Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σιγά μη δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Εχουν ενδιαφέρον όσοι υποψήφιοι προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά και ενόψει των εκλογών αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, υποσχόμενοι επενδύσεις και μεγάλα έργα που θα κάνουν στην περιφέρειά τους, κάτι που θα συμβάλει, λέει, στην αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η υποκρισία, αλλά και ο δόλος τους είναι ολοφάνεροι. Ακόμα και αν παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης, με δοσμένο το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, καμιά από τις 13 περιφέρειες δεν μπορεί να κάνει μόνη της τη ...διαφορά, τα περί μεγάλων επενδύσεων, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, είναι από την αρχή μέχρι το τέλος ένα κακόγουστο ψέμα.

Η προσέλκυση και δραστηριοποίηση του μεγάλου κεφαλαίου, οι επιχειρηματικές μπίζνες δηλαδή, κάθε άλλο παρά ταυτίζεται με την αύξηση των θέσεων εργασίας. Κανένα μεγάλο έργο και καμιά απολύτως επένδυση της τελευταίας εικοσαετίας δε συνοδεύτηκε από αύξηση της απασχόλησης, πολύ περισσότερο της πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.

Αυτό που πολλαπλασιάζεται, όλα αυτά τα χρόνια, είναι η απώλεια θέσεων εργασίας και η μαζική εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μόνο που αυτό δε σημαίνει ικανοποίηση του δικαιώματος που έχει ο κάθε εργαζόμενος στην εργασία, ούτε σημαίνει εργασία αμειβόμενη με τέτοιον τρόπο που να είναι δυνατόν να τα βγάλει πέρα ένα λαϊκό νοικοκυριό.

Τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος:

  • Πριν συμφωνήσει να αγοράσει τον ΟΤΕ η γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ», το προσωπικό του Οργανισμού έμεινε μισό.
  • Η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ συνδυάστηκε με την απώλεια θέσεων εργασίας που ξεπερνούν τις 10.000.
  • Για να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» στην «ΜΑΡΦΙΝ», απολύθηκαν πάνω από 4.000 εργαζόμενοι.
  • Η πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια, προκειμένου σήμερα κάποιες γαλλικές ή κινέζικες εταιρείες να έχουν συμφέρουν για να κάνουν επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο, είχε σαν αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να είναι μειωμένος στο μισό, ενώ το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την οριστική ιδιωτικοποίηση προβλέπει την απομάκρυνση ακόμα 2.350 εργαζομένων.
  • Για να γίνουν οι μεγάλες επενδύσεις της «ΔΕΛΤΑ» και της «ΦΑΓΕ», έκλεισαν εκατοντάδες βιοτεχνίες και μικρά εργοστάσια σε ολόκληρη τη χώρα, ξεκληρίστηκαν χιλιάδες και χιλιάδες κτηνοτρόφοι, ενώ οι θέσεις απασχόλησης που προέκυψαν στις δύο μονάδες είναι υποπολλαπλάσιες από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν.
  • Για να λειτουργήσουν και να κυριαρχήσουν στην αγορά πολυεθνικές αλυσίδες τύπου «Καρφούρ», οδηγήθηκαν στο κλείσιμο πολλές εκατοντάδες μικρά παντοπωλεία και μανάβικα, με απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Απώλειες θέσεων εργασίας είχαμε και σε όλες τις περιπτώσεις που οι διαφημιζόμενες «νέες επενδύσεις» έγιναν μέσα από τις διαδικασίες των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Αλλωστε, αυτή είναι η τάση. Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου οδηγεί σταδιακά στη σχετική μείωση του απασχολούμενου δυναμικού, ώστε να μπορούν οι κεφαλαιοκράτες να κερδίζουν όλο και περισσότερα, μέσα από τη μείωση του λεγόμενου «εργασιακού κόστους».

Ας αφήσουν, λοιπόν, οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα παραμύθια ότι θα εξασφαλίσουν αύξηση των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για ανοιχτή κοροϊδία μόνο και μόνο για να κλέψουν και πάλι την ψήφο των εργαζομένων. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση, υπό το βάρος των πραγματικών εξελίξεων, αναγκάζεται να ομολογήσει ότι η ανεργία τον επόμενο χρόνο η επίσημη ανεργία θα εκτοξευθεί στο 14,5%. Στη ζωή, δηλαδή, και αν υπολογίσουμε τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης, θα ξεφύγει αισθητά πάνω από το 20-25%!


Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ