Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- 48ωρη απεργία, χτες και σήμερα, πραγματοποιεί το προσωπικό καμπίνας της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας «Lufthansa» διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Η «Lufthansa» αμφισβητεί συχνά τη νομιμότητα του συνδικάτου UFO να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και να κηρύσσει απεργίες. Εντούτοις, η τελευταία προσφυγή της στη γερμανική Δικαιοσύνη για να εμποδίσει την απεργία απορρίφθηκε από το εργατοδικείο της Φρανκφούρτης.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Οχηματαγωγό πλοίο που μετέφερε τουλάχιστον 60 άτομα ανατράπηκε χτες ενώ βρισκόταν κοντά στο νησί Σεμπού, στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων. Ξεκίνησαν έρευνες διάσωσης, ενώ δεν υπήρχε ασφαλής ενημέρωση για τον αριθμό των επιζώντων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η αστυνομία του Παρισιού εκκένωσε χτες δύο καταυλισμούς μεταναστών στο βόρειο τμήμα της πόλης και στο προάστιο Σεν Ντενί, μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση νέων σκληρών αντιμεταναστευτικών μέτρων. Τουλάχιστον 1 στους 5 από όσους ζούσαν στους καταυλισμούς ήταν πρόσφυγες που είχαν πάρει άσυλο αλλά δεν είχαν βρει μέρος να στεγαστούν.

ΡΙΑΝΤ.-- Συνάντηση με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν είχε χτες στο Ριάντ η αρχηγός της CIA, Τζίνα Χάσπελ. Συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» αποφεύγοντας να αναφερθούν στην ακριβή ατζέντα της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν οι Σαουδάραβες υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών και ο Αμερικανός πρέσβης στη Σαουδική Αραβία. Χτες επίσης, αποκαλύφθηκε ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση πλήρωσε υψηλόβαθμα στελέχη του «Τουίτερ» για να κατασκοπεύει πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Βρετανοί αξιωματικοί της αστυνομίας ανακοίνωσαν χτες πως αναγνωρίστηκαν οι ταυτότητες των 39 Βιετναμέζων που βρέθηκαν νεκροί στο φορτηγό - ψυγείο στο Εσεξ της Ανατολικής Αγγλίας τον Οκτώβρη. Οι έρευνες οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών για λαθραία διακίνηση ανθρώπων σε βάρος δύο Βορειοϊρλανδών και οκτώ Βιετναμέζων, που συμμετείχαν σε σπείρα διακίνησης μεταξύ Βιετνάμ και Ηνωμένου Βασιλείου.

ΑΜΜΑΝ.-- Ορκίστηκε χτες η νέα ιορδανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να εκτονωθούν οι λαϊκές πιέσεις για αλλαγές που θα βελτιώσουν το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των φτωχών στρωμάτων. Θα απαρτίζεται από 11 υπουργούς, με τον Ομάρ Ρατζάζ να παραμένει πρωθυπουργός.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) προέτρεψε χτες την κυβέρνηση της Λιβύης να διευκολύνει τη σύλληψη και την παράδοση του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ενός εκ των γιων του πρώην Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος κατηγορείται για «σοβαρά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου». Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, διέψευσε πληροφορίες των «Τάιμς Ν. Υόρκης» ότι έχουν μεταβεί στη Λιβύη περίπου 200 Ρώσοι στρατιωτικοί για να στηρίξουν τον στρατηγό ε.α. Χ. Χάφταρ.

ΣΑΝΑΑ.-- Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι προσπαθώντας να χτυπήσουν το λιμάνι της πόλης Μόχα στην Ερυθρά Θάλασσα χτύπησαν τοπικό νοσοκομείο προκαλώντας θύματα και υλικές ζημιές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ