Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κόκκινο Δίκτυο
«Δημοκρατία» προς πώληση...

«Σκέφτεστε να μείνετε σπίτι τη μέρα των εκλογών; Τώρα μπορείτε να βγάλετε κέρδος, πουλώντας την ψήφο σας στο μεγαλύτερο πλειστηριασμό»!

Αυτό είναι το εισαγωγικό σημείωμα της σελίδας που βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.voteauction.com και αφορά στην «καλύτερη» ...δημοκρατία του πλανήτη, όπως αυτοδιαφημίζονται οι ΗΠΑ.

Στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο, λοιπόν, αν είστε πολίτης των ΗΠΑ μπορείτε να πουλήσετε την ψήφο σας, είτε μεμονωμένα, είτε συμμετέχοντας σε μπλοκ ψήφων, τα οποία αγοράζονται ολόκληρα.

Επίσης μπορείτε να δείτε τον τιμοκατάλογο με τις τρέχουσες τιμές. Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν διαθέσιμες προς πώληση γύρω στις 5.500 ψήφοι και το ποσό που διακινούνταν ξεπερνούσε τα 75.000 δολάρια! Η πιο ακριβή ψήφος κόστιζε 33,33 δολάρια στην πολιτεία του Κολοράντο, ενώ στη νότια Καρολίνα η τιμή βρισκόταν στο εξευτελιστικό επίπεδο του 1,21 δολαρίου.

Η πιο ...παραγωγική πολιτεία με τη μεγαλύτερη προσφορά ψήφων ήταν αυτή της Καλιφόρνιας με 810 ψήφους προς πώληση και με 19.400 δολάρια, διακινούμενο ποσό. Ενώ η πιο ...αντιδημοκρατική πολιτεία, με τη χαμηλότερη προσφορά ψήφων, ήταν η Αλάσκα με 6 μόνο (!) ψήφους.

Στις εσωτερικές σελίδες του κόμβου, μπορείτε να διαβάσετε μια πιο αναλυτική παρουσίαση της φιλοσοφίας της προσπάθειας αυτής, από τους δημιουργούς της. Ετσι, μας λένε, με μια δόση ειρωνείας, ότι ο κόμβος αυτός προσπαθεί να ενώσει τις αμερικάνικες αρχές της δημοκρατίας και του καπιταλισμού, φέρνοντας τα μεγάλα ποσά που διακινούνται στις προεκλογικές εκστρατείες, κατευθείαν στους ψηφοφόρους! Οτι οι μεγάλοι χρηματοδότες έρχονται κοντά στους ψηφοφόρους, μέσω της ελεύθερης αγοράς.

Παράλληλα, φιλοδοξούν να γίνουν παράδειγμα στην «εκλογική βιομηχανία» που έχει στηθεί στις ΗΠΑ, δίνοντας μεγαλύτερο έλεγχο στους ψηφοφόρους και κάνοντας τις επενδύσεις των χρηματοδοτών της εκλογικής διαδικασίας πιο αποδοτικές.

Επίσης οι δημιουργοί του κόμβου κάνουν και μια ιστορική ανασκόπηση στην εμπορευματοποίηση των αμερικανικών εκλογών, αρχίζοντας από το 1757 όταν ο Τζορτζ Ουάσιγκτον μοίραζε μπουκάλια με αλκοολούχο ποτό στους ψηφοφόρους του.

Δεν ξέρουμε αν αυτός ο κόμβος έχει σαν πραγματικό του σκοπό τη διαμαρτυρία στο όργιο της εμπορευματοποίησης της δημοκρατίας, μέσα από τον φανερά ειρωνικό του λόγο. Πάντως, καταφέρνει πολύ καλά να δείξει τι εννοούν οι Αμερικάνοι, όταν μιλάνε για δημοκρατία. Και όχι φυσικά μόνο αυτοί, αφού η αστική δημοκρατία δεν είναι προνόμιο μόνο των ΗΠΑ. Εχουμε κι εμείς στην Ελλάδα την ...τύχη να γνωρίζουμε από την καλή και την ανάποδη την αστική δημοκρατία και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από την υπερατλαντική παραλλαγή της. Εντάξει, μπορεί εδώ οι αγοραπωλησίες ψήφων από τους υποψήφιους του δικομματισμού να γίνονται σε είδος (κάποιο ρουσφετάκι κτλ.) αντί με μετρητά. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει το μέλλον.


Γιάννης ΚΥΡΑΝΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ