Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιατί «σηκώνουν» τη φοροδιαφυγή;

-- Η συγκυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ οξύνουν από κοινού τη διαμάχη για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Τι επιδιώκουν;

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και τη λίστα Λαγκάρντ, φουντώνει η προπαγάνδα για πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Πρωτοστάτες είναι τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τα οποία επιδεικνύουν τα επιτεύγματα των οικονομικών εισαγγελέων και υπόσχονται ποινές στους παραβάτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ανταγωνιστικά το ρόλο του ικανότερου να κάνει κάθαρση στο αστικό σύστημα αν κυβερνήσει, να πιάσει τους φοροφυγάδες. Ολοι μαζί προσπαθούν να πείσουν ότι η κρίση οφείλεται στη διαφθορά και στην ανοχή των περασμένων κυβερνήσεων απέναντι στη φοροδιαφυγή. Αρα, λένε, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η πάταξη της φοροδιαφυγής θα γλιτώσουν το λαό από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα λέει ότι αν η φοροδιαφυγή είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα, δε θα είχε έρθει η κρίση και δε θα παίρνονταν τα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα του να μειωθούν τα χρέη και τα ελλείμματα. Λέει ακόμα ότι ενδεχόμενη είσπραξη φόρων που έχουν διαφύγει, θα συμβάλει ώστε να σταματήσει η μείωση μισθών και συντάξεων. Ο αποπροσανατολισμός και η κοροϊδία σε όλο τους το μεγαλείο. Πετάνε νούμερα και λίστες δεξιά και αριστερά, για να πιστέψει ο λαός ότι η πηγή των προβλημάτων του είναι η διαφθορά και η φοροδιαφυγή και ότι η πάταξή τους θα φέρει λαϊκή ευημερία. Οι ίδιοι ωστόσο αναγκάζονται από τα πράγματα να ομολογήσουν ότι η προπαγάνδα τους αφορά σε άνθρακες και όχι σε θησαυρό.

Ενα παράδειγμα: Τις προηγούμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών διέρρεε ότι προσδοκά έσοδα 2 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση Ελλήνων, που με τραπεζικά εμβάσματα την περίοδο 2009 - 2011 έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό. Διέδιδαν δεξιά και αριστερά ότι η σχετική λίστα αριθμεί 54.000 φυσικά πρόσωπα και ότι τα 25.500 από αυτά έχουν ήδη ειδοποιηθεί για συμπληρωματικές δηλώσεις, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Εάν δεν το καταφέρουν, θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους (45%) για τα εισοδήματα που απέκρυψαν. Το υπουργείο έλεγε ότι υπολογίζει στα 7 δισ. ευρώ τη διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των εισοδημάτων από αυτές τις περιπτώσεις και ότι το ποσό που προσδοκά να εισπράξει ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Το παραμύθι τους απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα, ώστε αναγκάζονται να τα μαζέψουν. Τώρα λένε ότι μέχρι τα τέλη της περασμένης βδομάδας, από τους 25.500 που είχαν ειδοποιηθεί, λιγότεροι από 1.000 είχαν μπει στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να δηλώσουν ό,τι έχουν κρύψει και μόλις 250 είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις! Μετά απ' αυτά, το υπουργείο αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι τελικά οι περισσότεροι από τους 25.500 θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους χωρίς να απειληθούν με έξτρα φόρο!

Τι επιβεβαιώνεται; Αυτό που λέει το ΚΚΕ: Οτι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού μπούκωσαν με χρήμα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους του κράτους και της ΕΕ, έβγαλαν στη συνέχεια τα ποσά αυτά στο εξωτερικό, κάνοντας χρήση των νόμων και των συνθηκών της Ευρωένωσης για την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, που έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο. Με άλλα λόγια: Οσοι λεονταρίζουν ότι θα πιάσουν τους φοροφυγάδες, είναι οι ίδιοι που με τους νόμους τους έδωσαν την ευκαιρία σε μια δράκα κεφαλαιοκράτες να βγάλουν αμύθητο πλούτο, τον οποίο στη συνέχεια μετέφεραν σε φορολογικούς παραδείσους νόμιμα ή λιγότερο νόμιμα, κάνοντας χρήση των νόμων του κράτους και της ΕΕ! Τέτοια είναι η υποκρισία και το θράσος τους. Η αποκάλυψη των ευθυνών - αν αυτές προκύψουν - και η τιμωρία για όλα τα πρόσωπα (πολιτικά και μη) που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και συγκάλυψής της, είναι μια μόνο πλευρά. Η καταδίκη από το λαό των κομμάτων που υπηρετούν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, μέσα στο οποίο ανθίζουν τα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι το ζητούμενο, για να κλονιστεί πραγματικά το αστικό σύστημα.

Κι αυτό επειδή, την ίδια ώρα που υπόσχονται διαφάνεια και δηλώνουν πρόθυμοι να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, με την πολιτική τους:

  • Προσφέρουν νέες επιδοτήσεις και ενισχύσεις δισ. ευρώ σε τραπεζίτες και κεφαλαιοκράτες, στο όνομα της ανάπτυξης.
  • Καταργούν το αφορολόγητο για εκατομμύρια εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και την ίδια ώρα διευρύνουν τις φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, τις Ανώνυμες Εταιρείες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Διατηρούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μην μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων, αφήνοντας ορθάνοιχτο το πεδίο για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
  • Προσθέτουν νέους άμεσους και έμμεσους φόρους στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων, όταν επιτρέπουν με τους νόμους τους να λειτουργούν στην Ελλάδα νόμιμα 16.580 «offshore» εταιρείες και να φορολογούνται μόλις οι 965!

Με άλλα λόγια, συντηρούν και αναπτύσσουν όλες τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας των πλουτοκρατών, που είναι θερμοκήπιο της διαφθοράς και της διαπλοκής με το πολιτικό τους προσωπικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ