Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

-Πότε αποφασίστηκε η καθιέρωση του ευρώ σαν ενιαίου νομίσματος για τις χώρες - μέλη της ΕΕ;

-Εκείνο που αρχικά αποφασίστηκε ήταν η πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση ανάμεσα στις χώρες που ήταν μέλη της ΕΟΚ. Οι οικονομικά ισχυροί της ΕΟΚ από παλιότερα -και πριν από τη δεκαετία του '80, όταν έγινε η Ελλάδα μέλος- προσπαθούσαν να ενισχύσουν διάφορες τάσεις ...«ενιαιοποίησης» σε αρκετές πλευρές των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες - μέλη. Ολοι θα θυμούνται την περιβόητη πορεία προς την «ενιαία αγορά της ΕΟΚ» του 1992, και τη σχετική φιλολογία που είχε αναπτυχθεί και στη χώρα μας.

Ωστόσο, πριν φτάσουμε στο ...ορόσημο του 1992, στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε το Δεκέμβρη του 1991 στην πόλη Μάαστριχτ της Ολλανδίας, οι ισχυρές χώρες της ΕΟΚ με πρωταγωνιστές τη Γερμανία και τη Γαλλία, μεθόδευσαν την εκμετάλλευση των εξελίξεων, που είχαν μεσολαβήσει με τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, ώστε να επισπευστούν οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση της Αγοράς, στις νέες συνθήκες.

Εκεί, στο Μάαστριχτ, υπογράφηκε η ομώνυμη Συνθήκη, που ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε:

  • Μετονομασία της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Δρομολόγηση των διαδικασιών για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση
  • Δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • Υιοθέτηση κοινού - ενιαίου νομίσματος για τις χώρες που θα συμμετάσχουν στην ΟΝΕ.

Για την οικονομική ολιγαρχία, η ΟΝΕ και το Ευρώ αποτελούν οπωσδήποτε μια υπέρβαση. Αποτελούν σημαντικό μέρος στην υλοποίηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού «οράματος», που είχε εκπονήσει το διεθνές κεφάλαιο στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει νέους όρους και καλύτερες προϋποθέσεις για τη διεύρυνση της κερδοφορίας του, μέσα από τη δημιουργία ενιαίων θεσμών και κέντρων εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και του συνόλου των εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους, πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, η παραπέρα καπιταλιστική ολοκλήρωση είναι ταυτισμένη με τη διαιώνιση της λιτότητας σε ό,τι αφορά τα εισοδήματά τους, αλλά και βίαιες «προσαρμογές», σε όλα τα δεδομένα που καθορίζουν τη θέση τους σ' αυτό το ίδιο το κεφαλαιοκρατικό σύστημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ