Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Οι τοπικές εκλογές του Οκτώβρη έχουν πολιτικό χαρακτήρα καθώς διεξάγονται σε μια περίοδο που εξαπολύονται νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του βιοτικού επιπέδου του λαού, σε βάρος των δημοκρατικών και πολιτικών του δικαιωμάτων, σε βάρος των κατακτήσεων των εργαζομένων, των φοιτητών, της νεολαίας. Το μεγάλο κεφάλαιο έχει διεισδύσει παντού, σε νέους τομείς της οικονομίας, των υπηρεσιών, των τοπικών έργων. Διεισδύει, συγκεντρώνεται, δυναμώνει. Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κάτω από πλήρη έλεγχο, επιχειρηματίες και εργολάβοι, υπεργολάβοι, μητρικές και θυγατρικές επιχειρήσεις, ισχυρές μεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες θα πραγματοποιούν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, θα αντλούν υπερκέρδη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός που έχει εξελιχθεί αντιδραστικά, ιδιαίτερα μετά το 1994, αποτελεί γερό μέσο και στήριγμα της πολιτικής της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων, της μάχης για το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα ηγηθεί του κλάδου, ή του τομέα, της άγριας σύγκρουσης μονοπωλιακών συμφερόντων. Η Παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, ακόμα και έργα, όπως, οι βιολογικοί καθαρισμοί, οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, είναι τομείς που το κεφάλαιο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δραστηριοποιείται. Οι τοπικές εκλογές θα κρίνουν και το τι θα πετύχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τα επόμενα 4 χρόνια. Απέναντι στους εργαζόμενους υπάρχουν συντηρητικές και συμβιβαστικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμα και τα μεγάλα συγκροτήματα που ελέγχουν τον τομέα της ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει τέτοιο ρόλο. Το κριτήριο ψήφου πρέπει να συμπεριλαμβάνει το εξής: Ο κάθε δήμαρχος, το κάθε δημοτικό συμβούλιο, ο νομάρχης ή το νομαρχιακό συμβούλιο που θα εκλεγεί, θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων; Θα βρίσκεται στο πλευρό του λαϊκού κινήματος καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει στους αγώνες; Θα αρνείται την επιβολή νέων φόρων με επιχείρημα ότι οι αυξήσεις στο μεροκάματο είναι 77 λεπτά του ευρώ; Θα στέκεται εμπόδιο στην εμπορευματοποίηση των πάντων, στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων; Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού ψηφίζει σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντά του. Και στην ουσία «ξεπλένει» τα αμαρτήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της καπιταλιστικής εργοδοσίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλων εκείνων που ευθύνονται για τα προβλήματά του.

Τα προβλήματα χτυπούν την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, και μέσα εκεί με μεγαλύτερη δριμύτητα χτυπιούνται οι γυναίκες, η νεολαία, οι μετανάστες. Με αφορμή τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και την επίκληση των δήθεν «τοπικών κριτηρίων», η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΝ επιχειρούν να συσκοτίσουν την αλήθεια. Οτι, δηλαδή, η ψήφος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εάν τα λαϊκά προβλήματα θα ενταθούν ή αν θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συσπείρωση αγωνιστικών ριζοσπαστικών δυνάμεων που θα παλέψουν με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Και με γνώμονα αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ