αλληλεγγύη και στήριξη του Κόμματος στην πάλη αυτού του λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα.

Ταυτόχρονα, αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και ενώ εκδηλώνονται αγώνες για κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα από λαϊκές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια και από τις αστικές δυνάμεις να εκσυγχρονίσουν τα καθεστώτα τους, ώστε να διατηρηθεί η κυριαρχία τους και οι σχέσεις τους με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στο παλαιστινιακό ζήτημα, και παλιότερα και σήμερα, πολλοί εμφανίζονται ως «φίλοι». Ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» που προωθείται υπό την πίεση των ιμπεριαλιστών, ΗΠΑ και ΕΕ, δεν αποσκοπεί στο να λύσει το ζήτημα της συγκρότησης του Παλαιστινιακού κράτους προς όφελος των λαϊκών δυνάμεων, αλλά κατά πως εξυπηρετεί το Ισραήλ και τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η όλη πορεία από τις συμφωνίες του Οσλο (1993), του Καμπ Ντέιβιντ (2000) και της Ανάπολις (2007) μέχρι τις πρωτοβουλίες Ομπάμα, αποδεικνύει περίτρανα ότι το Παλαιστινιακό, δηλαδή η δημιουργία κυρίαρχου κράτους των Παλαιστινίων, δεν μπορεί να λυθεί στα πλαίσια που χαράζουν οι ιμπεριαλιστικές αποφάσεις, αλλά σε αντίθεση, σε σύγκρουση μ' αυτές. Μόνο σε αυτό το δρόμο ο παλαιστινιακός λαός μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ (που βγήκαν σε εποχές που υπήρχε άλλος συσχετισμός δύναμης με την παρουσία της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών) και τη δημιουργία κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίαρχου και βιώσιμου, με τερματισμό της κατοχής, επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών από το Ισραήλ το 1967, εκεί όπου οι ισραηλινές κυβερνήσεις προωθούν τους εποικισμούς που πνίγουν τα παλαιστινιακά εδάφη, με επιστροφή όλων των προσφύγων, καταστροφή του διαχωριστικού τείχους, απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και εντέλει τον παλαιστινιακό λαό να κάνει κουμάντο στην πατρίδα του.

Αυτή τη συνολική πρόταση στηρίζει το ΚΚΕ και ταυτόχρονα αποκαλύπτει το ρόλο διάφορων αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων που εμφανίζονται ως δήθεν «φιλικές» και στην πραγματικότητα εξισώνουν το θύτη και το θύμα. Γι' αυτό σθεναρά αντιπαλεύει την προσπάθεια ενοχοποίησης του κινήματος αντίστασης που εμφανίζεται ως «τρομοκρατικό» και καταδεικνύει ότι πραγματικός τρομοκράτης των λαών είναι ο ιμπεριαλισμός. Και στη συγκεκριμένη περιοχή κράτος τρομοκράτης είναι το Ισραήλ που έχει επιβάλει κατοχή σε Παλαιστινιακά εδάφη. Το ΚΚΕ στηρίζει το δικαίωμα των λαών, και του παλαιστινιακού, να αξιοποιούν όλες τις μορφές πάλης, και τον ένοπλο αγώνα κατά των κατακτητών και των εκμεταλλευτών τους. Αλλωστε, με τα όπλα κατέχει το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη. Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ και απαιτεί να ακυρωθεί και ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα τις ενέργειες αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους που πρόκειται να εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ