Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-- Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε, χτες το μεσημέρι, σε εκθεσιακό χώρο στη γερμανική πόλη Ντίσελντορφ κοντά στο αεροδρόμιο, που χρησιμοποιούνταν ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Από τη φωτιά, τα αίτια της οποίας ερευνώνται, 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν από εισπνοή καπνού και τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες ενώ στο κέντρο έμεναν συνολικά 282 πρόσφυγες, οι οποίοι πρόλαβαν να απομακρυνθούν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους φιλοξενίας. Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη 2 προσφύγων ως υπόπτων, ενώ λόγω του πυκνού καπνού έγινε έκκληση στους κατοίκους των βόρειων προαστίων της πόλης να μην ανοίγουν τα παράθυρα και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η κινεζική εταιρεία «Shanghai Yiqian Trading Company» αγόρασε το μέχρι πρότινος «ζημιογόνο» περιφερειακό αεροδρόμιο Φρανκφούρτης - Χάαν, που βρίσκεται στο κρατίδιο της Ρηνανίας - Παλατινάτου. Ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών, Ρότζερ Λέβεντς, δήλωσε ότι η εξαγορά θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του αεροδρομίου. Ο ίδιος είπε ότι η τοπική κυβέρνηση πούλησε το 82,5% των μετοχών που είχε, έναντι ενός «χαμηλού διψήφιου αριθμού» εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», το κρατίδιο είχε αγοράσει το αεροδρόμιο το 2009 από τη «Fraport» έναντι ...1 ευρώ. Το υπόλοιπο 17,5% ανήκει στο κρατίδιο της Εσσης, που επίσης είναι πιθανό να το πουλήσει στον ίδιο επενδυτή.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Μετά από αντιδράσεις του Σαουδάραβα πρέσβη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «εξαφάνισε» χτες το όνομα της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της από τη λίστα χωρών που ευθύνονται για τους θανάτους παιδιών σε συρράξεις, στο πλαίσιο ετήσιας έκθεσης που αναμένεται να συζητηθεί τον Αύγουστο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι συντάκτες της έκθεσης διαπίστωναν εξαπλασιασμό των παιδιών που σκοτώνονται από τις βόμβες των Σαουδαράβων στην Υεμένη μέσα στους 14 μήνες που διαρκεί η ιμπεριαλιστική τους επέμβαση και 101 επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Οι αντάρτες της «Μπόκο Χαράμ» ανακατέλαβαν την πόλη Μπόσο στο νοτιοανατολικό Νίγηρα μετά από σφοδρές μάχες με στρατιώτες της Νιγηρίας και του Νίγηρα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας επιμένει ότι ελέγχει την περιοχή. Το ίδιο 24ωρο, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περίπου 50.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας μεγάλης επίθεσης που εξαπέλυσε η «Μπόκο Χαράμ» την Παρασκευή στην Μπόσο. Παράλληλα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) έκανε έκκληση για τη χορήγηση νερού, τροφίμων, στέγης και ιατρικών φροντίδων στους εκτοπισμένους.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Στρατιώτες της ΛΔ Κονγκό σκότωσαν τουλάχιστον 18 άμαχους ενώ υπηρετούσαν πέρσι ως κυανόκρανοι της αποστολής του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ανακοίνωσε χτες στη Σενεγάλη εκπρόσωπος του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ