Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Green Greece...

Με τη μηχανή του χρόνου μεταφερόμαστε στο κοντινό μέλλον. Βρισκόμαστε στις 15 Γενάρη 2010. Εκατό μέρες μετά τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη 2009 που ανέδειξαν, πανηγυρικώς, στην πρωθυπουργία τον Γεώργιο Παπανδρέου τον Β'. Στην Green Greece, όπως, επισήμως, έχει μετονομαστεί η Ελλάς, όλα αλλάζουν. Το βλέπεις παντού. Οι πόλεις που ήταν άσχημες, εχθρικές, αβίωτες για τους ανθρώπους, γίνονται όμορφες, φιλικές, φιλόξενες. Τα χωριά, από ερειπωμένα, έρημα, νεκρά τοπία της Φύσης, μετατρέπονται σε ζωντανούς επίγειους παραδείσους. Τα εργοστάσια, από κάτεργα σκληρής ταξικής εκμετάλλευσης, μετεξελίσσονται σε χώρους ακοπίαστης και ευχάριστης εργασίας, οι εργάτες, χαρούμενοι και γελαστοί, δηλώνουν ξέγνοιαστοι κι ευτυχισμένοι. Χωρίς άγχος και αγωνία για το «σήμερα» και σίγουροι για ένα καλύτερο «αύριο» οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μαγαζάτορες, διαπιστώνουν πως ζουν σε κόσμο αλλιώτικο. Στην ύπαιθρο οι, πάλαι ποτέ, φτωχοί αγρότες - γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες - πλούσιοι επιχειρηματίες πλέον, δοξάζουν αυτούς που άλλαξαν τη μοίρα τους.

Στην κυβέρνηση όλοι και όλα λειτουργούν διαφορετικά από παλιά. Ο πρωθυπουργός δίνει τις γενικές κατευθύνσεις, καθοδηγεί, επιτηρεί, ελέγχει. «Ολα πάνε ρολόι». Το υπουργείο Εργασίας δουλεύει για να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους τους εργαζόμενους, με καλό μισθό και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Το υπουργείο Παιδείας για ν' αποκτά κάθε νέος ολόπλευρη γνώση και ουσιαστική μόρφωση, ώστε να βγει στο στίβο της ζωής ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Το υπουργείο Πολιτισμού για ν' αναδείξει την εθνική κληρονομιά και τη λαϊκή παράδοση, να προωθήσει τη γνήσια, ερασιτεχνική και ταλαντούχα, πολιτιστική δημιουργία. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας για να προστατέψουν τα εθνικά σύνορα, να υπερασπίσουν την τιμή και την υπόληψη της πατρίδας, να διασφαλίσουν την ελευθερία και την περηφάνια του λαού.

Ο πρόεδρος τούτης της κυβέρνησης είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους. Οραματιστής, ονειροπόλος, νεωτεριστής. Και, ταυτόχρονα, προνοητικός, οργανωτικός, αποτελεσματικός. Αλλά και ευγενικός, διαλεκτικός, καταδεκτικός. Οι υπουργοί του δεν είναι σαν τους «άλλους». Απλοί, δεν κορδώνονται. Σεμνοί, δεν κομπορρημονούν. Ταπεινοί, δεν αυτοπροβάλλονται. Εντιμοι, δεν κλέβουν. Ειλικρινείς, δεν ψεύδονται. Δίκαιοι, δε ρουσφετολογούν. Οι λειτουργοί της δημόσιας διοίκησης δίνουν, πάντα και παντού, το καλό παράδειγμα, συμπεριφερόμενοι άψογα στον πολίτη. Πρόθυμοι και εξυπηρετικοί, γρήγοροι κι αντιγραφειοκρατικοί, ευπρόσιτοι κι ευγενικοί.

Ταξίδι φαντασίας στην Green Greece. Σε μια άλλη χώρα, διαφορετική και γι' αυτό ανύπαρκτη. Διότι ακόμα κι η φαντασία έχει τον ορίζοντά της. Δε χρειάζεται να ταξιδέψουμε, με τη φαντασία μας, μακριά για να δούμε τι θα έχει συμβεί, σε 100 μέρες. Μας το 'χουν δώσει στο πιάτο. Πράσινες μπίζνες, συγχαρητήρια από ΣΕΒ και Ομπάμα. Α, ναι, και από τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ. Αυτόν που νοιάζεται για την ευρωστία των επιχειρήσεων ως ο άγιος προστάτης των εργατών... Οι «πράσινοι άγγελοι» που ήρθαν δεν έδειξαν ότι διαφέρουν από τους «βένετους δαίμονες» που έφυγαν...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ