Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Η βρετανο-ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία «Shell» αποχώρησε χτες από τις έρευνες για την αξιοποίηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, περίπου ενός τρισεκατομμυρίου κ.π., ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, αναγκάζοντας την Παλαιστινιακή Αρχή να αναζητήσει νέα εταιρεία που θα αναλάβει τις έρευνες. Η «Shell» είχε δυσκολευτεί να βρει αγοραστή για το 55% των μετοχών που είχε εξασφαλίσει στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε προηγουμένως κλείσει ο όμιλος BG, όταν τον «απορρόφησε» το 2016.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, πρώην δήμαρχο Ν. Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, διόρισε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του οργανισμού για την αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών. Ο Μπλούμπεργκ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει τελικά στάση και δεν θα υλοποιήσει την περσινή απόφασή του για αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία του 2015 που υπογράφηκε στο Παρίσι για τις κλιματικές αλλαγές.

ΑΜΑΝ.-- Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μεταβαίνοντας χτες στο Αμάν της Ιορδανίας, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η αύξηση της εκπαίδευσης των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων σε νέες στρατιωτικές ακαδημίες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ανακάμψει ποτέ ξανά το «Ισλαμικό Κράτος».

ΚΑΪΡΟ.-- Αξιωματούχοι Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της τριήμερης επίσκεψης του Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχου στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, υπέγραψαν χτες συμφωνία για τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου με στόχο τη δημιουργία μίας νέας, σύγχρονης πόλης και μνημόνιο κατανόησης για επενδύσεις ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ