Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η κυκλοφορία μη νόμιμων αντίγραφων φαρμάκων στην ΕΕ ξεπερνά και τους χειρότερους φόβους της Κομισιόν, η οποία «ανησυχεί ιδιαίτερα», δήλωσε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Βιομηχανία, Γκίντερ Φερχόιγκεν, στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ»

ΚΙΤΟ.-- Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ απέρριψε τους όρους που έθετε η Eximbank της Κίνας, δηλαδή να θέσει ως υποθήκη τους «πόρους της Κεντρικής Τράπεζας» για να προχωρήσει στη χορήγηση δανείου ύψους 1,7 δισ. δολαρίων που σχετίζεται με την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Οι όροι αποτελούσαν «αληθινή απειλή για την ανεξαρτησία μας. Ξάφνου, το να διαπραγματεύεσαι με την Κίνα έχει γίνει χειρότερο από το να διαπραγματεύεσαι με το ΔΝΤ» δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Φυλακή του Ιλινόις θα υποδεχτεί όσους κρατουμένους του Γκουαντάναμο δε μεταχθούν σε άλλες χώρες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφερθούν και σε άλλους προορισμούς, όπως το Κολοράντο ή η Μοντάνα, κατά την εφημερίδα «Washington Post».

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Πρόωρες βουλευτικές εκλογές πιθανά να διεξαχθούν στη Μολδαβία - η τρίτη εκλογική διαδικασία σε λιγότερο από ένα χρόνο - καθώς τη Δευτέρα δεν εξελέγη Πρόεδρος της χώρας από το Κοινοβούλιο, μιας και ο μοναδικός υποψήφιος Μάριαν Λούπου δεν κατάφερε να λάβει τις απαιτούμενες 61 ψήφους στο 101μελές Κοινοβούλιο. Το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας αποφάσισε να μην στηρίξει τον συγκεκριμένο υποψήφιο της αντιπολίτευσης...

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Νέες διαδηλώσεις εναντίον των συνθηκών κράτησης του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία. Στα επεισόδια ένας 23χρονος φοιτητής έχασε τη ζωή του, αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν και στους 113 αναφέρονται οι συλληφθέντες.

ΡΩΜΗ.-- Την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι απαίτησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη πλατεία Σαν Τζιοβάνι ιν Λατεράνο αλλά και σε άλλες πόλεις.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η «Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) κάλεσε χτες τη χούντα της Γουινέας (Κόνακρι) να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση, έπειτα απ' την απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής των στρατιωτικών Μούσα Νταντίς Καμαρά που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μαρόκου σε σοβαρή κατάσταση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ενας Σέρβος της Βοσνίας καταδικάστηκε χτες από τη σερβική Δικαιοσύνη σε 13ετή κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη στη πόλη Στάρι Μαϊντάν.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Συμφωνία - ύψους 90 δισ. δολαρίων υπέγραψε χτες η κυβέρνηση της Αυστραλίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ιαπωνία μέσω της αμερικανικής πετρελαϊκής «Cevrontexaco» απ' τα κοιτάσματα στο Κόργκον της δυτικής Αυστραλίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ