Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού στη Γαλλία, μετά από την παραίτηση του Μανουέλ Βαλς, που θα είναι υποψήφιος για να λάβει το χρίσμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, για τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

ΤΟΚΙΟ.-- Το Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη (ΗΠΑ) θα επισκεφτεί στα τέλη Δεκέμβρη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, ενώ όπως είπε χτες ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, στόχος δεν είναι να ζητήσει συγγνώμη (για τον ιαπωνικό βομβαρδισμό της αμερικανικής βάσης το 1941), αλλά «να δείξει στις επόμενες γενιές την αποφασιστικότητά μας να μην επαναλάβουμε τις φρικαλεότητες και τα δεινά του πολέμου, καθώς και να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νεκροί βρέθηκαν πέντε ανθρακωρύχοι που δούλευαν σε ορυχείο στην κεντρική επαρχία της Κίνας Χουμπέι. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, έγινε έκρηξη στο ορυχείο όπου δούλευαν συνολικά 46 εργάτες, ενώ μέχρι και χτες βράδυ έξι συνέχιζαν να αγνοούνται.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αναστολή υπόγειας διέλευσης του αγωγού πετρελαίου της τεξανής εταιρείας «Energy Transfer Partners» από τη λίμνη Οάχε στη Βόρεια Ντακότα αποφάσισε προχτές το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού, προκαλώντας ικανοποίηση στους εκατοντάδες διαδηλωτές και ινδιάνους της κοινότητας των Σιου, που κινητοποιούνται εδώ και περίπου τρεις μήνες προσπαθώντας να προστατεύσουν τη γη και τους υδροφόρους ορίζοντες της περιοχής από τα πετρελαϊκά μονοπώλια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ