Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Οι μάγισσες της πείνας

Δεν υπάρχει παραμύθι, ούτε του παλιού ούτε του σύγχρονου καιρού, χωρίς κακές μάγισσες. Το παραμύθι του Ζελένσκι Βογκ έχει τις δικές του. Μόνον έτσι εξηγείται η προσπάθεια, η παγκόσμια μάλιστα, να παρουσιαστεί ως ο πρίγκηπας της φιλελεύθερης δημοκρατίας της αγοράς. Οι τρεις μάγισσες είναι οι θηριώδεις και διαβόητες MONSANTO, DUPONT και GARGILL!!! Με βοηθούς τις επενδυτικές εξίσου θηριώδεις τράπεζες BLACKROCK, BLACKSTONE, VANGUARD. Οι πρώτες τρεις έχουν μπήξει βαθιά τα νύχια τους στην ουκρανική γη, που είναι η πιο γόνιμη καλλιεργήσιμη αγροτικά περιοχή του κόσμου, από το 2013. Εστησαν πραξικοπήματα, ανέβασαν και κατέβασαν κυβερνήσεις, εκμεταλλεύτηκαν την ιδιωτικοποίηση της γης που προχωρούσε με μικρές τιμαριοποιήσεις μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το '90, και ο αγώνας τους δικαιώθηκε με το νόμο του Ζελένσκι για τη δημιουργία Αγοράς Γης, που ψηφίστηκε το 2020 το Μάρτη κι άρχισε να υλοποιείται την πρώτη Ιουλίου του 2021. Το ξεπούλημα γιγαντιαίων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης πήρε εφιαλτικές διαστάσεις. Πώς ν' αντισταθούν εκατομμύρια μικροαγρότες σ' αυτές τις μάγισσες που πήραν από δίπλα και σαουδαραβικά, κινέζικα, μέχρι και αυστραλιανά funds, για να μη φαίνεται το χοντρό αμερικάνικο παιχνίδι. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε ότι η Μονσάντο είναι γερμανική αλλά τα κεφάλαια ΗΠΑτζίδικα.

Με τούτα και με εκείνα τώρα που ανοίξαμε τη συζήτηση για το μοντέλο ουκρανικής πείνας που θα πλακώσει στον κόσμο, εμείς εδώ δεν μπορούμε παρά να ψάξουμε βαθιά το κερδοσκοπικό παιχνίδι της πείνας (έλεος!) δαχτυλοδείχνοντας την αποτρόπαιη φύση του καπιταλισμού. Με το πέρασμά του στην ιμπεριαλιστική του εκδοχή ο πρίγκηπας Ζελένσκι, φυτευτός ξεφυτευτός από ολιγάρχες, ήξερε πολύ καλά ότι ως την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι τρεις πολυεθνικές με έδρα στις ΗΠΑ είχαν αγοράσει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ουκρανικής γης! (170 χιλιάδες από τις 600 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα). Ε, δε θα τους στείλουν και όπλα για να υπερασπιστούν τη γη και την επένδυσή τους οι μάγισσες και οι παρατρεχάμενες χαρτορίχτρες;

Οι πανηγυρισμοί, τούρκικοι και μη, για τα πρώτα καράβια με σιτηρά της περσινής σοδειάς που απέπλευσαν από τη ναρκοθετημένη Μαύρη Θάλασσα, είναι τρικάκι των μαγισσών. Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής έχουν αποπλεύσει τρεις καραβιές με στάρι και καλαμπόκι του '21, ενώ για να αδειάσουν οι αποθήκες απαιτούνται 350 φορτία - δρομολόγια από την εμπόλεμη ζώνη στην υπόλοιπη υπόδουλη στις μάγισσες αγορά. Για να είμαστε δίκαιοι, πολλοί Ουκρανοί αγρότες αντέδρασαν. Πέρυσι έγιναν και μεγάλες διαδηλώσεις απ' αυτούς που νόμισαν ότι ήταν ιδιοκτήτες γης της μετακομμουνιστικής εποχής, κι ύστερα χρεώθηκαν καλλιεργώντας την, την υπενοικίασαν, και στο τέλος την ξεπούλησαν στις ...μάγισσες. Ο πρίγκηπας κατέπνιξε τις διαδηλώσεις, τα μήντια τις κατάπιαν και στον αγγελικό καπιταλιστικό κόσμο υπερφωτίστηκε ο κακός δαίμονας τσάρος Πούτιν, με τις μετοχές των πολυεθνικών να καλοπερνάνε στα χρηματιστηριακά ύψη.

Δεν είναι παραμύθι, είναι εφιάλτης, παλιός κι ανέσωστος της κερδοσκοπικής κόλασης. Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι πούλησε σχεδόν το σύνολο της κρατικής καλλιεργήσιμης γης στους ολιγάρχες που τον στήριξαν κι έστησαν εταιρείες εμπορίου γης με έδρες το Λουξεμβούργο και αλλού, ίσως σε κάποιους, που πιστεύουν τάχα μου δήθεν τις δημοσκοπήσεις, να θυμίσει τα μνημόνια και το δικό μας ξεπούλημα γης. Τον Απρίλιο του 2021 οι Ουκρανοί σε δημοσκόπηση τάχθηκαν κατά 64% εναντίον της εμπορευματοποίησης της γης (νόμος 552-ΙΧ). Η αντιπολίτευση που τους στήριξε, φυλακίστηκε, απαγορεύτηκε και τώρα ήρθε η πείνα να ανοίξει τα βουλωμένα στόματα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ