Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Να σπάσει ο φαύλος κύκλος

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία μάς έφερε στο νου μια ιστορία που αλιεύσαμε πριν από λίγο καιρό από τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης: Σε έναν φτωχό φοιτητή στη Γερμανία, στην «ατμομηχανή» της ΕΕ, μειώθηκε το επίδομα ενοικίου επειδή έπαιρνε τρόφιμα από «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Βερολίνου και αυτό θεωρήθηκε «εισόδημα» σε είδος! Ο φοιτητής αυτός δεν έχει καμία οικονομική στήριξη από την οικογένειά του, εργάζεται με «mini job» (δηλαδή με 450 ευρώ το μήνα και περιορισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα), ενώ προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες στο εν λόγω «Κοινωνικό Παντοπωλείο», που ανήκει στην εκκλησία και τον ραδιοφωνικό σταθμό «rbb», από όπου λαμβάνει και τρόφιμα για να μπορέσει να ζήσει.

Η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Λίχτενμπεργκ στο Βερολίνο αποφάσισε ότι θα πρέπει να μειωθεί το επίδομα ενοικίου του φοιτητή από 190 σε 90 ευρώ, με την αιτιολογία ότι το φαγητό που παίρνει από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» αντιστοιχεί σε ετήσιο «εισόδημα» 2.892 ευρώ (...με υπολογισμένη και την τελευταία μπουκιά). Ο φοιτητής υπέβαλε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε τον Μάρτη, με την Υπηρεσία να απαντά ότι έχει καθορίσει την «αξία της τροφής που του παρέχεται σε μηνιαίο εισόδημα 241 ευρώ» και συγκεκριμένα σε 51 ευρώ για πρωινό, σε 95 ευρώ για γεύμα και 95 ευρώ για βραδινό. Επομένως, κλέβει το κράτος αν λάβει όλο το ποσό των 190 ευρώ! Απ' ό,τι φαίνεται, ο φοιτητής θα έπρεπε να ξεψυχήσει από την πείνα μπροστά στην αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου να ...αποδείξει στα σίγουρα ότι χρειάζεται το επίδομα ενοικίου.

* * *

Το γεγονός ότι οι εικόνες αυτές καταγράφονται στη Γερμανία, που η οικονομία της «ανθίζει», με θηριώδη πλεονάσματα και την ανεργία σε ιστορικά χαμηλά, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, παντού και πάντα, είναι ασύμβατη με τις λαϊκές ανάγκες και προϋποθέτει τη συντριβή τους, για να αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου και να θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητά του. Οσο για την «κοινωνική πολιτική», αυτή περιορίζεται στα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της καπιταλιστικής κερδοφορίας, και μάλιστα για τους πιο φτωχούς, με τον κίνδυνο να τα χάσουν κι αυτά, αν ξεπεράσουν έστω και ελάχιστα προς τα πάνω το στατιστικό κατώφλι της εξαθλίωσης.

Δεν είναι άλλωστε η μοναδική περίπτωση που το αστικό κράτος και το γερμανικό σύστημα «κοινωνικών παροχών» δείχνουν το απάνθρωπο πρόσωπό τους! Είναι πασίγνωστα τα διαβόητα Κέντρα Απασχόλησης και οι Υπηρεσίες των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων (Χαρτζ 4) για το πώς βασανίζουν και εκμεταλλεύονται τους πιο εξαθλιωμένους παρακολουθώντας κάθε πτυχή της ζωής τους, εξαναγκάζοντάς τους να πουλήσουν κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, να δουλεύουν για 1 ευρώ την ώρα, να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να δώσουν το «παρών» στην «υπηρεσία», να δέχονται ελέγχους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι κ.λπ. Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις «ελευθερίες» που κατοχυρώνονται στο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης. Γι' αυτόν το λόγο, εξάλλου, πολλοί δικαιούχοι επιδομάτων στη Γερμανία παραιτούνται από αυτό το ...δικαίωμά τους, μην αντέχοντας τον εξευτελισμό, την ασφυκτική πίεση και τον έλεγχο του κράτους.

* * *

Τα σημειώνουμε όλα αυτά με αφορμή τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ στη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία διαπιστώνει «μεταρρυθμιστική κόπωση» που επιδρά στους ρυθμούς ανάπτυξης και βάζει ζήτημα ακόμα και για τις πενταροδεκάρες που μοίρασε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, κι αυτά από τα ματωμένα πλεονάσματα. Στο θόρυβο που προκάλεσε η έκθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με διαβεβαιώσεις ότι η συνέχιση της άγριας φοροληστείας του λαού και η διατήρηση των περικοπών από το κράτος σε δαπάνες που αφορούν ακόμα και τα πιο στοιχειώδη, θα οδηγήσουν σε υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ δεσμεύεται να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις» που συμφώνησε με τους «θεσμούς». Η ΝΔ, από την άλλη, υπόσχεται ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης των αντιλαϊκών δεσμεύσεων, ώστε μέσα από τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης να προκύψει περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για τη βελτίωση τάχα της ζωής του λαού.

Στον πυρήνα του σχεδίου και των δύο είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για μεγαλύτερη κερδοφορία, που θα έρθει με περισσότερα και μονιμότερα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, με μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που περιγράφει η έκθεση της Κομισιόν. Μεταρρυθμίσεις που οι λαοί τις έζησαν τα προηγούμενα χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις, μονοκομματικές, συνεργασίας, δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές και «αριστερές». Μεταρρυθμίσεις που στο όνομα της ανάκαμψης επέβαλαν τους λαούς σε θυσίες δίχως τέλος, έχοντας οδηγήσει στην άθλια κατάσταση που βιώνει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτήν την αθλιότητα, που προκαλούν με την πολιτική τους, προσπαθούν να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, με τα δήθεν «κοινωνικά» τους μέτρα, που είναι άμεσα εξαρτημένα από τους αναπτυξιακούς στόχους των επιχειρηματικών ομίλων.

* * *

Η έκθεση επομένως της Κομισιόν περιγράφει το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας, που θα εφαρμόσει οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί, σε συνέχεια της προηγούμενης. Γι' αυτό σπεύδουν και οι δύο να διαβεβαιώσουν για την προσήλωσή τους σε αυτό το αντιλαϊκό σχέδιο, ανεξάρτητα από το πώς προτείνει ο καθένας να εφαρμοστεί. Το πού οδηγεί αυτό το σχέδιο, το ξέρουμε. Και για αυτό πρέπει ο λαός να το αντιπαλέψει με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών. Για να βάλει εμπόδια στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση και την πολιτική του κεφαλαίου και από καλύτερες θέσεις να οργανώσει την αντεπίθεση και την πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος ανάπτυξη - θυσίες - κρίση, που συνθλίβει τη ζωή του λαού και της νεολαίας.


Ε. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ