Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Δεν πάει άλλο στην «πίσω αυλή» της Αττικής!

Η πυρκαγιά την περασμένη Δευτέρα στον αύλειο χώρο εργοστασίου πλαστικών σωλήνων στον Ασπρόπυργο χτυπάει «συναγερμό» για πολλοστή φορά, ότι η περιοχή αποτελεί «μπαρουταποθήκη» έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ο κατάλογος των ατυχημάτων στην «πίσω αυλή» της Αττικής είναι μακρύς και μόνο από τύχη δεν έχει γίνει ακόμα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης. Η «καύσιμη ύλη» άλλωστε υπάρχει και με το παραπάνω: Αναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών (διυλιστηρίων, χημικών εργοστασίων, αποθηκών, κατεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων), «εκρηκτική» γειτνίαση βιομηχανικών και κατοικημένων περιοχών, μηδενικοί έλεγχοι για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στις μεγάλες μονάδες, ανυπαρξία οδών διαφυγής, απουσία οποιουδήποτε σχεδίου εκκένωσης για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής, ανυπαρξία στελεχωμένων υπηρεσιών πυρόσβεσης ή αντιμετώπισης άλλων έκτακτων καταστάσεων, υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία.

* * *

Ολα αυτά στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Ελλάδας, στην Αττική, όπου παράγεται περίπου το 50% του ΑΕΠ! Οι μεγαλοεπιχειρήσεις της περιοχής, ανάμεσά τους και ορισμένες που φιγουράρουν στις πιο ψηλές θέσεις για τη χρηματιστηριακή τους αξία και την κερδοφορία τους, εκμεταλλεύονται χιλιάδες εργαζόμενους και ταυτόχρονα αποτελούν πηγή μόλυνσης της γης, του αέρα και της θάλασσας, κάνοντας κόλαση τη ζωή των κατοίκων ειδικά της Δυτικής Αττικής. Και όταν γίνει κάποιο «ατύχημα» τότε «ο σώζων εαυτόν σωθείτω», αφού τα μέτρα υγείας και ασφάλειας της εργασίας θεωρούνται κόστος από τα αφεντικά και η πολιτική προστασία από το κράτος περιορίζεται στην υπενθύμιση της ατομικής ευθύνης και του «τρεχάτε ποδαράκια μου». Το ίδιο δεν έγινε άλλωστε και την περίοδο της πανδημίας, όταν το Θριάσιο και η Δυτική Αττική «έβραζαν» από τον κορονοϊό, ο οποίος ταξίδευε από επιχείρηση σε επιχείρηση και από εργαζόμενο σε εργαζόμενο, στο έδαφος των «πρωτοκόλλων» συγκάλυψης και διασποράς, προκειμένου να μη διαταράσσεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων;

* * *

Μια ματιά σε όσα καταγγέλλουν εργαζόμενοι και σωματεία με αφορμή την τελευταία πυρκαγιά, στο εργοστάσιο πλαστικών που ακόμα «καπνίζει», είναι αποκαλυπτική για τις παγίδες που κρύβει η περιοχή για εργαζόμενους και κατοίκους: Λένε ότι η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό, αλλά σε μια τέτοια περιοχή, με υψηλού κινδύνου μονάδες και εγκαταστάσεις, δεν υπήρχε ούτε ένα αλεξικέραυνο! Δεν υπάρχει επίσης σχέδιο διαφυγής και εκκένωσης των γύρω βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, εδώ ...αρίστευσαν για άλλη μια φορά η ατομική ευθύνη και η προστασία των συμφερόντων των επιχειρήσεων: Δύο ώρες μετά την πρόκληση της πυρκαγιάς εταιρείες συνέχιζαν να λειτουργούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, μέχρι την ολοκλήρωση της απογευματινής βάρδιας, ενώ και την επόμενη μέρα, παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα, λειτούργησαν κατά βούληση οι γύρω επιχειρήσεις. Η Πολιτική Προστασία μοίραζε ...υποδείξεις μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής να κάτσουν στα σπίτια τους, ενώ ακόμα και τα γύρω σχολεία άνοιξαν κανονικά και συνεχίστηκαν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

* * *

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις λοιπόν μετά από μια πυρκαγιά, ένα «ατύχημα», μια διαρροή τοξικών αερίων, θα βρεις από κάτω το κυνήγι του κέρδους και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων που το προστατεύουν. Αλλά και την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τη ζωή των εργαζομένων και του λαού, προπάντων με μέτρα πρόληψης, αλλά και όταν προκύψει μια έκτακτη και επικίνδυνη κατάσταση. Οπως στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες, έτσι και εδώ μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, παλεύοντας μέσα από τα σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του. Ενάντια στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους που τον τσακίζουν στη δουλειά, υποβαθμίζουν το περιβάλλον, υπονομεύουν την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων και κατοίκων. Το κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ για συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο αύριο Πέμπτη πρέπει να διαδοθεί πλατιά και αστραπιαία από στόμα σε στόμα, από εργάτη σε εργάτη. Να είναι η αυριανή μια μαζική διαδήλωση εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, που θα στείλει το μήνυμα ότι «δεν πάει άλλο», διεκδικώντας σήμερα κιόλας να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο και την πρόληψη εργατικών «ατυχημάτων», επαγγελματικών ασθενειών, ΒΑΜΕ, ρύπανσης του περιβάλλοντος.


Δ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ