Σάββατο 7 Γενάρη 2012 - Κυριακή 8 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει, όσο περνούν οι μήνες, το Νότιο Σουδάν που οδηγήθηκε σε «ανεξαρτητοποίηση» με την ώθηση πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που με το διαμελισμό της ενιαίας χώρας επιχειρούν να βάλουν χέρι στον πλούτο που κρύβει. Την περασμένη βδομάδα υπήρξε νέο αιματοκύλισμα στο Πίμπορ της μεγαλύτερης πολιτείας της χώρας, Τζόνγκλεϊ που εμφανίζεται να προήλθε από ένοπλους νεολαίους της φυλής των Λου Νούερ. Η ενέργεια αυτή βεβαίως μπορεί να κρύβει και την εμπλοκή διαφόρων δυνάμεων και έτσι και αλλιώς δημιουργεί νέα προβλήματα στον 61χρονο Νοτιοσουδανό πρόεδρο, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, που δείχνει διάθεση συνεργασίας με διάφορες καπιταλιστικές χώρες, ώστε να κλειστούν κερδοφόρες μπίζνες.

Οι αιτίες της νέας έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή, που ήδη κηρύχθηκε «ζώνη καταστροφής», σχετίζονται με τις δραματικές συνέπειες της ανέχειας και της καθήλωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε φυλετικές αντιλήψεις και μικροσυμφέροντα τοπικών κοινωνιών σε μία εκτενή περιοχή που επί δεκαετίες υπέφερε από εμφύλιο πόλεμο, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι η περιοχή κρύβει στα έγκατά της πετρέλαιο και άλλο σημαντικό ορυκτό πλούτο. Πλούτο που επιβουλεύονται μονοπωλιακοί όμιλοι ιμπεριαλιστικών χωρών που δρουν στην περιοχή, όπως ΗΠΑ, Ισραήλ, αλλά και Κίνα, Ρωσία.

Διέξοδος στα προβλήματα του λαού δεν μπορεί όμως να υπάρξει παρά μόνο αν αυτός γίνει κυρίαρχος στον τόπο του, αντιπαλεύοντας την ντόπια αστική τάξη και τους πάτρωνές της.


Δ.ΟΡΦ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ