Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι μια απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία νέα όπλα δεν θα ωφελήσει την εξεύρεση ειρηνικής λύσης αλλά θα επιδεινώσει την κατάσταση και «θα αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων». Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που τα αμερικανικά όπλα φτάσουν στη ζώνη της διένεξης, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα αντιδράσουν οι αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες, ενδεχομένως να στείλουν τα ήδη υπάρχοντα όπλα τους σε άλλες ζώνες της διένεξης».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, ανήγγειλε ότι η χώρα θα αποκτήσει εξοπλισμένα μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Ιταλίας. «Στην πράξη, η απόφαση αυτή αφορά αρχικά τα μη επανδρωμένα Reaper που αγοράσαμε από τις ΗΠΑ. Θα τα εξοπλίσουμε με ένα τηλεκατευθυνόμενο όπλο ακριβείας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Το δρόμο της απόλυσης σε περίπου 1.400 εργαζόμενους θα δείξει το επόμενο διάστημα η διοίκηση της δανέζικης εταιρείας παιχνιδιών LEGO μετά το αρνητικό ρεκόρ 13ετίας στις πωλήσεις. Πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» δεν αποκλείουν ακόμη και επανάληψη των σεναρίων χρεοκοπίας που είχε βιώσει η εταιρεία το 2004.

ΡΩΜΗ.-- Ενα κορίτσι τεσσάρων ετών έχασε τη ζωή του στην Ιταλία από ελονοσία, χωρίς να έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε άλλες χώρες που θεωρούνται «επικίνδυνες» για τη μετάδοση της ασθένειας. Η ελονοσία θεωρείται ασθένεια που έχει εκλείψει στην Ιταλία από τη δεκαετία του 1950.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο αρχηγός και βουλευτής του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, ανακοίνωσε χτες πως σκέφτεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, πυροδοτώντας συζητήσεις για πιθανή υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου της Ιρλανδίας.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Εκθεση του ΟΗΕ εκτιμά πως παραμένει «επιχειρησιακά ενεργή» οργάνωση - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στην πόλη Ταΐζ της νοτιοδυτικής Υεμένης και επισημαίνει τη συνέχιση της παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του λαού της χώρας, αφήνοντας αιχμές κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που έχουν ξεκινήσει από το Μάρτη του 2015 η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της για να περιορίσουν την εκεί εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Τζιχαντιστές της νιγηριανής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» σκότωσαν, με επιθέσεις τους, πάνω από 380 αμάχους σε χωριά πέριξ της λίμνης Τσαντ από τον περασμένο Απρίλη, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, εκτιμώντας ότι διπλασίασε τις επιθέσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Στις 17 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν οι νέες προεδρικές εκλογές στην Κένυα μετά την ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών της 8ης Αυγούστου από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας λόγω «ανωμαλιών στη διάρκεια της ψηφοφορίας».

ΜΑΖΕΡΟΥ.-- Σκοτώθηκαν χτες στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μέσα σε στρατόπεδο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του (νοτιοαφρικανικού κρατιδίου) Λεσότο, στρατηγός Κλοάντλε Μοτσομότσο, και άλλοι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί. Οι δύο τελευταίοι φέρεται πως σκοτώθηκαν όταν επιχείρησαν να εισβάλουν διά της βίας στο γραφείο του αρχηγού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ