Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Εναν 67χρονο Παλαιστίνιο που κοιμόταν σκότωσαν «κατά λάθος» στο σπίτι του στη Χεβρώνα Ισραηλινοί στρατιώτες που συμμετείχαν σε επιχείρηση σύλληψης έξι στελεχών της «Χαμάς» που απελευθερώθηκαν από τις παλαιστινιακές φυλακές την Πέμπτη. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίζονταν, αργά το βράδυ, σε συμπλοκή με δύο ενόπλους στα όρια της Λωρίδας της Γάζας.

KΑΜΠΟΥΛ.-- Τα δημόσια λουτρά που γεμίζουν κάθε Παρασκευή πριν την καθιερωμένη προσευχή ήταν ο στόχος επίθεσης καμικάζι, χθες, στην πόλη Σπιν Μπολπάκ, στην επαρχία Κανταχάρ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Αν και μάλλον τελικός στόχος ήταν ένας αξιωματικός της αστυνομίας, τελικά μαζί του σκοτώθηκαν άλλοι 16 πολίτες και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 23. Παράλληλα, οι ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τρεις απώλειες σε δύο διαφορετικά περιστατικά, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΑΝΑ'Α.-- Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από επίθεση ενόπλων της «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» σε κομβόι στρατιωτικών αυτοκινήτων στην επαρχία Αμπιάν. Η οργάνωση, με ανακοίνωση, ανέλαβε την ευθύνη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εντυπωσιακή είναι η επάνοδος του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ στο Ιράκ, μετά από χρόνια απουσίας. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Σαντρ, που είναι καθοριστικός υποστηρικτής του κυβερνητικού συνασπισμού, εμφανίζεται πλέον ως σημαντικός πολιτικός παράγοντας περιστοιχιζόμενος από εξαιρετικά εκπαιδευμένους άνδρες ασφαλείας.

ΚΑΪΡΟ.-- Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εξονυχιστικούς ελέγχους, και με την παρουσία του Προέδρου Μουμπάρακ, των δύο γιων του και πολλών κυβερνητικών στελεχών και πρέσβεων άλλων αραβικών χωρών, τελέστηκαν οι λειτουργίες της Πρωτοχρονιάς για τους Κόπτες χριστιανούς σε όλη την Αίγυπτο. Η κοπτική κοινότητα συμμετείχε μαζικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή επίθεση της περασμένης βδομάδας στην Αλεξάνδρεια, ενώ εκατοντάδες μουσουλμάνοι συμπολίτες τους έδωσαν το «παρών» για να λειτουργήσουν, όπως έλεγαν οι ίδιοι, ως «ανθρώπινη αλυσίδα» και να δείξουν ότι πάνω από όλα είναι όλοι Αιγύπτιοι. Παρ' όλα αυτά, τα πνεύματα είναι εξαιρετικά τεταμένα, ενώ σε μήνυμά του ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για «απόπειρες ορισμένων να προχωρήσουν σε θρησκευτική εκκαθάριση».

ΑΣΤΑΝΑ.-- Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, απέρριψε πρόταση του Κοινοβουλίου για παράταση της θητείας του έως το 2020, αφού προηγουμένως θα είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα, ανακοινώθηκε σε προεδρικό διάταγμα που δημοσίευσε χτες ο Τύπος της χώρας.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Την κυβέρνηση του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα για το επικείμενο ξεπούλημα της κρατικής εταιρείας χαλκού «Codelco» καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά την απόφασή της να προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου του 40% που κατείχε η «Codelco» στην εταιρεία παραγωγής ενέργειας «Edelnor».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Προγράμματα αξιολόγησης «εσωτερικών απειλών» καλούνται να δρομολογήσουν άμεσα οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά τον πλανήτη, ύστερα από εντολή του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με 11σέλιδο σημείωμα που αποκάλυψε το αμερικανικό δίκτυο NBC. Στόχος είναι η αποτροπή στο μέλλον «διαρροών» τύπου Wikileaks.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Για «προληπτικούς λόγους», οι βρετανικές αρχές προφανώς για να διατηρήσουν το «κλίμα τρομο-λαγνείας» αύξησαν κατά μία βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού για «ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις», με αποτέλεσμα αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί να έχουν μετατραπεί σε φρούρια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ