Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Σε επίσημη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Αργεντινής, Χούλιο Μαρτίνες, στη Βραζιλία και συνάντηση με τον ομόλογό του, Ραούλ Χάνγκμαν, συζητήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας των δύο χωρών στην παραγωγή υπερηχητικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα κατασκευάζονται από τη βραζιλιάνικη «Embraer». Η Αργεντινή ουσιαστικά εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να μπει με τη δική της εταιρεία «Fadea» στην κοινοπραξία της βραζιλιάνικης εταιρείας με την Σουηδική «Saab» για την παραγωγή του σουηδικού υπερηχητικού μαχητικού «Gripen NG».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο φαρμακευτικός κολοσσός «Σάνοφι» ανακοίνωσε ότι μαζί με ερευνητές που ανήκουν στο δυναμικό του αμερικανικού στρατού επιταχύνουν τις προσπάθειες για την ανακάλυψη ενός εμβολίου κατά του ιού «Ζίκα». Η εταιρεία σχολίασε για τη συμφωνία ότι «ανοίγει την πόρτα μιας ευρύτερης συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση».

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική κρατική εταιρεία «Ferrovie dello Stato (FS)» υπέγραψε συμφωνία με τους «Ρωσικούς Σιδηροδρόμους», με σκοπό την κοινή ανάπτυξη αλλά και τον εκσυγχρονισμό σιδηροδρομικών δικτύων. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία και για τη μεταφορά αγαθών και επιβατών σε τρίτες χώρες, αλλά και την κατασκευή δικτύων υψηλής ταχύτητας ειδικά στη Ρωσία.

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον δέκα στρατιώτες της Υεμένης σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν χτες, μετά από επίθεση αυτοκτονίας σε μια στρατιωτική βάση, στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Αντεν, στα νότια. Μετά τις αρχικές εκρήξεις, οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση από περίπου 30 ενόπλους. Ευθύνη για την επίθεση δεν ανέλαβε κάποια οργάνωση, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Τους 8.400 άνδρες θα φτάνει τελικά η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ που θα παραμείνει στο Αφγανιστάν και μετά τη λήξη της θητείας Ομπάμα, αντί των 5.500 που είχε παλιότερα δηλωθεί. Τα παραπάνω ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, περιγράφοντας την κατάσταση στην ασιατική χώρα ως «επισφαλή» και τονίζοντας πως ο/η διάδοχός του θα μπορεί να βασιστεί σε «γερά θεμέλια» και να είναι σε «καλύτερη θέση», για να λάβει αποφάσεις για τη στάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ