Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΛΟΝΙΑ.-- Τουλάχιστον δύο νεκροί και εξήντα τραυματίες ήταν μέχρι χτες το βράδυ ο απολογισμός από καραμπόλα αυτοκινήτων που σημειώθηκε έξω από την Μπολόνια. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη σύγκρουση που έγινε το απόγευμα υπήρχε και βυτιοφόρο με καύσιμα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ισχυρή έκρηξη και να έχει προκληθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ οι αρχές έκαναν εκκλήσεις ο κόσμος να κλειστεί στα σπίτια του.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Μεγάλη δασική πυρκαγιά μαίνεται για τρίτη μέρα στη νότια επαρχία Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, όπου είναι και τουριστικό θέρετρο. Οι ισχυροί άνεμοι και οι συνθήκες καύσωνα δυσχεραίνουν το έργο των 800 πυροσβεστών που βρίσκονται στην περιοχή, η οποία έχει εκκενωθεί, ενώ πολλά είναι τα σπίτια και οι περιουσίες που έχουν αποτεφρωθεί, χωρίς να αναφέρονται ανθρώπινες απώλειες. Αλλη επίσης πυρκαγιά σημειώθηκε το Σάββατο αλλά κατασβέστηκε στα σύνορα με την Ισπανία, στην περιοχή Εστραμόζ, ενώ νέο μέτωπο έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Μπανταχόθ στη νοτιοδυτική Ισπανία με μεγάλο κίνδυνο σε όλη την επαρχία της Εστρεμαδούρα.

ΡΙΑΝΤ - ΟΤΤΑΒΑ.-- Την απέλαση του Καναδού πρέσβη στο Ριάντ, Ντένις Χόρακ, και την ανάκληση του Σαουδάραβα πρέσβη στον Καναδά αποφάσισε χτες η Σαουδική Αραβία, αντιδρώντας έτσι στις επικρίσεις που έκανε ο Καναδός διπλωμάτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δυσχερή θέση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία και τις πρόσφατες συλλήψεις αγωνιστριών, στο Ριάντ, για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι επικρίσεις του διπλωμάτη θεωρήθηκαν από τη μοναρχία της Σ. Αραβίας «επέμβαση» στις «εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας. Παράλληλα ανακοινώθηκε «πάγωμα» των «νέων εμπορικών συμφωνιών» με τον Καναδά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος Τραμπ κήρυξε την Καλιφόρνια σε «κατάσταση μεγάλης καταστροφής» και διέταξε να διατεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές, που έχουν μέσα στις τελευταίες 2,5 βδομάδες προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 7 ατόμων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε προχτές στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκαλώντας το θάνατο 3 ατόμων και τον τραυματισμό 7 άλλων. Σύμφωνα με την αστυνομία, το αυτοκίνητο-βόμβα ανατινάχθηκε μπροστά σε εστιατόριο σε πολυσύχναστη λεωφόρο.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ο Πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ, και ο πρώην αντιπρόεδρος και αρχηγός των ένοπλων αντικαθεστωτικών, Ρίεκ Μάτσαρ, υπέγραψαν χτες άλλη μία «ειρηνευτική συμφωνία» με στόχο το μοίρασμα της εξουσίας και τη συγκρότηση «μεταβατικής κυβέρνησης» που θα τερματίσει τον πενταετή πόλεμο που μαστίζει τη χώρα η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ανταγωνισμού διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο 66χρονος Αμερικανός ηθοποιός Στίβεν Σιγκάλ, που έχει ρωσική υπηκοότητα από το 2016, ορίστηκε χτες απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η θέση θεωρείται παρόμοια με αυτή του «πρεσβευτή καλής θέλησης του ΟΗΕ» και δεν προβλέπει χρηματική αμοιβή.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η 51χρονη Τουρκάλα συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, που φυλακίστηκε επί 136 μέρες, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια στην Τουρκία (ζει στη Γερμανία), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πλέον η κατάσταση στη χώρα της «θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία» της δεκαετίας του 1930 χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν «φασιστικό καθεστώς».

ΣΑΝΑΑ.-- Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ξένων μισθοφόρων και αντικαθεστωτικών Χούτι συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο σε νότιες περιοχές της Υεμένης, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών δεκάδων ατόμων. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι χώρες σύμμαχοι της Σ. Αραβίας που πραγματοποιεί από το 2015 ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη πληρώνουν αδρά τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» ώστε να φύγουν από περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ